Какво е лайф коуч?

Какво е лайф коучинг и с какво може да ви бъде полезен? Лайф коучът си партнира с клиентите, които се стремят да постигнат по-идеален вариант на живота си.

Треньорът на живота си партнира с клиентите, които се стремят към по-идеална версия на своя живот. Заедно с клиента наставникът може да се съсредоточи върху подобряването на области като кариера, грижа за себе си, взаимоотношения или други, които оказват влияние върху ежедневното благополучие на клиента.

Обикновено биорезонанс коучингът е съзидателен процес, ръководен от желанията и нуждите на клиента. Ролята на коуча в този процес е да използва различни нейрографик инструменти и техники, които имат за цел да помогнат на клиента да идентифицира целите си, да разпознае Mahama’s Life School пречките и да се възползва от мотивацията си, за да работи за осъществяването на тези цели.

Какво прави лайф коучът?

Много коучове се стремят да помогнат на клиентите си да разпознаят вродената си способност да се ориентират самостоятелно по пътя си към дългосрочно и устойчиво развитие. Те правят това, като използват техники, които помагат на клиента да определи целите си, а след това да разбере как да ги постигне по начин, който съответства на естествените му наклонности и основните му ценности.

Някои общи техники, които лайф коучовете могат да използват, включват:

Силни въпроси: Размисъл и задаване на въпроси, които насърчават по-дълбокото мислене

Активно слушане: Интерпретиране на вербалната и невербалната ви комуникация с цел по-дълбоко разбиране

Мотивационно интервюиране: Откриване на основните ценности, които стоят в основата на желанията ви, за да се насърчи овластяването

Планиране и поставяне на цели: Разработване на план за постигане на целите ви

Установяване на отчетност: Проверка на напредъка по целите ви

Някои коучове могат да прилагат и допълнителни техники в сесиите си, за да насърчат допълнително процеса на израстване, като например медитация, дихателна работа, движение, енергийни практики като рейки или дори астрология. Тези техники обикновено са извън обхвата на практиката на типичния лайф коуч и често изискват по-специална подготовка.

Видове лайф коучове

Лайф коучовете могат да бъдат универсални специалисти, които предлагат подкрепа за всякакви нужди, или да се специализират в конкретни области. Обикновено подходът е един и същ при всички нужди, но специализираният коуч вероятно е работил с много клиенти или е завършил допълнителни обучения в своята област на компетентност.

Примери за специализации включват:

Бизнес и лидерски коуч

Кариерно обучение

Треньор по диети и хранене

Семеен треньор

Финансов треньор

по здраве и уелнес

по медитация

Треньор по взаимоотношенията

Треньор по трезвеност и отказване от тютюнопушене

Духовен наставник

Сертификати за треньор по живот

Коучингът е нерегулирана индустрия, което означава, че няма закони, които да регламентират кой може или не може да започне коучинг бизнес. Въпреки това, ако искате да работите с коуч, има някои широко признати удостоверения, които можете да разгледате:

Международната федерация по коучинг (ICF): ICF е най-популярният коучинг сертификат, като над 44 000 коучове по света притежават този сертификат. За да станат коуч на ICF, хората трябва да преминат през програми за обучение, да навъртят определен брой коучинг часове, да получат менторски коучинг и да положат изпит. Съществуват три нива на удостоверенията на ICF в зависимост от опита. На всички нива от коучовете се очаква да участват в продължаващо обучение и професионално развитие, за да запазят статута си на упълномощени.

Национален съвет за здравен и уелнес коучинг (NBHWC): NBHWC е по-нов орган за издаване на удостоверения в сферата на коучинга и си сътрудничи с Националния борд на медицинските експерти. За да получат сертификат от NBHWC, лицата трябва да завършат одобрена програма за обучение, да навъртят определен брой коучинг часове и да положат изпит.

Други сертификати за коучинг: Възможно е да срещнете и други форми на сертифициране на лайф коуч, често разработени от лица, които са станали влиятелни в сферата на коучинга. За да определите дали дадена сертификационна програма отговаря на вашите нужди, разгледайте коучинг методологиите.

Коучове с всякакви сертификати могат да работят с клиенти в различни области на потребностите, макар че като цяло коучовете с ICF сертификати са по-скоро ориентирани към кариерата, докато коучовете с NBHWC сертификати обикновено се фокусират върху благосъстоянието. Все пак всеки лайф коуч ще бъде различен. След като откриете коуч, който изглежда в съответствие с вашите нужди, поискайте да насрочите консултация, за да получите повече информация за неговия подход към коучинга.

Разлика между лайф коучинг и терапия

Лайф коучът и терапевтът могат да предлагат някои сходни услуги, но двете професии се различават по важни признаци. Лайф коучът ще бъде ориентиран към бъдещето и ще работи с вас за постигане на конкретни цели. Терапевтът може да ви помогне да гледате напред, въпреки че вероятно ще ви помогне да се разровите. В миналото и да оцените преживяванията си през призмата на психичното здраве.

За разлика от коучинга, терапията е регулирана индустрия. Терапевтите са лицензирани професионалисти в областта на психичното здраве, които са квалифицирани да диагностицират и лекуват състояния на психичното здраве, включително тревожност и депресия, и са задължени да спазват определени етични стандарти и закони за защита на личните данни.

С какво може да помогне лайф коучът?

Въпреки че не могат да помогнат при психични състояния или травми от миналото, лайф коучовете могат да помогнат на. Хората да преодолеят непосредствените блокажи и настоящите реалности, докато работят за постигане на целите си. Някои потенциални ползи от работата с лайф коуч включват:

подобрен баланс между професионалния и личния живот

Подобрени ежедневни навици

По-силно самосъзнание

По-голяма умствена гъвкавост

Уверено вземане на решения