Бърза статия за First Estates #2

Цените на жилищата са намалели с 1,2% според последните официални данни, като средният дом вече е с £4000 по-евтин от последния пик. Проучваме накъде могат да се насочат цените на жилищата през 2024 г.

Пазарът на имоти в Обединеното кралство се бори, тъй като ипотечните лихви, наемите и разходите за живот като цяло се повишават. Цените на жилищата започнаха да се забавят през юли, а сега се регистрират реални спадове.first estates

Последните официални данни от ONS показват спад на цените с 1,2% през годината до октомври. Nationwide отчете спад от 2% през годината до ноември, докато данните на Halifax показват спад от 1% за същия период.

Скорошният спад на пазара се обяснява с нарастващите лихвени проценти, което води до покачване на разходите за ипотечни кредити и принуждава продавачите да намалят цените си, за да осигурят продажба. Средната двугодишна фиксирана ипотечна лихва е скочила от около 2,3% през 2021 г. до 5,95% днес, въпреки че това е по-ниско от преди няколко месеца.

В тази статия обясняваме:

Защо цените на жилищата са толкова високи?
Какви са регионалните различия в цените на жилищата?
Как се различават цените на жилищата за различните видове имоти?
Ще се сринат ли цените на жилищата през 2024 г.?
Какви са прогнозите за цените на жилищата?агенция за недвижими имоти
Прочетете повече: Ще се понижат ли лихвите по ипотечните кредити в Обединеното кралство през 2024 г.?

Падат ли цените на жилищата?
Краткият отговор е да; през последната година цените на имотите са се понижили. Последните данни на ONS показват, че средната цена на къщата сега струва £288 000, което е спад от £292 049 през август и £281 193 през същия месец на миналата година.

Въпреки последните тенденции обаче, цените на жилищата са се повишили значително в сравнение с преди пандемията. През февруари 202 г. средното жилище е струвало само 230 609 британски лири – с повече от 50 000 британски лири по-малко от днес.

Спадовете в цените на жилищата и броя на продажбите се приписват на комбинация от високи ипотечни лихви, натиск върху разходите за живот и ниско доверие на пазара.

Търсите ипотека? Използвайте този безплатен инструмент за сравнение, за да намерите най-добрата сделка

Защо цените на жилищата са толкова високи?
Цените на жилищата все още са много високи по исторически стандарти и растат много по-бързо от заплатите.

Средната цена на жилище в Обединеното кралство почти се е утроила от началото на века и се е увеличила с повече от 60% през последното десетилетие според Nationwide building Society.

Недостигът на жилищен фонд и голямото търсене на имоти със сигурност са надули цените. Но важен фактор са ниските лихвени проценти след финансовия крах.

Хората бяха по-способни да си позволят ипотеки, защото заемането на пари беше евтино. Това вече не е така.

Bank of England увеличи основния лихвен процент 14 пъти от рекордно ниското ниво от 0,1% през декември 2021 г. Основният лихвен процент сега е 5,25%. В резултат на това лихвите по ипотечните кредити скочиха.

Можете да прочетете повече за това защо централната банка повишава лихвите.

Ще се сринат ли цените на жилищата през 2024 г.?
Въпреки че не можем да кажем със сигурност какво крие бъдещето, неотдавнашното покачване на лихвените проценти по ипотечните кредити, съчетано с кризата с разходите за живот, породи страхове, че пазарът може да се срине. Високите цени на горивата, разходите за енергия и повишаването на данъците оказват натиск върху бюджетите на домакинствата.

Ето различни прогнози за това как ще се променят цените на жилищата през 2024 г.:

Агентът по недвижими имоти Savills прогнозира, че цените на имотите в Обединеното кралство ще паднат с 3% през 2024 г., преди да се възстановят през 2025 г. и да се покачат с 3,5%
Lloyds Bank, най-големият ипотечен кредитор в страната, прогнозира спад от 4,7% на средните цени на имотите през 2023 г. и допълнителен спад от 2,4% през 2024 г. Очаква цените да се възстановят леко през 2025 г.
Агентът за недвижими имоти Knight Frank очаква цените на жилищата да паднат с 4% през 2024 г
Уебсайтът за имоти Zoopla е по-консервативен с прогнозата си, изчислявайки, че цените на жилищата ще паднат само с 2% през 2024 г.