10 най-добри билки за енергия: как да се борим с общата умора

Светът е такъв, какъвто си го направите – стига да имахте енергия! Ниската енергия или случайната умора могат да се окажат пречка за деня ви, особено ако отнемат от продуктивността ви на работа, у дома или на обществено събитие.

Ако сте уморени следобед, стимулирането с енергийна напитка може да не е най-добрият избор – особено ако искате да спите добре и да се събудите освежени на следващия ден. Но някои билки могат да помогнат.

Вместо да ви дават силен тласък, билките действат по-подкрепящо, като насърчават здравословната енергия без големите възходи и спадове, характерни за кофеина и другите стимуланти. А повечето от тях са лесни за добавяне към ежедневието ви, за да ви дадат лекия тласък, от който се нуждаете.Mahama’s Life School

lion’s mane mushroom tablets

Какво причинява липсата на енергия?

Неспокойният сън и липсата на физически упражнения могат да допринесат за умората.биорезонанс

Има много причини, поради които денят ви може да е бавен. Някои от най-често срещаните причини за умора са следните:

Лош или недостатъчен сън: Добрият сън дава възможност на тялото ви да се презареди. Добрата почивка не само помага за повишаване на енергията, но и за здравословно настроение, остра памет, управление на стреса, здравословно тегло и др.нейрографика

(Имате нужда от помощ при заспиване? Тези съвети могат да ви помогнат!)

Небалансирано хранене: Трудно е да се чувстваме добре с диета, претоварена с преработени въглехидрати, наситени мазнини и захар.

 Макар че едно периодично похапване, включващо пържени храни или сладки изкушения, може да наводни организма ни с хормони на щастието, балансираната закуска ще допринесе много повече за дневните ви енергийни нива, отколкото една поничка или сладкиш. (Създаването на здравословен килер ще улесни “чистото хранене”, което спомага за поддържането на постоянни енергийни нива).

turkey tail mushroom capsules uk

Липса на упражнения: Може би се притеснявате, че посещението на фитнес залата ще ви направи по-уморени, но редовните упражнения ви помагат да се чувствате по-енергични, а не по-малко! 

Редовните физически упражнения също така подпомагат здравословния сън, който е от ключово значение за енергийните нива – както и за подобряване на настроението (благодарение на освобождаването на ендорфини и други мозъчни химикали), познанието, фокуса и управлението на стреса.

Неуправляем стрес: Справянето с ежедневните тревоги по здравословен начин (например чрез редовни упражнения, йога, медитация и др.) подпомага не само психическото, но и физическото ви благополучие. Ако сте чували хората да коментират, че “се изморявате”, не е изненадващо, че умората ви следва.

Алкохол: Пиенето на алкохол в умерени количества е от ключово значение. Не само за здравето на черния ви дроб, но и за настроението и енергията ви на следващия ден.

chaga powder

Кофеин: Същите препоръки за “умереност” важат и за приема на кофеин. Прекалено много кофеин или пиенето му по-късно през деня може да наруши здравословния режим на съня, който е толкова важен за енергията на следващия ден. 

Това не означава, че не можете да се насладите на сутрешната си чаша кафе – в края на краищата, кафето има антиоксиданти, ползи за здравето на черния дроб и други! Но кофеинът в тази чаша може да бъде проблем за някои хора.

Лично здраве: Ако чувствате, че сте по-уморени, отколкото би трябвало да бъдете всеки ден, посъветвайте се с Вашия лекар или медицинско лице. Има много причини, поради които може да се чувствате отпаднали, и вашият лекар може да работи с вас, за да ви помогне да определите причината.

maitake mushroom

Кои са най-добрите билки за енергия?

Билки като женшен, родиола и ашваганда поддържат здравословна енергия.

Ако сте престанали да се чувствате уморени, тези научно подкрепени хранителни вещества могат да ви помогнат.

Азиатски женшен (известен още като Panax ginseng или корейски женшен). Женшенът е подробно проучен и е установено, че подпомага здравословната енергия, управлението на стреса и др. 

Женшенът е адаптогенна билка, което означава, че помага на организма да се адаптира по-добре към стресовите фактори и да поддържа хомеостаза. Тези билки подпомагат производството на енергия, когнитивното здраве и здравословния възпалителен отговор.

Корен от елеутеро (сибирски женшен). Също адаптоген, тази билка също помага за насърчаване на издръжливостта и устойчивостта.

cordyceps supplement

Ашваганда (Ashwagandha). Тази мощна хранителна билка се използва от хиляди години. Ашваганда помага за поддържане на вече здравословни нива на кортизол и за борба с умората. Проучванията показват, че тази билка има и потенциални ползи за паметта, управлението на стреса, хормоналната функция, управлението на теглото и здравословния сън. Ашваганда може да помогне и на вашата тренировка! 

Изследванията показват, че ашвагандата подобрява физическото представяне и подпомага възстановяването на мускулите.

Родиола розеа. Подпомагане на физическата и умствената енергия с тази адаптогенна билка. Родиолата има дълъг списък с ползи за здравето, като например помага за справяне със стреса, борба с умората, поддържане на мозъчната функция и подпомага спортните постижения.

Свещен босилек. Свещеният босилек поддържа метаболитната функция и издръжливостта, както и насърчава здравословното управление на стреса. Подобно на много други билки за енергия, светият босилек се счита за адаптоген.

Корен от мака (Lepidium meyenii). Тази добре позната любима билка също има адаптогенни свойства. Понякога наричана перуански женшен, маката подпомага издръжливостта и може да се бори с умората. Мака се използва най-често за поддържане на либидото и за облекчаване на дискомфорта при менопауза.     

Зелен чай. Можете едновременно да се отпуснете и да се заредите с топла чаша зелен чай с лек кофеин. Тази билка има мощни полифенолни съединения против стареене, които поддържат клетъчното и сърдечносъдовото здраве, мозъчната функция и много други.

chaga uk

Шизандра. Този адаптоген може да подпомогне поддържането на енергията и издръжливостта.

Форсколин. Този екстракт от растението Coleus forskohlii спомага за активирането на процес, който е неразделна част от клетъчната функция. Форсколинът също така подпомага здравето на сърдечно-съдовата система, метаболизма, здравословното делене на клетките на кожата и др.

Дървесина от френски дъб. При проучвания екстрактът от дървесина на френски дъб спомага за облекчаване на общата умора и насърчаване на здравословни нива на енергия. Той също така насърчава освежаващия сън и здравословното настроение и спомага за облекчаване на периодичния дискомфорт в главата, ставите и мускулите.