Бърза статия за First Estates #1

На сенчесто място близо до новия си плувен басейн северноиталианският архитект Паоло Джента прави равносметка на проекта си за южна италианска мечта – луксозен ваканционен комплекс, обслужващ три поколения от разширеното му семейство в Торино, който той създава в Пулия, регионът, минаващ надолу по реката ток на ботуша на Италия.first estates

В горещ пролетен ден, на чаша местно вино розе и канапе от домати и паста, 64-годишният Гента си спомня първата си среща преди повече от десетилетие със слънчевия имот, който той купи на етапи между 2012 и 2015 г. за 537 400 долара , и след това възстановен до 2022 г.

„Един приятел ме заведе тук“, казва той, за имението от 2/3 акра, тогава в руини. „Но веднага ми се стори познато – сякаш вече го познавах.“

Още: Беше модерно преди средата на века. Разгледайте елегантна английска къща отпреди Втората световна война.

Той е похарчил около 1,075 милиона долара, за да реализира визията си чрез реновиране на три съседни сгради, датиращи поне от 18-ти век, както и 236 400 долара за пищното озеленяване. Той и кланът Гента планират да използват седемте спални на комплекса, разпределени в две сгради, до няколко месеца в годината. Третата сграда, неосветен бароков параклис, е идеалното място за прохладен обяд в горещ ден.агенция за недвижими имоти

Гента е един от нарастващия брой собственици на луксозни жилища, които превръщат Пулия, някога отдалечено и бедно кътче на Италия, в аванпост на луксозен живот. Историческите каменни селски къщи, наречени Maserie, получават високотехнологични подобрения, докато традиционните селски структури на Пулия с конусовидни върхове, наречени трули, се превръщат в първични апартаменти от висок клас.

Пулия е една от малкото области в континентална Южна Италия – заедно с региона Кампания, където се намират Неапол и крайбрежието на Амалфи – където се развива надежден сектор на луксозни недвижими имоти. Според Idealista.it, италианският сайт за жилищни имоти, цените на жилищата тук сега са средно около 121 долара на квадратен фут, което е по-високо, отколкото в близките Базиликата, Калабрия и Абруцо.

Луксозните имоти са групирани в две зони. Едната, Valle d’Itria, е селскостопанска долина между Бари, най-големият град на Пулия, и Остуни, стар, атмосферен град на хълм. Това е нулева точка за наследството на трули на Пулия. Хиляди постройки, големи и малки, маркират хълмистата местност, създавайки отличителен, селски силует. По-на юг, около бароковия град Лече, се намира Саленто, където Гента има своя комплекс. По-плосък и по-горещ, с едновременен достъп до плажовете на Адриатическо и Йонийско море, Саленто предлага повече уединение.

Според Idealista, провинция Бриндизи в Пулия, която включва голяма част от Вале д’Итрия, наблюдава най-силното увеличение на цените в региона, с 9,2% между май 2022 г. и май 2023 г. Най-скъпата продажба през 2022 г. е била Salento masseria с площ от 6 500 квадратни фута , недалеч от комплекса в Гента, който беше продаден за 3,78 милиона долара.

Valle d’Itria е известна със своите бели каменни градове и ексклузивни хотели, като Borgo Egnazia, крайбрежен курорт с площ от 40 акра, където цените през високия сезон могат да достигнат 26 585 долара на вечер. Близо до Остуни, реставрирана каменна къща с трули, датираща от няколко века, има искана цена от 1,72 милиона долара; домът с пет спални е разположен на парцел от 7,5 акра.

Valle d’Itria се обръща към дизайнерски кралски особи, като Мария Кристина Букелати от Милано, която работи със семейния си лейбъл за луксозни бижута, сега собственост на Richemont. Саленто, междувременно, привлича холивудски кралски особи; местните собственици на жилища включват актрисата Хелън Мирън и съпругът й, режисьорът Тейлър Хакфорд. В Саленто, близо до самото дъно на петата, реставриран замък с 12 спални и голяма затворена градина има искана цена от 3,56 милиона долара.