Ремонт на покриви | Процеси, Идеи и Съвети

В тази статия на Всички теми ще разгледаме основните принципи за ремонт на покриви и откъде да започнем. Покривът е синоним за сигурност и комфорт, затова поддръжка му е от изключително значение. Целостта на основната жилищна структура зависи от него, дали е цялостно укрепен и надежден. За целта са нужни периодични ремонти за гарантиране на здравината, запушване на течове и премахване на други проблеми. 

Следващите редове ще ви представят идеи от къде да започнете, как да процедирате и завършите вашият ремонт. Нека ви помогнем да вземете правилното решение, за да имате сигурен и уютен дом !

Прочетете също : Имот за инвестиции – всичко, което трябва да знаете 

Откъде да започнем | Ремонт на покриви

В началния етап, преди същинския ремонт, се извършва оценка на покрива. Това включва анализ на неговото текущо състояние, определяне на степента на износване и щети, както и необходимите дейности по ремонта. Тези процеси са ключови, тъй като поставят начало на плана за действие. Добре структуриран, той ще ви води стъпка по стъпка, за да постигнете желания резултат.

Също толкова важен е изборът на материалите, с които ще се осъществи ремонтът. Определя се бюджет, който включва цената на материалите, на труда и допълнителни разходи. Той може да варира спрямо нуждите ви, например ако искате да направите и хидроизолация на покрив, ще трябва да добавите цената на допълнителните материали и монтаж. 

Не на последно място идва и организацията и координацията между различните специалисти и изпълнители. Степенувайте по важност дейностите по ремонта и наблегнете на най-належащите. Изгответе график за работа, така че да няма препокритие и задачите да се изпълняват по предварително изготвения план. 

ремонт на покриви

Процес на работа

Преди да започне изграждането на новия покрив, трябва да се демонтира стария. Спрямо предварителната оценка за щетите и състоянието, демонтажа се извършва сигурно и постепенно, за да се гарантира целостта на конструкцията. Препоръчваме работа със специалисти за ремонт на покриви, за правилно и безопасно сваляне на стария покрив. 

Следва извозването на отпадъците и остатъчните материали. Това се прави с цел обезопасяване на работната площадка. Препоръчваме рециклиране с цел запазване на околната среда, може да научите повече тук.

Подготовката на повърхността е следващата стъпка, с която започва изграждането на новия покрив. Отстраняват се изгнили или счупени дъски, пукнати тухли и керемиди и други несъвършенства, които биха навредили на новата конструкция. Следва основната покривна конструкция, която е разделена на две етапа – изграждане на рамка и покритие.

Конструкцията на покривната рамка се изгражда спрямо изискванията за покритие, което ще носи. Изчисленията за градежа се правят от строителен инженер и трябва да са изключително детайлни и точни, защото това е носещата основа на целия покрив. Според проекта, материалите за строежа на рамка могат да варират, но най-често тя е от масивно дърво.

Щом се уверите в правилното полагане на покривната рамка, следва поставянето на покривното покритие. Препоръчваме инсталация за хидроизолация на покрив, това не е лукс, а необходимост. Ще си гарантирате спокойствие и уют знаейки, че ще избегнете течове и влага във вашия дом. Изолацията се прихваща за рамката чрез ламаринена обшивка, която гарантира сигурност при поставянето.

На последно място се полага крайното покривно покритие. Най-често това са качествени керамични керемиди. Изключително важно е крайното покритие да бъде поставено професионално, за да може дълготрайно да издържи на всякакви климатични условия и сезони, без нуждата от допълнителни ремонтни дейности. Изисквайте гаранция от строителите за инсталацията, така може да бъдете по-сигурни, че ще имате надежден покрив над главата.

ремонт на покриви, избор на фирма

       Избор на фирма за ремонт на покриви

Може би един от най-важните избори, които ще направите, е фирмата и специалистите, които ще наемете за ремонт на покриви. Нека заедно разгледаме какво да търсите в една фирма : 

  • Опит и компетенция – Отворете сайта на фирмата и разгледайте тяхното портфолио. Има ли изпълнени проекти, близки до вашия ? Запознайте се от колко време са на пазара, практики, както и партньори. Търсете добри резултати и опит в ремонт на покриви, както и дългогодишна гаранция.
  • Отзиви и ревюта – Посетете и прочетете Гугъл ревютата, оставени от предишни клиенти. Наблегнете върху това от кои услуги са доволни, и от кои не. Направете сравнение с конкуренти на пазара и как се справят спрямо тях. 
  • Цена и бюджет – Информирайте се за цените на изпълнителите и искайте оферти за ремонта. Консултирайте се с различни фирми, но никога не спестявайте от качеството. Изгответе предварителен договор, където са разписани всички разходи по ремонта – материали, цена за труд и допълнителни разходи. Винаги могат да изникнат допълнителни разходи, за това трябва да имате отделени средства за непредвидени обстоятелства.

и какво да избягвате : 

  • Липса на информация за фирмата и изпълнителите, сайт или портфолио
  • Лоши отзиви и ревюта онлайн, недоволни клиенти.
  • Неотзивчивост при преговори, високи цени и надменност. 
ремонт на покриви, частичен ремонт

       Частичен ремонт на покриви

Когато се анализират щети и износване по покрива, в голяма част от случаите повредите са локализирани и няма нужда от цялостен демонтаж и нова конструкция. Частичният ремонт на покриви включва подмяна на части от конструкцията, установяване и запушване на течове, липсващи керемиди и цялостно укрепване. Основните предимства на този тип ремонт на покриви е бързината, с която ще бъде изпълнен и гъвкавостта, защото може постепенно да подмените целия покрив. От бюджетна гледна точка е идеален ако не може да инвестирате голяма сума за цялостен ремонт. 

Прочетете също : Лепене на плочки | Можем ли да лепим сами или да се доверим на експерти?

Голям недостатък е, че в много от случаите ремонтът има ограничена ефективност, защото подменя само определени елементи от конструкцията. Това е краткосрочно решение за спешни и непредвидени ремонти. Когато избирате какъв вид ремонт да предприемете е добре да се посъветвате със специалисти, за да се направи точна и сигурна оценка за състоянието на покрива и необходимите възстановителни дейности. Фирма Касиди Строй  има   дългогодишен опит на пазара за ремонтни дейности и специалистите им ще ви предоставят оценка и отлично отношение. Очаквайте коректност, професионално отношение и безупречно изпълнение на вашия ремонт. 

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни