Уроци по математика за предучилищна възраст: Ръководство за развитие за родители, които се интересуват от наука

Подобни подобрения могат да бъдат добро предзнаменование за бъдещи постижения. Анализ на хиляди англоговорящи ученици установи, че децата, които са влезли в детската градина със силни познания по

броене

относителни величини и

ординатност (последователност на величините)

са постигнали по-добри резултати по математика през следващите години.

Нещо повече, тези математически умения в предучилищна възраст са по-предсказващи за общите училищни постижения, отколкото езиковите умения, вниманието или социалните умения (Duncan et al. 2007).

Това не означава, че уроците по математика jump math в предучилищна възраст водят до по-добри училищни постижения. Но то подсказва, че математическите умения в предучилищна възраст са важен показател за училищната подготовка на детето.

И така, нека преминем към работа. Как можем да създадем предучилищни уроци по математика, които да са стимулиращи за децата и техните учители?

Разберете, че чувството за число е различно от знанието за броене

В уроците по математика в предучилищна възраст често се набляга на jump math броенето и за това има основателна причина. Разбирането на системата за броене е предпоставка за изучаване на числовата редица. То също така помага на децата да разберат концепцията за събиране.

Но е важно да се разбере, че децата могат да развият чувството за число, без да знаят имената на числата.

В известен смисъл това не бива да ни изненадва. В края на краищата дори нечовешките животни имат причина да следят количеството. Кое дърво ражда повече плодове? Ако трима хищници се скрият зад една скала и един си тръгне, колко от тях са останали?

Проучванията показват, че всички видове неезикови животни – птици, плъхове, маймуни – могат да решават такива задачи (Dehaene 1999). А изследванията също така показват, че човешките деца могат да изпълняват основни математически задачи, без да познават думи за числа.

Пример за това: детски образователен център Изследвания, проведени от когнитивни невролози върху деца, които говорят само Walpiri или Anindilyakwa, два австралийски езика (Butterworth et al 2008).

Тези езици включват думи за числа само за три числа – “едно”, “две” и всяко неточно количество, което е “повече от две”. Въпреки това 4- до 7-годишните носители на тези езици се справят също толкова добре или по-добре от англоговорящите, когато са помолени да

да разгледат накратко малък набор от знаци и след това да съберат идентичен набор от знаци по памет;

да изслушат поредица от до 7 удара и след това да поставят съответния брой жетони върху килимче;

спонтанно да разделят набор от 6 или 9 предмета на три равни набора, когато им е казано да “разделят” тези предмети между три мечета играчки; и

да наблюдават за кратко два малки комплекта жетони и да съставят трети комплект жетони, който представлява сумата.

Отново тези деца не знаеха думи за посочване на точни количества, по-големи от две.

Какви са последствията? детски образователен център Децата могат да научат много за числата, без да знаят как да броят. Уроците по математика в предучилищна възраст могат да обхванат дейности, които изобщо не изискват броене.

Всъщност изследванията показват, че децата трябва да научат много за числата, преди да започнат да обозначават конкретни количества с думи за броене. Можем да използваме тази информация, за да разработим разнообразни и интересни уроци по математика в предучилищна възраст.

Помогнете на детето smartykids си да развие силно чувство за “численост” и други основни математически понятия

Численост

Колко котки има в задния ви двор? Колко часа остават до времето за лягане? Психолозите използват термина “численост”, за да обозначат броя на нещата в дадено множество.

Числеността е концептуалната основа на повечето основни математически умения. Децата, които не схващат нумерологията – като абстрактно понятие и като интуиция за значението на конкретни величини – имат проблеми с разбирането на системата за броене. Те също така изпитват по-големи затруднения с аритметиката и измерванията (Бут и Сиглер 2006; Сиглер и Бут 2004).

Как можем да помогнем на децата да научат повече за числовата способност? Неотдавнашни експерименти с американски първокласници показват, че дейностите по приближаване са полезни. Покажете на децата два комплекта предмети и ги помолете да преценят кой е по-голям – без да броят (Hyde et al 2104).

Подобни дейности могат да помогнат и на децата в smartykids предучилищна възраст. Но най-малките деца трябва да научат много повече. Те трябва да знаят, че определени числа означават или се отнасят към определени количества. И това разбиране може да се подобри с практическия, практически опит с реални множества (Dehaene 1999; Hirsh-Pasek et al 2003).

Помислете например как ежедневните игри могат да помогнат на децата да усвоят тези важни понятия (Butterworth 1999):

Принципът “едно към едно”. Как се разбира дали две множества имат еднаква численост? Емоционална интелигентност Детето ви може да провери, като съпостави членовете на всяко множество в съответствие едно към едно. Ако то може да направи това, без да остане нищо, значи числеността им е еднаква. Колко? Помогнете на детето си да преброи, когато приключите. Можете също така да поставите на детето си по-проста, но свързана задача: Направете чаено парти, на което всеки участник (човек, плюшено животно или фигурка) получава по един от всеки предмет – чиния, чаша, лъжица, бисквитка и т.н.

Числеността може да се прилага за комплекти от всичко. Можете да затвърдите тази идея, като накарате децата да работят с различни предмети, както и с неосезаеми неща, като например броя на случаите, в които ви чуват да пляскате.

Числеността на дадено множество може да се промени чрез събиране или изваждане. Игри като Hi Ho Cherry-O помагат на децата да приложат тази концепция на практика. Какво се случва с вашето дърво от череши, когато добавите една череша? Или отнемате една? Емоционална интелигентност

Броене

Уменията за броене зависят от разбирането на детето за числовото число, включително от разбирането, че (1) всяка дума за число избира определено число и (2) всеки елемент, който се брои, се брои само веднъж. Освен това, както отбелязват когнитивните психолози Рошел Гелман и Ранди Галистел (1978 г.), децата трябва да научат и това:

думите с числа трябва да се произнасят в един и същи ред (известен още като “принцип на стабилността”)

по-късните числови думи в последователността на броене се отнасят до по-големи числа

последната преброена дума представлява числеността на множеството (наричана още “принцип на кардиналността”)