10 стъпки за оптимизиране на изображенията за SEO

Изображенията не само правят съдържанието ви по-достъпно, привлекателно и ангажиращо за потребителите, но са важни и за SEO оптимизацията.

Разбирането на основите на оптимизацията на изображенията дава на съдържанието ви най-добрата възможност да успее със SEO.дигитална агенция

Какво представлява оптимизацията на изображения?

Оптимизацията на изображения включва създаване и предоставяне на висококачествени изображения в идеалния формат, размер и резолюция, за да се увеличи ангажираността на потребителите. Тя включва също така точно етикетиране на изображенията с метаданни, така че търсачките да могат да ги четат и да разбират контекста на страницата.дигитална агенция Grow Easy

Според HTTP Archive през 2018 г. изображенията са съставлявали 21% от общото тегло на средната уебстраница и този дял вероятно е нараснал с увеличаването на използването на изображения през последните години – те консумират повече байтове от всяка друга част на уебсайта. По този начин размерът и сложността на изображенията оказват силно влияние върху производителността на сайта.

Когато можете да намалите размера на изображенията, без да правите компромис с качеството, времето за зареждане на страницата и цялостното потребителско изживяване се подобряват. Това може да има положително въздействие върху класирането в търсачките, което допълнително подобрява ангажираността на клиентите, конверсиите и задържането им.

СЪВЕТ: Оптимизираните изображения заемат по-малко място за съхранение на вашия сървър, така че архивирането на сайта се извършва по-бързо.реклами в Google Ads

Сега ще опиша подробно 10 начина за оптимизиране на вашите изображения.

1. Променете размера на изображенията си

Размерът на изображението и размерът на файла не са едни и същи неща. Размерът на изображението се отнася до размерите на изображението (напр. 1024 пиксела на 680 пиксела). Размерът на файла е пространството за съхранение (напр. 350 килобайта).SEO оптимизация на сайта

Изображенията с по-висока разделителна способност и по-големи размери забавят значително времето за зареждане на страницата ви. Въпреки че работят добре за печатни материали, те трябва да бъдат намалени и оразмерени за уеб.

СЪВЕТ: Разгледайте това ръководство, за да определите най-добрите размери на изображенията за платформите на социалните медии.

Запазете подходящ формат

Всеки от форматите PNG, JPEG и GIF има своите предимства. Препоръчвам JPEG за изображения с много цветове и PNG за прости изображения.SEO оптимизация

Изберете правилната степен на компресия

Колко добре е компресирано изображението влияе както върху размера на файла, така и върху качеството – колкото по-малък е файлът, толкова по-лошо е качеството на изображението.

Експериментирайте с видовете файлове и степента на компресия, за да видите кое е най-подходящо за всяко изображение. Много инструменти за редактиране на изображения, като Adobe Photoshop, имат опция за запазване за уеб, която автоматично намалява размера на файла, като същевременно оптимизира качеството на изображението.

Ако не използвате Photoshop, тези инструменти и приставки могат да ви помогнат:

2. Оптимизиране на имената на файловете с изображения

Именувайте файла с подходящи, описателни ключови думи, за да получите максимална SEO сила. Включете целевите ключови думи в началото и ги отделете с тирета. Не използвайте подчертавания, защото търсачките не ги разпознават и няма да могат да “видят” думите поотделно.

Имената на файловете трябва да имат смисъл както за търсачките, така и за хората. Например, ако оригиналното име на изображение на жена във фризьорски салон е salon234.jpg, преименувайте го с ясно и по-описателно заглавие, например woman-having-a-haircut-in-a-salon.jpg.

3. Използвайте тагове alt

Зрителите може и да разбират изображението, но паяците на търсачките се нуждаят от подсказки. Без алтернативен текст търсачките не могат да индексират точно съдържанието на вашето изображение.

Добрият alt таг предоставя контекст и помага и на потребителите с увредено зрение. Той е полезен и когато грешка не позволява зареждането на изображението, защото търсачките могат да прочетат алтернативния текст, за да се информират за класирането на страницата. Напишете alt таг с повече подробности от името на файла. Стремете се към 10 до 15, за да предадете нещо за изображението.

