Избор на подходящи играчки за подходящата възраст

Дайте на едно дете нова играчка – почти всяка играчка – и има вероятност то да е щастливо. Малките деца обикновено не са капризни, когато става въпрос за бебешки и детски играчки, но родителите трябва да бъдат.монтесори

Играчките обаче са нещо повече от просто играчки и макар че трябва да са забавни, те също така трябва да са подходящи за възрастта, стимулиращи и безопасни. “Играта е толкова важна за социалното, умственото, физическото и емоционалното развитие на децата”, казва д-р Вики Паначоне, детски психолог и основател на Института за по-добро родителство. “За играчките трябва да се мисли като за инструменти за обучение на развитието.”

Когато избирате подходящи за възрастта бебешки играчки или детски играчки за малко дете, имайте предвид тези съвети:

Поддържайте ги прости.

Играчките, които правят прекалено много, не позволяват на детето да използва собственото си въображение. Куклите и плюшените животни, които говорят или пеят, или насочват децата да натискат определени бутони, по същество поемат отговорност за ситуацията на игра, когато детето трябва да е това, което направлява действието. магнитен конструктор

“Когато една играчка е твърде специфична, тя ограничава и лишава детето от възможността да използва въображението си”, казва Паначионе. “Най-добрите играчки често са най-простите – като блокчетата – защото те позволяват на децата да бъдат креативни и спонтанни.”

Поставете ограничения на електронните играчки и видеоигрите.

Живеем в електронна епоха и всеки родител, който си мисли, че може да държи детето си – дори и малкото – далеч от компютри и подобни устройства, се лъже. Но особено за малките деца е изключително важно да се поставят граници. 

Проучванията показват, че електронните играчки представляват няколко възможни опасности за здравето и развитието на децата, включително загуба на слуха (от шумните играчки), увеличаване на теглото (от неактивност по време на игра) и забавяне на езика и развитието.malchugani

 Едно скорошно проучване на Университета Темпъл показа, че играчките, които не изискват от детето да прави нищо друго, освен да гледа, насърчават пасивния стил на учене, който може да попречи на научаването на самостоятелно мислене.

Електрониката може да повлияе и на вниманието на детето, казва д-р Линда Кроу, професор в програмата за комуникационни науки и нарушения в Канзаския държавен университет. 

“Играчките, които имат мигащи светлини и постоянни промени и движения, не изискват от детето да обръща внимание на едно нещо за много дълго време. Децата, които често използват тези играчки, могат да се затруднят да се съсредоточат върху нещо като книга или недвижеща се играчка.”

Според Американската академия по педиатрия децата под 2-годишна възраст изобщо не трябва да гледат телевизия или да играят компютърни игри; при децата над 2-годишна възраст “времето пред екрана” трябва да бъде ограничено до 1-2 часа на ден.детски филми

Не се поддавайте на играчки, които се наричат образователни.

Бизнесът с образователни играчки процъфтява, като се възползва от страховете на родителите, че децата им трябва да научат колкото се може повече и по-скоро, за да имат предимство в бъдеще. 

Не всички подобни играчки, съобразени с възрастта, са лоши по своята същност – например компактдисковете, които запознават децата с класическа музика или чужди езици, са добри – но много бебешки и детски играчки се хвалят, че могат да стимулират развитието на мозъка или да създадат ранни читатели и математици. 

В доклад от 2005 г. на фондация “Кайзер” се установява, че много от тези твърдения не са подкрепени. “Истинските образователни играчки не са лъскавите джаджи и приспособления с големи обещания, а основните продукти, които от десетилетия изграждат креативни мислители”, казва д-р Роберта Голинкоф, ръководител на Проекта за езика на бебетата в Университета на Делауеър.

Дръжте само няколко играчки наведнъж.

“Виждам деца, които са просто затрупани с играчки”, казва Паначоне пред WebMD. “Те получават твърде много играчки твърде скоро и им е трудно да се съсредоточат върху някоя от тях.” детски филмчета

Тя предлага на родителите да редуват играчките в кутията с играчки или в стаята на детето, като ги въвеждат отново след няколко седмици, когато те се чувстват свежи и нови. А ако детето има няколко играчки от подобен тип, оставете го да изследва напълно една от тях, преди да въведете друга. Децата например не се нуждаят от пет различни формички наведнъж.

Една и съща играчка също така може да пренесе детето през много различни етапи на развитие, така че не бързайте да заменяте старите играчки с нови, казва Паначоне. “Някои от основните играчки, като например блокчетата, служат за толкова много цели на развитието, че родителите не трябва да бързат да ги заменят и да преминат към нещо “по-ново”.

 Например, бебетата могат да започнат да държат блокчета и да развият известно развитие на мускулите и координацията”. С израстването на детето блокчетата спомагат за развитието на много други умения, като например постоянство на обектите (концепцията, че даден обект все още е там, дори когато не се вижда), пространствени отношения, език, въображение, творчество и използване на принципите за изграждане, планиране и конструиране. Използването на блокчета заедно с братя и сестри или приятели също така учи на толерантност към разочарованието и сътрудничество с другите.

Изберете подходящи за възрастта играчки.

Децата се радват на играчки, които могат да овладеят и които са подходящи за техния конкретен етап на развитие. Ето някои предложения за видовете играчки, от които децата се възползват най-много, докато преминават през различните етапи:

0-6 месеца: Кърмачетата са очаровани от движението, звуците и простите черно-бели изображения. Те откриват собственото си тяло, работят върху координацията око-ръка, достигат и хващат. Подходящите за възрастта на бебетата играчки включват: мобилни устройства, дрънкалки, кутии за занимания и всичко, което те могат да хванат, размахват, дърпат, ритат, стискат или разклащат.

6-8 месеца: По-големите бебета могат да държат малки играчки. Те научават за причината и следствието и ще повтарят дейности отново и отново, за да ги усвоят. Те също така обичат да прехвърлят играчки от ръка в ръка и да ги поставят и изваждат от контейнери. Много от същите играчки за бебета ще се използват по нови начини от по-големите бебета.

8-18 месеца: Това е възрастта, в която бебетата започват да предвиждат резултати, да определят цел и съзнателно да предприемат някакви действия, за да я осъществят. Те също така започват да експериментират с размера, формата и пространството. Подходящите за възрастта играчки включват играчки за бутане/дърпане, блокчета, чаши за гнездене, пръстени на пръчки, сортировчици на форми и прости играчки за разглобяване.

18-24 месеца: Малките деца започват да се наслаждават на играта “преструвка”. Това е времето за въвеждане на дрехи за обличане, кукли, кухненски комплекти и играчки коли, камиони и училищни автобуси.

2-4 години: Децата научават много за социализацията през предучилищните години и продължават да играят с много преструвки. Миниатюрните комплекти за ферми и къщи им позволяват да упражняват въображението си, а големите пастели, боите за пръсти и Play-Doh помагат за развитието на креативността.

 През този период децата също така постигат огромни успехи в областта на фината и грубата моторика, така че пъзелите, голямото Лего, блокчетата и другите играчки за конструиране са идеални играчки, подходящи за възрастта. Шумът винаги е примамлив, така че малките деца обичат барабани и играчки с чукчета и клечки в този възрастов диапазон.