Нетрадиционни теории и недоказани методи при алергия

Леонард Биелори , Аба И. Тер , в Алергията на Мидълтън (осмо издание), 2014 г

Други екологични обработки

Спелеотерапията (на гръцки „пещера“) е лечение в подземни среди, за което се твърди, че е от полза при кожни заболявания, астма и други респираторни заболявания. Спа процедурите се появяват в страните от Северното Средиземноморие и Източна Европа, а по-късно и в Мъртво море поради високото съдържание на минерални соли в определени геоложки формации и съответно в морската вода. Лечението се провежда в специално определени пещери или мини, понякога с пациенти, изпълняващи физически или дихателни упражнения.спа софия

Халотерапията (на гръцки halos170, „сол“) е предназначен да възпроизведе в клиниката условията на спелеотерапия. Повечето опити са докладвани в рускоезични списания, изследващи въздействието на лечението върху астма, хроничен бронхит и други заболявания на горните и долните дихателни пътища . Халотерапията също се препоръчва като адювантна терапия, която да придружава конвенционалните или „алтернативни“ лечения.

Термалните води и хорметичните ефекти на сероводорода върху възпалителен артрит и зарастване на рани

Серджо Давинели , … Джовани Скапанини , ин Науката за хормезиса в здравето и дълголетието, 2019 г.secret spa

10.4 Заключения

Терапевтичните резултати от спа процедурите са свързани главно с концентрациите на химични съединения във водата. Няколко проучвания съобщават за терапевтичния успех на термалната вода чрез активиране на цитопротективни реакции от H 2 S. Хорметичният отговор доза-отговор изглежда е полезен за описване на терапевтичния отговор, предизвикан от H 2 S. Ниското ниво на концентрации на H 2 S,масажи софия, установено в повечето изглежда, че хидротермалните природни източници подобряват годността на ендогенната защитна система. През последните няколко години научната общност наблюдава увеличаване на броя на изследванията върху H 2S. Тази молекула, считана преди само за токсичен замърсител на въздуха в околната среда, сега е призната за важно хорметично съединение и газообразен предавател със сигнални дейности, подобни на NO . Въпреки че е важно да се дефинира по-добре наличието на двуфазен механизъм на действие, H S упражнява своите биологични ефекти, насърчавайки множество цитопротективни реакции чрез различни физиологични ефекти, включително противовъзпалителни свойства, стимулация на ангиогенезата и отслабване на тъканно увреждане, масажи свързано с оксидативен стрес. Предварителните данни показват връзка доза-отговор на H S, свързана с термална хидротерапия . Въпреки това, тези нововъзникващи терапевтични възможности при възпалителен артрит 2 2и .спа център софиязаздравяването на рани все още трябва да бъде напълно проучено, особено възможностите за противодействие на оксидантното натоварване и постоянното възпаление, свързано с хронични рани . Бъдещите проучвания ще бъдат полезни за увеличаване на клиничното значение на H 2 S при възпалителен артрит и изследвания за заздравяване на рани, което води до разработването на нов H 2 S подход за намаляване на възпалението и насърчаване на затварянето на рани.