Защо да станете агент по недвижими имоти? 

Работата като агент по недвижими имоти предлага голямо разнообразие. От работата с различни клиенти и посещението на много жилища, няма да правите едно и също нещо всеки ден. Можете да бъдете свой собствен шеф и да се наслаждавате на удовлетворението да помагате на купувачите и продавачите да преминат през един от основните етапи в живота.инвестиция в недвижим имот

Средната заплата на агент по недвижими имоти е около 48 340 USD годишно, според данни от Бюрото за трудова статистика на САЩ за 2021 г.

4

 Средната стойност на брокерите на недвижими имоти с допълнително образование, тестове и опит е 62 010 USD. Най-високите 10% от агентите печелят повече от 102 170 долара.

5

Навлизането в тази област е лесно. В сравнение с други професии, повечето от които изискват висше образование, с подобен потенциал за доходи, получаването на лиценз за недвижими имоти е сравнително бърз и достъпен процес.BolgarCapital

6 стъпки за придобиване на професия агент на недвижими имоти

Ако искате да станете агент по недвижими имоти, ви предстои първоначална инвестиция на пари и време, като и двете варират в зависимост от това къде ще получите лиценза си. Въпреки че конкретните изисквания се различават в отделните щати, ето обща схема за това как да станете агент по недвижими имоти.

Проучете изискванията на вашия щат

Не съществува национален лиценз за недвижими имоти, така че трябва да отговаряте на уникалните изисквания за лицензиране на вашия щат. Проучете уебсайта на регулаторната служба за недвижими имоти на вашия щат, който можете да намерите, като посетите директорията на регулаторните агенции на Association of Real Estate License Law Officials (ARELLO).

Всеки щат има специфични изисквания за:

Възраст

Изисквания за образование (например диплома за средно образование или GED)

курсове преди издаване на лиценз и изисквания след издаване на лиценз

изпити и право на участие в изпити

процес на кандидатстване и такси

Проверки на миналото и снемане на пръстови отпечатъци

Продължаващо обучение

Как да се постигне следващото ниво на лицензиране

Съобщаване на криминална история

Някои щати имат реципрочни споразумения за лицензиране с други щати, което означава, че можете да получите лиценз в един щат и да го използвате в друг, без да се налага да полагате допълнителен изпит за лиценз. Ню Йорк например има реципрочност с девет щата, сред които Арканзас, Колорадо, Кънектикът, Джорджия, Масачузетс, Мисисипи, Оклахома, Пенсилвания и Западна Вирджиния.BolgarCapital

6

Изкарайте предварителен курс за придобиване на лиценз

Без значение къде живеете, преди да се явите на изпит за лиценз за недвижими имоти, трябва да преминете предварителен курс за лицензиране на приблизителна цена 350 USD в акредитирано училище за лицензиране на недвижими имоти.

Изискванията към курсовете се различават в отделните щати. В Калифорния кандидатите трябва да преминат три курса по недвижими имоти с обща продължителност 135 часа.

7

 В Ню Йорк и Джорджия курсовете са с продължителност 75 часа, а във Флорида – само 63 часа.

8

9

10

Повечето щати предлагат онлайн курсове, присъствени курсове в училищата за недвижими имоти и курсове в общинските колежи.

Полагане на изпит за придобиване на лиценз

Вашият инструктор трябва да ви обясни как да насрочите, регистрирате и заплатите за лицензионния изпит. Средната цена на изпита е 100-300 долара. Изпитите са компютъризирани и се състоят от две части: национална част, посветена на общите принципи и практики в областта на недвижимите имоти, и специфична част за вашия щат, която обхваща законите за недвижимите имоти във вашия щат.

Изпитите са под формата на въпроси с избор между няколко отговора, а броят на въпросите и времето, отделено за изпита, варират в зависимост от щата. Всеки раздел се оценява поотделно, като за да го издържите, трябва да получите положителна оценка и от двата раздела. Ако не успеете да се справите с единия или с двата раздела, ще имате възможност да се явите отново на изпита. Всеки щат има свои собствени правила относно броя на повторните изпити, времето, което трябва да изчакате между изпитите, и крайния срок за приключване на повторните изпити.

Активиране на лиценза ви за агент по недвижими имоти

След като положите успешно изпита, е време да подадете заявление и всички необходими документи и такси, обикновено 200-400 USD, до регулаторната организация за недвижими имоти във вашия щат.

Когато заявлението ви бъде одобрено, щатът ще ви изпрати по пощата удостоверението за лиценз за недвижими имоти, а името ви ще може да се търси в раздела за лицензианти на неговия уебсайт. Имайте предвид, че нямате право да работите като агент по недвижими имоти, преди лицензът ви да бъде издаден от органа по недвижими имоти на щата.

Обмислете възможността да станете агент по недвижими имоти

Много хора използват термините “агент по недвижими имоти” и “брокер на недвижими имоти” като взаимозаменяеми, но тези термини се различават. Въпреки че и двете са лицензирани да помагат на купувачи и продавачи по време на целия процес на сделките с недвижими имоти, брокерите на недвижими имоти са членове на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) и се придържат към нейния строг етичен кодекс.

11

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти е най-голямата търговска асоциация в САЩ, която представлява 1,5 милиона членове, които са търговци, брокери, управители на имоти, оценители, консултанти и други участници в сектора на жилищните и търговските недвижими имоти.

12

Въпреки че членството не е задължително и струва приблизително 185 USD, членството в асоциацията на брокерите на недвижими имоти може да увеличи авторитета ви като агент по недвижими имоти. Освен това ще имате достъп до различни предимства, включително: