Всички различни видове фиджет играчки 

Фиджет играчките станаха популярни през последните години. Всъщност пазарът се е превърнал в цяла индустрия за деца със СДВХ и други проблеми, а възможностите са толкова много, че много родители дори не могат да се справят с тях! Има спинери, кубчета, топки, пръстени… списъкът е дълъг.

Преди обаче да отидете и да купите на детето си някой от тези предмети, трябва да си напишете домашното, защото не всички играчки за игра са толкова полезни, колкото изглеждат. Затова нека разгледаме всички видове играчки за игра, техните предимства и идеалния възрастов диапазон, за който са предназначени.малчугани

Фиджет спинери

Фиджет спинърите вероятно са едни от най-разпознаваемите (и най-досадните) от всички играчки в този списък. Въпреки че тези играчки станаха модерни около 2017 г., те съществуваха много преди това. Производителите на фиджет спинери препоръчват използването им за деца на възраст над 12 години. Поради малките части и възможността за нараняване тези играчки определено не са идеални за деца под 5-годишна възраст.

Твърди се, че фиджет спинърите помагат на децата със синдром на дефицит на вниманието/хиперактивност (СДВХ) да се съсредоточат по-добре, като същевременно забавляват децата без електроника. За съжаление фиджет спинерите могат да бъдат силно разсейващи и дори опасни в зависимост от начина, по който децата ги използват. Поради тази причина в много училища вече има правила за използване на фиджет спинери. Освен това фиджет спинърите са едни от най-скъпите играчки за игра.дървени играчки

Фиджет кубчета

Фиджет кубчетата са друг вид фиджет играчки, които набраха популярност през последните години. Те се предлагат в различни размери и с различен брой страни – от обикновени модели с шест страни до по-сложни варианти с дванадесет страни. Някои експерти твърдят, че фиджет кубчетата са изключително полезни за деца с тревожни разстройства и травми, тъй като могат да отвлекат вниманието и да облекчат дискомфорта в определени ситуации. Поради разнообразието от варианти на тези устройства те са чудесни и за деца с проблеми със сензорната обработка, тъй като те могат да изберат страната, която работи най-добре за тях.

Основният недостатък на фиджет кубовете е фактът, че някои страни включват дейности, които създават шум. Това може да отвлече вниманието или да затрудни другите хора около детето, което използва фиджет кубчето. Друг проблем е, че това са едни от най-скъпите играчки за игра. И, разбира се, фиджет кубовете са най-подходящи за по-големи деца (12+) поради възможността да се счупят и да съдържат някои малки части.

Pop Its

Изглежда, че попчетата са най-новата мания в областта на играчките за игра, и за това има основателна причина. Те са много прости, предлагат се в много забавни форми и цветове и децата могат да ги използват отново и отново. За разлика от някои други устройства, те предлагат и много ползи, далеч надхвърлящи ролята на обикновена играчка за суетене. Всъщност, попчетата могат да помогнат на децата да работят върху двигателните си умения, да облекчат стреса и да им помогнат да съсредоточат енергията си върху нещо малко. Освен това тези играчки за игра са изработени от силикон, което ги прави лесни за почистване и по-малко вероятно да разпространяват лесно микроби. Най-важното е, че pop its не представляват много рискове за децата, така че всяко дете на възраст от 3 години нагоре наистина може да ги използва.плюшени играчки

Наистина единственият недостатък е, че те могат да издават малко шум в зависимост от това колко силно детето ги натиска надолу. Като цяло обаче те са един от по-добрите варианти за играчки за игра.

Фиджет пръстени

Фиджет пръстените са малки пръстени, които децата могат да носят и да си играят с тях едновременно. Съществуват много видове пръстени за игра – от тревожни пръстени, които включват въртящи се части, до такива, които се наричат сензорни пръстени или пръстени с шипове, които ви побутват малко.пъзели

Въпреки че на някои от тези пръстени пише, че са безопасни за деца на възраст от 3 години, преди да си играете с тях, трябва да се уверите, че детето ви е достатъчно голямо, за да разбере, че не трябва да ги слага в устата си. По тази причина малкият размер е един от най-големите недостатъци, тъй като децата могат случайно да ги погълнат или да се задавят с тях.

Висулки за дъвчене

Въпреки че тези играчки не са толкова широко известни, висулките за дъвчене (наричани още огърлици за дъвчене) са чудесен вариант за играчка за игра, особено за по-малките деца на възраст под 8 години. Тези огърлици осигуряват безопасен и приятен предмет за дъвчене на детето, без да представляват опасност от задушаване или други проблеми. Според ерготерапевтите от Your Kids OT тези предмети могат да помогнат за регулиране на вниманието и настроението. Освен това те могат да помогнат за намаляване на тревожността при деца с нарушения на сензорния вход.

Един от недостатъците им очевидно е заплахата от микроби. Ако децата ги носят на врата си като колие, дъвчащата висулка е изложена на въздействието на въздуха. Това може да доведе до разпространение на микроби, особено в класната стая или на обществени места. Освен това тези играчки за игра не са добър избор за по-големи деца, тъй като приятелите им може да им се смеят, че ги дъвчат по време на час или други дейности.malchugani

Топчета за стрес и играчки Squishy

Топките за стрес определено не са нова концепция, но те се продават на деца повече от всякога. Всъщност тези малки предмети вече се предлагат в забавни цветове или под формата на очарователни животинки, чиито очи изпъкват, когато ги стиснете. Забавните цветове и сладките животни обаче не правят тези играчки по-малко полезни за облекчаване на стреса.

Стрес топките са чудесни за деца на възраст от 3 години и нагоре и предлагат уникални ползи в зависимост от възрастта. За по-малките деца тези играчки за игра могат да помогнат за укрепване на мускулите на китките и ръцете, от което повечето деца се нуждаят. За по-големите деца те могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, да стимулират нервите и да освободят напрежението в тялото. Няма много недостатъци на тези играчки, като изключим случаите, когато детето реши да хвърли някоя от тях. В противен случай те са сравнително неразрушими и безопасни за децата.