Защо дървените играчки са най-добрият избор за вашето бебе

Ако четете това, вероятно се чувствате претоварени от толкова много различни видове играчки, цветове и форми и не знаете кое би било правилното решение за вашето бебе!

Чувам ви. Индустрията за играчки е пълна с шумни, ярки и лъскави варианти и понякога търсенето на дървена играчка може да изглежда като старомоден избор. Истината е, че няма нищо по-лошо от това! В тази статия ще ви разкажа повече за предимствата на дървените играчки пред пластмасовите.

Бърз спойлер: дървените играчки са изключително полезни за развитието на креативността на вашето бебе, те са чудесен избор за околната среда и са вечни!Mahama’s Life School

Творчество и въображение

Дървени блокчета, арки или камъни. Колко възможности може да получи едно бебе, за да играе с тях? Толкова, колкото иска въображението му!биорезонанс

Ако се замислите за играчките, вдъхновени от Монтесори или Валдорф, те обикновено са минимални и са предназначени да стимулират както познавателните дейности, така и въображението, осигурявайки естествено и хармонично развитие.нейрографика

Основната идея на дървената играчка е да въвлече бебето в процеса на изследване и учене, вместо просто да се опитва да го забавлява. Дървените играчки обикновено не се доставят с ръководство за употреба, но предвид естеството им, те са идеални за игра със свободни части (всичко, което няма ясна фигура или предварително определени правила).

Това означава, че те могат да се използват самостоятелно и по множество начини от вашето бебе. Бебетата ще намират нови приложения и ще експериментират без намесата на възрастните, а само с помощта на въображението си, тъй като един предмет може да се трансформира при всяка сесия на игра.

Искате ли реален пример? Помислете за пръстена в нашата бебешка фитнес зала.

Той е много основна и второстепенна част, когато си играете с бебешката гимнастика, но е идеален и като пръстен за гризане, когато бебето ви има нужда да успокои възпалените венци. Мислите ли, че това е всичко, което може да предложи? Съвсем не! Можете да го поставите в кутията на съкровищницата, може да се използва като тамбура, а по-късно може да се превърне във вълшебната лира, докато играете с други играчки.

Дървените играчки може да са по-скъпи на пръв поглед, но бебето ви ще ги използва много повече от другите играчки и в крайна сметка ще купувате по-малко играчки.

Простота означава правилна стимулация

Да, бебетата и децата трябва да имат стимулираща среда, за да научават постоянно нови неща, така те растат, докато играят и изследват нещата. Както при всичко, трябва да внимавате да не прекалите със стимулирането на бебето и това да доведе до странични ефекти.

Като цяло пластмасовите играчки имат блестящи цветове, шумни звуци и светлини. Тези играчки могат да бъдат подобни на реакцията, предизвикана от екрана (смартфон, телевизор, iPad и т.н.) и поради своите светлини и постоянен шум лесно могат да направят бебето ви доста нервно, просто защото се чувства прекалено стимулирано и трябва да обръща внимание на твърде много неща.

Дървените играчки са също така по-добър начин да свържете бебетата си с природата, усещането и докосването на дървото е нещо ново за вашето бебе, на което то напълно ще се наслади.

Знаете ли, че докосването на дървото има успокояващ ефект?

В проучване, проведено през 2017 г. на тема “Физиологични ефекти от докосването на дърво”, се казва, че в сравнение с други материали, докосването на дърво с длан успокоява активността на префронталния кортекс и предизвиква парасимпатикова нервна активност повече от другите материали, като по този начин предизвиква физиологична релаксация.

Така че, ако трябва да обобщим, с дървените играчки бебето ви няма да се чувства свръхстимулирано, а ще се чувства по-спокойно, ще може да експериментира и ще бъде изложено на въздействието на естествени материали… не е толкова лошо!

Скъпи вечни дървени играчки

Искам да затворите очи и да си представите тази сцена, потърпете с мен.

Намираш се в мазето на къщата на родителите си и сред всички останали вещи виждаш кутия със стари играчки, в която откриваш любимата си кукла.

Разглеждате я и си мислите, че може би можете да я подарите на бебето си: малката рокля е лесна за почистване, но после забелязвате, че цветът на лицето и другите пластмасови части е твърде лак или твърде избледнял.

Гледайки с по-голямо внимание, се питате дали винаги е имала това странно изражение или е заради разрошената коса. Както и да е, не на последно място, никой не се е сетил да махне батериите на гърба на куклата и сега тя дори вече не работи. Не е идеално.

След това, в долната част на кутията виждате вашето дървено блокче за подреждане. Все още са в чудесна форма въпреки възрастта си! Малко прашни, но нищо, с което влажна кърпа не може да се справи.

Кое от тях бихте избрали вие?

Това е реалността – дървените играчки са вечни. Те могат да бъдат третирани неправилно, но винаги ще бъдат по-издръжливи от пластмасовите играчки. Могат да се предават на братя и сестри и дори на вашата дъщеря или син!

Екологични и безопасни

Нека разгледаме един важен въпрос. Фактът, че дървените играчки са изработени от естествени материали, не означава, че те са безопасни по дефиниция. Когато търсите играчка (от какъвто и да е вид), трябва да се уверите, че тя следва определени сертификати и параметри за сигурност.

Тъй като бебетата са склонни да пъхат всичко в месеца си, дървената играчка не трябва да се чупи и да оставя опасни парчета, които могат да бъдат погълнати от вашето мъниче. Имайте предвид, че точно заради това, напротив, това може да се случи с някои пластмасови играчки (особено ако са твърде евтини!).

Освен това дървената играчка трябва да може да се рециклира напълно, тъй като дървото е естествен и биоразградим материал!

Добър външен вид

Добре, може би тази точка е малко наивна, но според мен е още един голям плюс за дървените играчки.

Вероятно ще имате играчки из цялата си къща, но повечето от тях обикновено са във всекидневната.

Не е ли по-добре да имате дискретни, елегантни, дървени играчки в пастелни цветове из къщата си, което е далеч по-добре от лъскавите големи PVC играчки? какво мислите?

Надявам се, че успях да ви дам отлична представа за това защо дървените играчки са толкова по-добър избор за вашите бебета! Ще се радвам да отговоря на въпроси в коментарите и да чуя истории за вашите дървени играчки!

малчугани

дървени играчки