Как да започнете да инвестирате в недвижими имоти: Основи

Недвижимите имоти могат да бъдат ценно допълнение към инвестиционния портфейл. Не само, че всяко парче недвижим имот е напълно уникално, но и не се произвеждат повече от него. Недвижимите имоти са чудесен начин да увеличите инвестициите си, независимо от това какъв тип инвестиране в недвижими имоти преследвате.

Съществува огромен набор от възможности за инвеститорите в недвижими имоти, независимо дали искате да бъдете много практичен инвеститор или напълно безгрижен.инвестиция в имот

Какво трябва да знаете за инвестирането в недвижими имоти

Инвестирането в недвижими имоти е върхът на инвестиционните постижения в очите на много нови инвеститори. За разлика от акциите и облигациите, недвижимите имоти могат да бъдат докосвани и стопанисвани независимо от пазарните условия. Когато пазарът изпадне в криза, вие все още разполагате с парче от планетата, което не отива никъде. За много инвеститори това е своеобразен комфорт, който не могат да намерят в други видове инвестиции, които може да изглеждат по-ефирни – дори ако са обезпечени от съвсем реални компании.BolgarCapital

За съжаление много хора имат погрешната представа, че недвижимите имоти могат само да увеличават стойността си, което е напълно невярно. Ако даден имот се развали или даден район вече не е популярен, може да се стигне до по-малка възвръщаемост или дори до срив на стойността на имота. За разлика от акциите, трябва да поддържате недвижимия имот – независимо дали го правите сами или наемате някого – и трябва да плащате други разходи, като данъци и застраховки, дори ако не реализирате печалба.

Въпреки че недвижимите имоти имат склонност да запазват някаква стойност дори в най-лошите времена, това едва ли е сигурно. Както при всеки вид инвестиция, важно е да разбирате пазара на недвижими имоти, конкуренцията, потенциалните клиенти и потенциала на имота ви за получаване на приходи. Повечето инвестиции в недвижими имоти не са много секси, но те могат да служат като баланс на по-рисковите акции и други инвестиции, като например криптовалути.

Начини да започнете да инвестирате в недвижими имоти

Въпреки че много хора си мислят за закупуване на малък имот под наем, когато мислят за инвестиране в недвижими имоти, всъщност има много различни начини за навлизане на пазара на недвижими имоти. Всеки от тях е свързан с рискове и ползи, а много от тях са уникални инвестиционни преживявания.

Спекулация със земя

Спекулация със земя се случва, когато закупите парче земя с намерението да го препродадете, цяло или на части. В някои райони на страната можете да притежавате земя, но да продадете правата върху водата или минералите на други субекти, като например миннодобивни операции или петролни и газови компании.

Въпреки че спекулациите със земя често са краткосрочна форма на инвестиране в недвижими имоти, опитният инвеститор, който разбира нуждите на индустрията, която ухажва – добивници на нефт и газ, земеделски производители, строители на жилища или търговски предприемачи – може да направи чиста печалба, като избере правилния парцел земя на правилната цена в правилния момент.

Спекулациите със земя са доста прости, но могат да бъдат рискови. Ще трябва да разберете точно какви предимства носи вашата земя за конкретния пазар, каква е нейната настояща стойност и какъв е нейният потенциал. Също така ще трябва да наемете експерти, които да документират всичко това.

Тъй като спекулациите със земя по принцип се изразяват в това да бъдеш посредник между продавачите на земя и предприемачите, съществува доста голям риск, особено ако интересът към имотите във вашия район започне да намалява. Спомняте ли си онзи мол, за който все казваха, че ще бъде построен преди 20 години, а той все още е празно петно трева?

Обръщане на имоти

Вече всички знаят за обръщането на имоти. Но това, което виждате по телевизията, не е цялата картина на това, което е свързано с успешното закупуване на жилищен имот, ремонтирането му и продажбата му на някой, който ще го хареса. Ще ви е необходим значителен капитал за покриване на разходите за труд и консумативи, както и строителна бригада или подизпълнители, на които можете да се доверите. Освен това вероятно ще бъдете подложени на множество проверки, които трябва да преминете успешно, преди да ви бъде разрешено да продавате имота си.

Възможни са строителни заеми, но те често са трудни за получаване от начинаещи флипъри поради изискванията за опит и други условия, наложени от банката. Въпреки това, на настоящия пазар на недвижими имоти, един флип, който е оценен по подходящ начин и ще бъде оценен на исканата цена, може изобщо да не стои дълго. Бъдете готови да извършите допълнителни ремонти, които инспекторът на купувача открие. Никоя къща не е перфектна, независимо колко хора са работили по нея.

В най-лошия случай вашата къща за обръщане може да бъде превърната в имот за отдаване под наем. Това, разбира се, не е идеално и ще отнеме много повече време, за да възстановите инвестицията си, но може да бъде решение, ако имотът не може да намери купувач. Понякога пазарът се обръща, след като сте започнали даден проект, и единствената възможност, която имате, е да продължите напред. Винаги имайте стратегия за изход, когато се захващате с обръщане на имоти.

Празна рубрика