Историята на 3D печата

D печатът измина дълъг път от началото си, но кога беше това? Ако, като повечето хора, мислите за 3D принтирането като за нова технология, ви очаква изненада. Въпреки че е вярно, че индустрията е направила огромен скок напред през последните години, всичко се основава на база, която датира от почти век.широкоформатен 3д принтер

От тези ранни дни 3D печатането започва да се отнася до различни специфични технологии, някои от най-разпространените са моделиране на разтопено отлагане (FDM), стереолитография (SLA) и селективно лазерно синтероване (SLS). Първите върхове на 3D принтирането идват, когато всяка от тези технологии е разработена, патентована и търговска марка.

Следващият скок напред дойде, когато тези патенти започнаха да изтичат и повече хора можеха да експериментират с технологията. Именно този период от време, когато FDM печатът експлодира в популярност, много хора погрешно смятат за произхода на 3D печат.

Но коя технология се появи първа и кога? Ето нашето ръководство за историята на изобретяването на 3D печата.

Представено изображение на Кои са първите 3D отпечатани къщи?
Разбирам
Какви са първите 3D отпечатани къщи?
ИСТОРИЯ НА 3D ПРИНТИРАНЕТО: КОГА Е ИЗОБРЕТЕНО 3D ПРИНТИРАНЕТО?
1940-70-те години: Идеята
Мъри Лейнстър, позира като човек, който може да види бъдещето
Мъри Лейнстър, позира като човек, който може да види бъдещето (Източник: DC Writers’ Home)
Идеята за 3D принтиране датира от 1945 г., когато писателят на научна фантастика Мъри Лейнстър за първи път описва технологията с изненадваща точност в разказа си „Нещата минават“. Той си представи машина, която може да вземе неговите рисунки и да ги репликира с движеща се ръка, използвайки разтопена пластмаса за формиране на 3D обекти. Сега просто някой трябваше да превърне идеята му в реалност.3дбгпринт

Отне известно време тези идеи да преминат отвъд фантастиката, но през 1971 г. имахме пробив с Йоханес Ф. Готвалд, който подаде патент за екструдер за течен метал. Той си представя този екструдер да бъде точно като офис принтер, само че ще отпечатва 3D обекти с метал, а не думи с мастило.

Звучи ужасно много като FDM печат, а? За съжаление, Готвалд не успя да превърне технологията в реалност преди изтичането на патента и често е забравян като един от бащите на 3D печата.

Дейвид Джоунс измисли концепцията за SLA, но не я прие на сериозно
Дейвид Джоунс измисли концепцията за SLA на шега! (Източник: Conor Lawless)
След като първият патент не даде никакви резултати, светът на 3D принтирането не остана нищо повече от идеи. Точно в този момент Дейвид Джоунс се появи заедно с популярната си колона „Daedalus“ в списание New Science.

Колоните на Джоунс бяха популярни, задължителни за четене всяка седмица в новите броеве на New Science, където той предсказваше бъдещето. Добре, значи статиите бяха сатира, която шеговито предполагаше как могат да работят футуристичните технологии.

Все пак идеите му бяха впечатляващи. Той имаше добри познания по физика, химия и инженерство, а хумористичното му представяне на науката вдъхнови поколения млади мислители да имитират неговата креативност в лабораториите си. Неговите шеги често са много близки (включително идеи, които са вдъхновили бъдещите носители на Нобелова награда), но най-важна за нашата история е една статия от 1974 г., в която той перфектно описва процеса на стереолитография. Това беше цяло десетилетие, преди Чък Хъл да се появи, за да превърне SLA печата в реалност. (Ще стигнем до Чък след малко.)3д принтиране

За съжаление на Джоунс, той никога не е приписвал тази идея, тъй като предложението му беше насмешливо, но той все пак заслужава споменаване в дългата история на 3D принтирането, развиващо се от идея към реалност.

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

ИСТОРИЯ НА 3D ПРИНТИРАНЕТО: КОГА Е ИЗОБРЕТЕНО 3D ПРИНТИРАНЕТО?
1981-1984: Липса на финансиране
Д-р Хидео Кодама въведе бързото създаване на прототипи, но не можа да го финансира
Д-р Хидео Кодама въведе бързо прототипиране, но не можа да го финансира (Източник: GM Media Archives)
През 80-те години на миналия век идеите за 3D печат стават реалност. За съжаление, първата половина на десетилетието беше изпълнена с обещаващи патенти от инвеститори, които или са изчерпали парите си, или са били финансирани от групи, които не са успели да видят комерсиални приложения, които биха могли да възвърнат инвестициите им.

Първият важен патент за десетилетието е подаден от японския изобретател д-р Хидео Кодама през 1981 г. Той описва своето изобретение като „устройство за бързо създаване на прототипи“. По-важното е, че той беше първият човек, който някога е кандидатствал за патент, който описва процес на втвърдяване с лазерен лъч. За съжаление патентът му така и не премина, тъй като той изостави финансирането на патента една година след подаването му.

Следва трио френски изобретатели, които излязоха с патент през 1984 г. Жан-Клод Андре, Оливие де Вит и Ален льо Мехо бяха колеги, работещи за френската технологична фирма Alcatel и Френския национален център за научни изследвания (CNRS). Те последваха фокуса на д-р Кодама върху „устройство за бързо създаване на прототипи“ за производство на сложни части.3dbgprint