Счетоводни съвети за собственици на фирми за електронна търговия

Стартирането на бизнес за електронна търговия е една от най-добрите идеи, за които можете да помислите, когато търсите печеливша инвестиция. С новия си онлайн магазин вашите продукти и услуги вече са достъпни през цялата година. Има много неща, които са свързани с развитието на успешен бизнес за електронна търговия, и грижата за счетоводството и финансите трябва да е близо до върха на списъка ви със задачи.

Управлението на счетоводството е едно от основните неща, които трябва да научите, и тъй като бизнесът ви за електронна търговия започва да процъфтява, ще трябва да отделяте все повече време на финансите си. Продажбите, връщането на стоки, инвентарът, фактурите и паричните потоци – всички входящи и изходящи плащания ще трябва да бъдат групирани правилно, анализирани и след това докладвани на HMRC.

Наличието на стабилна счетоводна система означава, че ще бъдете на върха и ще управлявате всички свои финансови данни и ще бъдете по-добре подготвени, когато настъпи времето за данъци.

Може да пожелаете да наемете счетоводител, който да свърши част от работата вместо вас. Научаването на основите обаче ще ви улесни в проследяването на дейностите по продажбите и разходите и поддържането на записи за преглед на финансовата ви дейност, за да получите по-добра представа за цифрите зад вашия бизнес.

Счетоводните нужди на бизнеса за електронна търговия се различават от тези на традиционните компании. Тази статия предлага по-задълбочен поглед върху счетоводните услуги за електронна търговия, като предлага съвети и препоръки, които да помогнат на вашия бизнес да постигне успешно дълголетие.

Преди да се впуснете в стартирането на вашия бизнес за електронна търговия, има няколко основни неща, които ще трябва да покриете първо. Ето пет съвета, които помагат на фирмите за електронна търговия да развиват финансите си и да увеличават мащаба на дейността си.

Какво представлява счетоводството на бизнеса за електронна търговия? Счетоводни услуги София.

Независимо дали продавате продукти чрез Shopify, WooCommerce, Amazon или eBay, ще се нуждаете от надеждни системи и процеси за управление на финансите си, които ще ви помогнат да документирате всяка транзакция и да предоставите информация за преглед, когато е необходимо.

Освен това, като предприемач, трябва да мислите и за безплатен счетоводен софтуер (EG: Xero, Quickbooks, Freeagent и др.), който ще ви помогне да разберете и анализирате точните финансови данни, свързани с всички ваши бизнес транзакции.

1.) Счетоводни софтуерни решения

Xero може да извлича данни за транзакциите направо от вашата система за продажби (EPOS), софтуер за фактуриране и банкови извлечения. Той може да ускори банковото съгласуване и информацията за кредитните карти, като автоматично плаща сметките. Да преглеждате паричния си поток и да преследвате неплатени фактури от доставчици. Наблюдавайте продажбите и разходите си и извличайте данни от конкретни области на бизнеса си.

QuickBooks дава възможност за проследяване на рентабилността на вашия бизнес, всички неплатени фактури и ви позволява да следите приходите и разходите си. С течение на времето можете да изграждате прогнози, за да можете да прилагате бъдещи подобрения. Мерките за рентабилност ви позволяват лесно и бързо да проследявате транзакциите и да определяте колко печели бизнесът ви от материални запаси.

Freeagent ще ви помогне да управлявате проекти, фактури и разходи. Използвайте неговото табло за управление, за да видите резултатите от дейността си и да проверите паричния си поток. Той ще създаде автоматични декларации за ДДС, съвместими с MTD, както и автоматично ще попълни вашата самооценка, за да я подадете директно в HMRC.

Съществуват многобройни платформи за счетоводен софтуер за електронна търговия, които можете да закупите. Най-добре би било да се възползвате от безплатните пробни версии на софтуера, за да експериментирате и да видите коя платформа е подходяща за вашия бизнес. Повечето от пазарните лидери (както и повечето банкови приложения) ще ви позволят лесно да се интегрирате с платформата, така че всички ваши транзакции да протичат безпроблемно и сигурно.

Ще искате да направите много от същото със системите и приложенията си за пазар (като Shopify, eBay и One SaaS), за да автоматизирате бизнеса си в областта на счетоводството, електронната търговия, фактурирането и отчитането.

Сега ще виждате богата финансова информация, която за предприемачите в областта на електронната търговия ще бъде безценна при вземането на бъдещи бизнес решения.

Счетоводството се разделя на три категории:

Счетоводство.

Управлението на онлайн бизнес става по-лесно, когато разполагате с работещи системи. Създаването на солидна счетоводна основа за електронна търговия и наемането на опитни счетоводители за електронна търговия ще ви помогнат да го направите без стрес.

