Какво е авторско право?

Кои видове произведения са обект на авторско право?

Собствеността върху авторските права дава на собственика изключителното право да използва произведението, с някои изключения. Когато човек създаде оригинално произведение, фиксирано на материален носител, той или тя автоматично притежава авторски права върху произведението.адвокатска кантора

Много видове произведения отговарят на условията за защита на авторските права, например:

Аудиовизуални произведения, като телевизионни предавания, филми и онлайн видеоклипове

Звукозаписи и музикални композиции.адвокатска кантора софия

Писмени произведения, като лекции, статии, книги и музикални композиции

Визуални произведения, като картини, плакати и реклами

Видео игри и компютърен софтуер

Драматични произведения, като пиеси и мюзикъли

Службата за авторско право има информация онлайн и можете да се консултирате с адвокат, ако искате да научите повече.

Мога ли да използвам съдържание от произведение, което е защитено с авторски права?адвокатски кантори

Притежателите на авторски права имат право да контролират повечето употреби на техните произведения. При някои обстоятелства е възможно да използвате произведение, защитено с авторски права, без да нарушавате техните авторски права:

Проверихте притежателя на авторските права, който ви е разрешил да използвате съдържанието. Добре е да получите писмено разрешение от тях, например под формата на лицензионно споразумение.

Някои притежатели на авторски права предоставят произведенията си на други за некомпенсирана повторна употреба с няколко изисквания. За да научите повече, можете да прочетете за лицензите Creative Commons.

В някои случаи можете да използвате съдържание от произведение, което е защитено с авторски права, без да получавате разрешение от притежателя на авторските права. Това е така, защото някои употреби на произведения, защитени с авторски права, се считат за „честна употреба“ или може да попаднат в ограничение или изключение от закона за авторското право, като например честна сделка. Ако не сте сигурни дали използването, което обмисляте, е законно без разрешение, можете да се консултирате с адвокат.авторско право

Какво ще стане, ако заявя, че „няма намерение за нарушаване на авторски права“?

Ако нямате разрешение да използвате произведение, защитено с авторски права, вашето съдържание може да бъде премахнато дори ако:

Вие посочихте притежателя на авторските права.

Когато дават разрешение за използване на тяхната работа, някои притежатели на авторски права ви молят да направите това. В някои случаи може също да се наложи да посочите притежателя на авторските права, ако планирате да използвате работата му по начин, който считате за честна употреба или честна сделка. Това обаче не ви дава автоматично правото да използвате съдържанието без разрешение.

Вие сте закупили съдържанието, включително физическо или цифрово копие.

Притежаването на копие означава, че може да сте в състояние да продадете това копие или да го дадете на приятел, но не ви дава правото да споделяте публично това съдържание с целия интернет.индустриална собственост

Не печелите от съдържанието.

Въпреки че е по-вероятно некомерсиалната употреба да се счита за честна употреба или да отговаря на изискванията на някои лицензи, липсата на печалба сама по себе си не винаги означава, че употребата ви не е в нарушение.

Виждали сте подобно съдържание другаде в интернет.

Тези други потребители може да са получили разрешение да споделят съдържанието или може да използват съдържанието по начин, който може да се счита за честна употреба.

Сами сте записали съдържанието от телевизора, киносалона или радиото.

Създаването на собствено копие от един от тези източници не ви дава права върху основното съдържание.

Сами сте копирали съдържанието от учебник, филмов плакат или снимка.

Както при горното, правенето на собствено копие не ви дава права върху основното съдържание.

Заявихте, че „няма намерение да нарушава авторските права“. конкурентно право

Това никога не помага. Нарушаването на авторските права е престъпление с „строга отговорност“. Това означава, че когато съдилищата решават дали е имало нарушение на авторски права, те не гледат дали сте възнамерявали да нарушите или не.

Може ли Google да определи собствеността върху авторските права?

Не. Google не е в състояние да посредничи при спорове за собственост върху права. Когато получим пълно и валидно известие за сваляне, премахваме съдържанието, както изисква законът. Когато получим валидно насрещно уведомление, ние го препращаме на лицето, поискало премахването. Ако все още има спор, зависи от участващите страни да разрешат проблема в съда.

Каква е разликата между авторско право и търговска марка? Ами патентите?

Авторското право е само една форма на интелектуална собственост. Това не е същото като търговска марка, която защитава имена на марки, мота, лога и други идентификатори на източници от използване от други за определени цели. Освен това е различно от патентното право, което защитава изобретенията.

Каква е разликата между авторско право и поверителност?

Това, че се появявате във видеоклип, изображение или аудиозапис, не означава, че притежавате авторските права върху него. Например, ако ваш приятел ви направи снимка, тя ще притежава авторските права върху изображението, което е направила. Ако ваш приятел или някой друг е качил видеоклип, изображение или запис на вас без ваше разрешение и смятате, че това нарушава поверителността или безопасността ви, можете да подадете жалба за поверителност.

Изисквания за уведомяване при нарушаване на авторски права

Най-лесният начин да подадете жалба е да използвате нашия инструмент за отстраняване на правни проблеми.

Известията за авторски права трябва да включват следните елементи. Без тази информация няма да можем да предприемем действия по вашата заявка:

1. Вашата информация за контакт

Ще трябва да предоставите информация, която ще ни позволи да се свържем с вас относно вашата жалба, като имейл адрес, физически адрес или телефонен номер.

2. Описание на вашата работа, която смятате, че е била нарушена

В жалбата си не забравяйте да опишете ясно и напълно защитеното с авторски права съдържание, което искате да защитите. Ако във вашата жалба са обхванати множество произведения, защитени с авторски права, законът позволява представителен списък на такива произведения.

3. Всеки URL адрес, за който се твърди, че е в нарушение

Жалбата ви трябва да съдържа конкретния URL адрес на съдържанието, което смятате, че нарушава правата ви, в противен случай няма да можем да го намерим. Общата информация за местоположението на съдържанието не е достатъчна. Моля, включете URL адреса(ите) на точното въпросно съдържание. търговско право

4. Трябва да се съгласите и да потвърдите и двете от следните твърдения:

„Имам добросъвестно убеждение, че използването на защитените с авторски права материали, описани по-горе като предполагаеми в нарушение, не е разрешено от собственика на авторските права, неговия агент или закона.“

„Информацията в това известие е точна и аз се заклевам, под отговорност за лъжесвидетелстване, че съм собственикът на авторските права или съм упълномощен да действам от името на собственика на изключително право, за което се твърди, че е нарушено.“

5. Вашият подпис

Пълните жалби изискват физически или електронен подпис на собственика на авторските права или представител, упълномощен да действа от негово име. За да изпълните това изискване, можете да въведете пълното си юридическо име, което да служи като ваш подпис в долната част на вашата жалба.