8-те най-добри лечебни гъби за подкрепа на имунната система

1. Чага (Inonotus obliquus)

Гъбата чага, наричана още брезови гъби и шишарки чага, е тъмнокафява и черна гъба, която расте най-често по брезите. Няколко съединения, открити в гъбите чага, могат да доведат до благоприятното ѝ въздействие, включително антиоксидантни полифеноли, както и бетулин и бетулинова киселина, които се свързват с противораково действие.Mahama’s Life School

chaga mushroom uk

2. Кордицепс (Ophiocordyceps sinensis)

Макар технически да не е гъба, кордицепсът е рядка гъсеница, която расте само във високопланинските райони на Сиким, щат в Североизточна Индия. Биоактивните компоненти в кордицепса включват полизахариди, кордицепсин и кордицепсова киселина.биорезонанс

lion mane mushroom capsules

Осемседмично проучване при здрави корейски индивиди установява, че приемът на добавка с екстракт от кордицепс е свързан с повишена активност на естествените имунни клетки убийци . Тази промяна е съпроводена с подобрена имунна регулация в сравнение с контролите.нейрографика

3. Лъвска грива (Hericium erinaceus)

Hericium erinaceus е известна като гъба лъвска грива поради белия си, подобен на козина вид. Моделите върху животни показват, че лъвската грива може да стимулира благоприятния растеж на чревната микрофлора и да се свързва с намаляване на увреждането на тъканите на дебелото черво в случаи на възпалителни заболявания на червата .

turkey tail fungus

 Изследователите предполагат, че лъвската грива може да помогне за регулиране на имунната система и да подобри здравето на хората, но са необходими клинични изпитвания, за да се потвърди това при хората. 

4. Майтаке (Grifola frondosa)

Майтаке е кулинарна и медицинска гъба, която е показала противоракова активност върху клетките на рак на гърдата, меланом и хепатом при проучвания върху животни. Протеоглюканът, компонент на майтаке, се свързва с имуностимулиращия ефект на гъбата. 

При модели на мишки е доказано, че протеоглюканът намалява поведението на туморните клетки на млечната жлеза. Освен това, при изследвания ин-витро и върху животни е доказано, че полизахаридите, открити в майтаке, оказват антивирусна активност срещу хепатит В и човешкия имунодефицитен вирус . 

5. Стрида (Pleurotus)

Стридите са род гъби, който включва няколко вида, като Pleurotus ostreatus и Pleurotus florida.  Изследвания in vitro са установили, че полизахаридите, присъстващи в гъбите. ostreatus, могат да активират NK клетките срещу клетки на рак на белия дроб и гърдата. 

maitake mushroom buy

 Освен това е доказано, че екстракт от P. florida, който съдържа редица активни компоненти, включително феноли, флавоноиди и полизахариди, има противовъзпалително и аналгетично действие при животински модели. 

6. Рейши (Ganoderma lingzhi)

Рейши обикновено се нарича “кралят на гъбите” или “гъбата на безсмъртието”.  Доказано е, че тя предотвратява или лекува различни заболявания и модулира възпалението, свързано с високохолестеролната диета. 

cordyceps fungus humans

 Въздействието на гъбата рейши върху здравето може да е резултат от способността ѝ да регулира състава на микрофлората, тъй като полизахаридите, открити в рейши, демонстрират пребиотично действие и могат да увеличат броя на полезните бактерии в организма на гостоприемника. 

7. Шийтаке (Lentinula edodes)

Гъбите шийтаке традиционно се използват за лечение на състояния като обикновена настинка. Четириседмично клинично изпитване показва, че приемът на шийтаке е свързан с благоприятни промени в моделите на секреция на различни имунни съединения. 

Тези промени могат да показват подобряване на чревния имунитет и противовъзпалителен отговор.  Както и много други видове гъби, шийтаке може да има противораково действие. Лентинанът, който е глюкан, получен от шийтаке, понастоящем се използва като допълнително средство за лечение на тумори, особено в Китай и Япония. 

8. Пуешка опашка (Coriolus versicolor)

Името на гъбата “пуешка опашка” се дължи на оцветените в тен и кафяво пръстени по повърхността ѝ, които приличат на перата на пуйката.  В традиционната медицина гъбите “пуешка опашка” се използват терапевтично при гъбични инфекции, рак и синдром на придобитата имунна недостатъчност. 

chaga extract

Съвременни изследвания върху животински модели на рак на гърдата показват, че C. versicolor оказва антитуморен и антиметастазен ефект, което показва, че може да намали риска от развитие на вторични ракови образувания. 

Полизахарид-К (ПСК), патентована формула от пуешка опашка, е одобрена в Япония като допълнително лечение на рак.  Мета-анализ на над 8000 пациенти, проведен през 2007 г. от Висшето училище по медицина към Университета в Киото, Япония, установява, че PSK в комбинация с химиотерапия увеличава преживяемостта на пациентите след резекция на рак на стомаха.