2.) Проследяване на паричния поток

Разбирането на финансовото състояние на бизнеса е от съществено значение. Освен че ще водите отчет за разходите и приходите, прогнозирането на паричните потоци ще ви помогне да определите тенденциите в продажбите и маржовете, кредитните линии, с които разполагате, което ще ви позволи да си поставите цели и да придвижите бизнеса по-бързо напред.

Без да документирате как се развива бизнесът ви, наблюдавайки входящите и изходящите пари, ще ви е трудно да определите действителните си приходи, което ще доведе до недостиг на парични потоци и дори до невъзможност да платите на персонала си. Освен това няма да намерите начини да подобрите бизнеса си, ако нямате ясна представа за това как се справя той финансово.

Наемането на опитен счетоводител ще ви помогне в този процес.

3.) Изчислете всички други разходи

Ако вашият онлайн магазин е създаден от една година или повече, вие отлично разбирате колко е важно да останете на върха на управлението на разходите и приходите на вашия бизнес.

Няколко разходи са данъчно допустими, което означава, че можете да ги компенсирате, за да намалите облагаемия доход на бизнеса си, като например офис консумативи и опаковки, разходи за доставка и транспорт и инфраструктура и софтуер на уебсайта. Освен това, ако ползвате услугите на счетоводител или адвокат за управление на финансовите или правните аспекти на вашия бизнес за електронна търговия, те също могат да бъдат приспаднати от данъците.

Препоръчваме ви да съхранявате документите си за постъпленията до шест години, тъй като HMRC може да ви проверява до този момент. Не е необходимо да съхранявате физически разписки, ако не искате, а приложения като Expensify ви позволяват да съхранявате разписки в електронен вид, което HMRC с удоволствие прави.

4.) Разделете банковите си сметки

Винаги е най-добре да имате поне две банкови сметки, за да разделите бизнес и личните си финанси. Наличието на сметка, посветена на управлението на вашия бизнес, ще ви улесни много повече в контрола на финансите му.

Златно правило: уверете се, че не използвате парите от бизнес сметката си за лични нужди.

Използвайте средства от личната си сметка за покриване на “разумни” бизнес разходи, тъй като можете да ги поискате обратно като “джобни” разходи.

Когато търсите бизнес банкова сметка, се оглеждайте за нея. Съобразете нуждите си, за да намерите подходящата бизнес банкова сметка, която да отговаря на вашите нужди. Преди да вземете решение, трябва да прецените няколко фактора, включително постоянни такси или такси за транзакции, евентуални краткосрочни въвеждащи оферти и достъп до интернет банкиране. Ако си напишете домашното, ще избегнете високите разходи за водене на сметката.

5.) Управление на инвентара

Създаването на добре организирана система за управление на инвентара в електронната търговия е съществен аспект от управлението на успешен бизнес. Процесът може да бъде подробен, но наличието на пълна видимост на всеки аспект ще ви помогне да бъдете по-добре подготвени за неочакваните ситуации.

Вашите практики за инвентаризация трябва да очертават количеството инвентар, с което можете да разполагате във всеки един момент. Вземането на погрешни решения по отношение на начина на управление на запасите може да бъде изключително скъпо – правилните решения могат да бъдат много изгодни.

Управлението на инвентара в електронната търговия може да ви помогне да подходите към снабдяването, съхранението, проследяването и изпращането на инвентара на вашия бизнес за електронна търговия, като по-управляем процес. Надеждните стратегии за управление на инвентара са идеални за компаниите за електронна търговия, които искат да повишат своята ефективност и да намалят оперативните си разходи.

Заключение

Счетоводството, което е бек-офис операция, често може да бъде пренебрегвано. Въпреки това, както беше споменато в тази статия, то е важна част от всеки печеливш бизнес за електронна търговия. Тези прости счетоводни съвети ще ви помогнат да изградите добра основа за вашия бизнес за електронна търговия и ще ви помогнат да избегнете възникването на проблеми в краткосрочен или дългосрочен план.

Данъците идват всяка година и колкото по-рано планирате, толкова по-малко стресиращ ще бъде процесът.

Ако чакате до последния момент, може да се окаже, че ще се наложи да се борите с оправдателните документи, изисквани от вашия счетоводител, за да може той да си свърши работата правилно – да изготви точна данъчна декларация и да гарантира, че спазвате изискванията на HMRC. Ако се опитате да предоставите тези данни дванадесет месеца след вземането на решение и изразходването на средствата, ще бъде трудно да си спомните къде и кога са отишли парите.