Защо недвижимите имоти са разумна инвестиция

В световен мащаб активността на инвеститорите се увеличава, а макроикономическата активност отново започва да расте. Още по-важно е, че инвестициите в недвижими имоти се увеличават, а високопоставени лица от цялата индустрия са уверени, че обемите ще продължат да нарастват през следващите месеци. Добрата новина е, че има фондове настрани и ръстът е стабилен, поради което Bulkestate е уверен, че краудфъндингът за недвижими имоти като индустрия съвсем скоро ще натрупа рекордни инвестиции.инвестиция в недвижими имоти

Недвижимите имоти остават интелигентна и стабилна инвестиция за получаване на пасивен доход и изграждане на финансово благополучие. Нещо повече, с последователен и логичен подход груповото финансиране на недвижими имоти може да се превърне в надежден източник на доходи с течение на времето.BolgarCapital

Ако сравните P2P кредитирането с фондовия пазар, то е по-малко волатилно и не се влияе от толкова много различни фактори, което е различно за акциите. Макар че акциите могат да нараснат с повече от 30% за един месец, през следващия месец могат да се случат много неща, а следващият спад има потенциала да срине пазара напълно. В исторически план годишната възвръщаемост на фондовия пазар е между 7 и 10 %, но тя може лесно да бъде повлияна от много обстоятелства, докато инвестициите, свързани с недвижими имоти, са по-стабилни и с постоянно увеличаващ се растеж.  

Днес, когато фондовият пазар е по-нестабилен от всякога, груповото финансиране и груповото закупуване на недвижими имоти е отлична алтернативна инвестиционна възможност за диверсифициране на портфейла и за надеждно предпазване от инфлация. Освен това мнозина смятат, че особено инвестициите в недвижими имоти са един от най-сигурните варианти поради съотношението между стойността на кредита и стойността на имота (LTV). Въпреки това не може да се забравят рисковете, които съществуват в областта на груповото финансиране на недвижими имоти. Например пандемията от Ковида-19 показа, че недвижимите имоти могат да имат проблем с ликвидността, особено в някои сегменти.

Замисляли ли сте се някога да инвестирате? 

Игор Пунтус, главен изпълнителен директор и съосновател на Bulkestate, подчерта, че: “С появата на все повече финтех и инвестиционни възможности, както младото поколение, така и широката общественост станаха по-образовани и се чувстват комфортно в инвестирането. То вече не е нещо, с което се занимават само инвеститорите с висока нетна стойност. Инвестирането стана по-просто и достъпно за всички, които искат да дадат старт на финансовото си бъдеще.”

Повишаването на познанията на хората за инвестиционните стратегии се увеличава непрекъснато и мнозина вече се възползват от предимствата на груповото финансиране и събират печалба от интелигентни и сигурни инвестиции.

Краудфъндингът за недвижими имоти е чудесен вариант за инвестиране за начинаещи или за тези, които търсят прост и по-малко практичен подход. Той е по-бърз и отнема по-малко време в сравнение с фондовата борса, която изисква специфични познания и задълбочен ежедневен анализ, който може да се изчерпи в крайна сметка. Когато става въпрос за групово финансиране, трябва само да следвате процеса на надлежна проверка, преди да инвестирате в проекта, което означава по-малко време и усилия от страна на инвеститора. 

Освен това е много по-лесно да започнете да инвестирате, когато изберете платформи за групово финансиране, които са се доказали като надеждни и заслужаващи доверие. Защото това означава, че вашите средства се инвестират в проекти, които са подготвени и прегледани от екип от експерти. В това отношение Bulkestate извършва подробен процес на надлежна проверка, за да ограничи максимално рисковете при разработването на проекти за недвижими имоти. 

Нови тенденции и регулации

Въпреки влакчето на икономическата несигурност и първата вълна на пандемията, броят на сделките с недвижими имоти и в трите балтийски държави се увеличи в края на 2020 г. (Swedbank Latvia, 2021 г.). Като една от причините за нарастването на броя на сделките се посочва повишеният апетит за инвестиции в недвижими имоти. 

Прибалтика остава основен пазар на Bulkestate и виждаме, че търсенето на жилища остава високо, тъй като в региона липсват както нови, висококачествени жилищни площи, така и търговски площи. В замяна на това нарастващото търсене гарантира положително развитие на пазара на недвижими имоти. Индустрията става все по-дружелюбна, а допълнителният тласък осигурява печеливши възможности както за строителните предприемачи, така и за инвеститорите в недвижими имоти.BolgarCapital

От правна гледна точка също са настъпили някои положителни промени. През пролетта на 2021 г. правителството на Латвия прие нов закон за отдаване под наем на жилища. Той има за цел да осигури равни задължения и права за наемателите и арендаторите и да осигури опростени процедури за регистрация на договорите за наем в поземления регистър. Новият закон защитава както наемателите, така и приобретателите на недвижими имоти, а договорите за наем вече няма да могат да се сключват за неопределен период от време. 

Kristaps-Jankovskis-Kivi-Real-Estate-Bulkestate-en.png

С въвеждането на новия закон експертите смятат, че в сектора ще има благоприятни условия, които в крайна сметка ще доведат до приток на инвестиционни средства и ще ускорят още повече растежа на недвижимите имоти.