Как се проектира градина

Създайте градината на мечтите си с малко въображение

Мислете за градината си или за всяко друго външно пространство като за продължение на дома си или като за “външна стая”. Но нека не забравяме, че тази стая е различна, защото е на открито. Това означава, че освен да се радвате на допълнително пространство, можете да го обградите с растения и живот и да доближите себе си, семейството и приятелите си до природата.

Проектирането на нова градина може да звучи малко обезкуражаващо. Може би градината ви е обрасла и дива; гола и без вдъхновение. Или може би тя е предназначена за едно нещо, а вие предпочитате да я използвате за друго. Или пък това е първата ви градина и сте напълно изпаднали в безизходица откъм идеи и не знаете откъде да започнете. Не се притеснявайте, ние сме тук, за да ви помогнем.Mahama’s Life School

Какъв вид външно пространство искате?

Дали е за игра на децата? Място за хранене и пиене с приятелите и семейството? Или може би място за отглеждане на растения, плодове и зеленчуци?

Първата стъпка е да решите какво искате да правите в градината. Това ще ви помогне да разпределите пространството по подходящ начин. Не искате да създавате голяма зона за отдих, ако децата ще имат нужда от място за тичане. И това не означава да изберете само един фокус за вашата градина – тя е пространство за цялото семейство. По-скоро става въпрос за това да я разделите точно, за да отговаря на нуждите на всички.

Почерпете вдъхновение

След като сте определили фокуса на градината си, е време да потърсите малко вдъхновение. Добрата новина е, че има безброй начини да направите това. Може да откриете, че ви харесва само един метод или комбинация от много други. Няма правилен или грешен начин да започнете да събирате идеи за градината си.

Защо да не опитате:

Списания и каталози – това може да е списание за градинарство или материал, посветен на градината на любимата ви знаменитост; каталог за пазаруване или неделен вестник.

Посещение на места на открито. От местните паркове до градината на семейството и приятелите, от посещенията на величествени къщи до любимите ви места за почивка; огледайте се наоколо и определете какво ви харесва в него. Направете снимки (ако е възможно) и съставете кратък списък. Възможно е тези идеи да не могат да бъдат пресъздадени в градината ви, но нищо не е забранено на този ранен етап.

Влизане в интернет. Използвайте онлайн търсенето и социалните медии, като Instagram и Pinterest, за да намерите изображения на реални градини и по-професионално заснети варианти.

Изберете вид на градината

Разгледайте таблото си с настроения, за да определите очертаващия се външен вид, който ви харесва. Може би сте избрали много от един цвят или предпочитате определен стил. Като извадите тези общи елементи, това ще ви помогне да рационализирате това, което търсите, и да видите какво може да не отговаря на това. А може би тези контрасти нямат значение – все пак искате да ги запазите или имате достатъчно голяма градина, за да се поберат няколко различни вида.

Има много съвети за градински дизайн, които могат да ви помогнат тук, но това е вашата градина и вие трябва да създадете нещо, което ще ви направи щастливи.

Направете план на градината

Наистина е добре да имате груб план на това, което искате, на хартия. Измерете пространството си и след това отбележете къде искате да бъдат различните функции. Това също е добър момент да помислите за различни маршрути и пътеки, които бихте искали да се намират в градината ви.

Ако смятате, че мястото ви е по-сложно, можете да получите професионално мнение от геодезист, градински дизайнер или озеленител. Не забравяйте, че градинските дизайнери или ландшафтните архитекти могат да предложат консултантска услуга, ако имате нужда от повече помощ и насоки.

Опознайте градината си

Разбира се, градината ви не се състои само от нейните размери. И е важно тези фактори също да бъдат взети предвид на този ранен етап на планиране.

Познайте климата и местната география

Най-здравословните и управляеми градини работят с естествената среда, като включват растения, които естествено биха виреели там. Дори и да живеете на особено неблагоприятно място (било то открито и ветровито, или край брега със солен бриз), можете да направите много, за да направите градината си по-пригодна за разнообразни растения.

Изследвайте почвата

Добрата почва е от решаващо значение за здрава и красива градина. Съществуват много различни видове – тебеширена, глинеста, пясъчна, торфена и глинеста, като глинестата е най-добра от всички. Познаването на типа почва ще ви помогне да решите кои растения можете да отглеждате, както и колко добре ще растат, след като бъдат засадени. Това може да бъде важно и за проектите за озеленяване, тъй като с някои почви се работи по-трудно, отколкото с други.

Препоръчваме също така да тествате почвата си, за да установите нейното рН (киселинност). Някои растения предпочитат ерична (кисела) почва, докато други харесват варовита (алкална) почва. Изследвайте и почвата в различни части на градината, тъй като нейното рН може да варира.

Обмислете аспекта на градината си

Накъде е обърната вашата градина? На север, на юг, на изток или на запад? Посоката или аспектът на градината може да ви помогне да изберете мястото, където искате да разположите нещата. Няма смисъл да имате тераса, за да се наслаждавате на слънчевите лъчи, в най-сенчестия ъгъл на градината. Начертайте дъгата на слънцето върху плана си, за да видите къде ще падат сенките.

Обърнете внимание и на микроклимата. Всички градини съдържат редица микроклимати, които отчасти се определят от посоката на компаса, към която е обърната всяка зона. Те предлагат различни нива на светлина, топлина и влага.

Започнете да скицирате новия дизайн на градината

Сега е моментът да започнете да скицирате новото оформление на градината. Препоръчваме ви да поставите трасираща хартия върху първоначалния план и да добавите новите елементи – да си поиграете с техните форми и размери, за да видите кое къде е подходящо.

Започнете с всички градински сгради, постройки и големи елементи (като водни съоръжения). Това ще ви помогне да видите какво пространство ви остава и как те ще се отразят на останалата част от градината.

След това се заемете с озеленяването. Това може да бъде твърдо озеленяване (като настилка или декинг) или меко (като трева. Може да имате място за комбинация от варианти или да изберете само един. И след това е всичко останало – лехи и бордюри, детски площадки и други.

Постарайте се да постигнете баланс. Обърнете еднакво внимание на всички зони, за да избегнете една част да изглежда заета, а други да са празни. И изберете елементи, които отговарят на наличното пространство. Гигантска постройка или дърво биха затрупали малка градина, докато по-големите пространства може да се нуждаят от нещо грандиозно и внушително, за да не се изгубят.

Планирайте промените: Поетапен подход

Ако извършвате много промени, помислете за разделяне на проекта на части и изпълнението му през определен период от време, за да направите разходите по-управляеми. Дайте приоритет на дейностите, които трябва да се извършат, за да се превърне градината в използваемо място, пред тези, които са просто хубави.

Не се изкушавайте да пестите от подготовката на почвата, особено когато създавате нови лехи или ако озеленявате градината на новопостроена къща (където има тенденция да се пести от горния почвен слой). Инвестирайте в най-добрия пясък, подобрител на почвата, почвен слой, мулч и всякакви други продукти за подобряване на състоянието на почвата, които можете да използвате – стимулът, който те дават на новите растения, е безценен.

Дори и да планирате да направите всичко, което можете, не забравяйте, че някои дейности трябва да се извършват от професионалисти. Инсталирането или преместването на газови, електрически или водопроводни тръби трябва да се извършва от регистриран инженер. А преди да започнете каквато и да е електрическа работа на открито (различна от дребни ремонти и подмяна), трябва да уведомите отдела за строителен контрол на местната власт, който отговаря за осигуряването на проверка и тестване на тези работи.

озеленяване

озеленяване софия