Как да инвестираме в недвижими имоти през 2022 г.

Инвестирането в недвижими имоти е много популярно и макар че сега високите лихвени проценти може да омекотяват пазара, инвеститорите вероятно ще се върнат към недвижимите имоти с отмъщение, ако и когато процентите паднат. Всъщност американците обичат недвижимите имоти и проучване на Bankrate през 2022 г. показва, че те са любимата им дългосрочна инвестиция, като дори изпреварват акциите.продажба

Потребителите разполагат с разнообразни начини, по които могат да инвестират в недвижими имоти, включително много възможности извън това просто да станат наемодатели, въпреки че това е изпитан във времето вариант за тези, които искат сами да управляват имот. Освен това новите бизнес платформи улесняват повече от всякога инвестирането в недвижими имоти, без да се налага да разполагате с десетки хиляди или повече пари в брой.инвеститори в недвижими имоти

Инвестиране в недвижими имоти през 2022 г.

Пазарът на недвижими имоти е силно засегнат от повишаването на лихвените проценти. Повишаващите се лихвени проценти правят жилищата по-малко достъпни за кредитополучателите, което означава, че на собствениците може да се наложи да намалят исканите цени, за да преместят даден имот, и това е така през по-голямата част от 2022 г. BolgarCapital

В началото на 2022 г. лихвените проценти останаха сравнително ниски. Макар че лихвите по ипотечните кредити бяха далеч от най-ниските си нива за 2021 г., Федералният резерв все още не беше повишил енергично лихвените проценти. Но централната банка беше дала ясно да се разбере, че е готова да повиши значително лихвите през следващите месеци. В резултат на това съобразителните купувачи се стремяха да фиксират по-ниски ипотечни лихви при покупката на имоти.

Предлагането на жилищни имоти обаче беше сравнително слабо – само 1,6 месеца, според данни на Trading Economics. Това ниско предлагане, смесено с потока от купувачи с все още ниски лихвени проценти, бързо повиши цените на жилищата през първите няколко месеца на годината.

След това Фед продължи с безпрецедентен темп на повишаване на лихвените проценти. Повишаването на лихвените проценти спомогна за това недвижимите имоти да станат по-недостъпни и много продавачи на жилища понижиха цените си.

Но инвестирането в недвижими имоти обикновено е дългосрочна игра и тези, които мислят да се включат, трябва да мислят с тази нагласа, когато се захващат с нея. И дори ако сега лихвените проценти са високи, може би просто е време да се натрупат пари в брой за първоначална вноска, докато се изчаква лихвените проценти отново да спаднат.

Имайки предвид това, ето петте най-добри начина за инвестиране в недвижими имоти.

1. Купуване на собствен дом

Може би обикновено не мислите за първото си жилище като за инвестиция, но много хора го правят. Това е един от най-добрите начини да инвестирате в недвижими имоти, който предлага множество предимства.

Първото предимство е натрупването на собствен капитал в дома ви от месечните ви плащания, вместо да плащате наем, който изглежда винаги се увеличава година след година. Известна част от месечната ви ипотека отива в собствения ви джоб, така да се каже. Експертите обаче остават разделени по въпроса за плюсовете и минусите на притежаването на собствен дом, а жилището не е покупка на всяка цена, както научиха купувачите на жилища през 2000-те години.

2. Закупете имот под наем и станете наемодател

Ако сте готови да преминете на следващото ниво, може да опитате силите си с жилищен имот под наем, например еднофамилна къща или мезонет. Едно от по-големите предимства на този вид имот е, че познавате стандартите на пазара и пазарът може да е по-лесен за оценка, за разлика от търговските имоти, като например търговски център.

Друго предимство е, че може да е необходима по-малка инвестиция, за да започнете работа, например с еднофамилна къща. Може да сте в състояние да влезете в имот с 20 000 или 30 000 долара, вместо с потенциално необходимите стотици хиляди за търговски имот. Възможно е да успеете да го закупите дори по-евтино, ако успеете да намерите атрактивен имот в затруднено положение чрез принудително отнемане.

Като начало обикновено ще трябва да внесете значителна първоначална вноска, често достигаща 30% от покупната цена. Така че това може да се окаже непосилно, ако тепърва започвате и все още не разполагате с огромна сума в банката. Един от начините за заобикаляне на това може да бъде закупуването на имот под наем, в който също така живеете.

Друг недостатък е, че ще трябва да управлявате имота и да вземате решения за това какво трябва да се модернизира, например. Въпреки че притежаването на имот се счита за пасивна дейност за данъчни цели, в крайна сметка може да се окаже всичко друго, но не и пасивна дейност като наемодател. А ако наемателят се измъкне от наема, все още трябва да осигурявате месечните плащания, за да не изпаднете в неплатежоспособност по кредита.

Също така имайте предвид, че недвижимите имоти са сравнително неликвидни и обикновено изискват значителна такса за посредничество, често 6% от продажната цена, така че обикновено не можете да продадете веднага и без да ви се наложи да отхапете голяма част от сумата. Това са някои от по-големите недостатъци, но наемодателите имат и други начини да се объркат.