СЪВЕТ: Релевантни за марката термини могат да бъдат в alt таговете, за да се повиши видимостта, но избягвайте набиването на ключови думи.

4. Направете изображенията удобни за мобилни устройства

Алгоритъмът на Google използва мобилно индексиране, така че обхождащите устройства разглеждат основно мобилната версия на сайта. Следователно изображенията ви също трябва да са удобни за мобилни устройства.  Как? Краткият отговор е да се уверите, че изображенията и оформлението на уебсайта ви са съобразени с устройството за гледане.

Някои шаблони и конструктори на уебсайтове автоматично променят размера на изображенията, но можете да зададете размера на изображението въз основа на ширината на устройството. За да направите това, добавете малко персонализиран CSS код към уебсайта си. Разгледайте това просто ръководство, за да научите повече за това как да направите изображенията си адаптивни.

5. Оптимизирайте заглавието на изображението

WordPress обикновено взема заглавието на изображението от името на файла му. Ако обаче не използвате WordPress или заглавието не обяснява изображението, актуализирайте го с подходящи ключови думи по същия начин, както имената на файловете.

Заглавията на изображенията не са толкова важни за SEO оптимизацията, но могат да осигурят допълнителен контекст за alt текста. Заглавията на изображенията са по-полезни от гледна точка на ангажираността на потребителите, така че помислете за добавяне на кратък призив за действие, например “купи сега” или “изтегли днес”.

6. Включете надписи

Надписите на изображенията – думите, които се намират непосредствено под изображенията – може да нямат пряко въздействие върху SEO оптимизацията. Но за разлика от имената на файловете и alt текста, надписите са видими и могат да допринесат за по-доброто преживяване на потребителите на уебсайта. Добавянето на надписи може да има непряк ефект върху SEO, като подобри потребителското изживяване и показателите за ангажираност.

7. Използвайте уникални изображения

Използването на снимки от фондовите борси е добре, но те няма да помогнат непременно за класирането ви при търсене, защото други уебсайтове вероятно използват същите изображения. По същия начин, по който уникалното писмено съдържание е по-добро за SEO, добра идея е да качвате уникални изображения.

8. Уверете се, че текстът допълва изображенията

Копието на страницата може да помогне на търсачките да определят релевантността на изображенията ви, ако текстът ви не включва достатъчно информация, за да обясни дадено изображение, разширете описанието.

9. Добавете структурирани данни за изображенията

Включването на структурирани данни в страниците ви помага на търсачките да показват изображенията ви като богати резултати. Изображенията в Google поддържат структурирани данни за изображения на продукти, видеоклипове и рецепти. Например тя добавя значка към изображение, ако знае, че то е придружено от текст, например рецепта.

Използвайте общите насоки за структурирани данни на Google, за да научите как да добавяте структурирани данни към страниците си в рамките на параметрите на търсачката.

10. Използвайте карти на сайтове

Google обяснява картата на сайта като “файл, в който можете да изброите уеб страниците на сайта си, за да разкажете на Google и другите търсачки за организацията на съдържанието на сайта ви”. С други думи, това е файл, който съдържа карта на съдържанието на вашия сайт.

Картите на сайтовете са важна част от SEO оптимизацията, тъй като разказват на търсачките за страниците и структурата на сайта ви. За да сте сигурни, че търсачките ще забележат всяко изображение – инфографика, мемоар, снимка, миниатюра на видеоклип и др. – включете ги в картата на сайта си.

За всеки запис на изображение включете заглавието, описанието, URL местоположението, надписа и информацията за лиценза. За записи на видеоклипове включете заглавието, описанието, URL местоположението, URL адреса на миниатюрата и URL адреса на необработения видеофайл.

Ако сайтът ви е хостван в WordPress, можете да използвате Yoast SEO, който автоматично добавя визуално съдържание към картата на сайта.