Отглеждане на малини от засаждане до прибиране на реколтата

Отглеждане на малини от засаждане до прибиране на реколтата

29 септември 2017 г., написано от Benedict Vanheems gb flagМалини узряват

Всяка градина трябва да включва възхитителни, изскачащи в устата малини. Предвид количеството пространство, което заемат, те дават феноменално количество плодове, които са еднакво добри за консумация пресни или замразени, за да им се насладите през по-спокойните месеци.

Малиновите бастуни растат най-добре на слънчево, защитено място, но за разлика от много плодове те ще растат доста успешно и на полусенчесто място. Този плод с прохладен климат обича почва, която е богата и задържаща влага. Добра идея е да добавите много добре изгнила, богата на хранителни вещества органична материя като компост, или като мулч, или като я вкопаете, за да подпомогнете поддържането и храненето на новите си бастуни, допълвайки с повече всяка година.

Играйте

Летни плододаващи срещу есенни малини

Има два вида малини. Малините с летен плод развиват плодовете си върху растежа от миналата година, докато видовете с есенно плододаване произвеждат плодове върху нови бастуни.

Комбинацията от летни и есенни сортове е чудесен начин да увеличите максимално периода, в който можете да берете тези вкусни плодове.

Как да засадите малини

Започнете с едногодишни малинови пръчки от реномиран разсадник. В меки райони можете да засадите бастуни от късна есен, за да им дадете преднина, но ако зимите са много студени там, където живеете, изчакайте земята да се размрази в началото на пролетта.

Ако засаждате саксийни малинови бастуни, изкопайте голяма дупка за всяка бастун, след което разбийте в кофа с градински компост.

„Накисване

Накиснете голи малинови бастуни във вода, след което разпръснете корените по протежение на изкоп

За засаждане на бастуни с гол корен е по-лесно да изкопаете изкоп за редицата бастуни, след което да разпръснете корените на всяка бастуна по протежение на реда. Напълнете почвата обратно и я затвърдете с крак. Бастуните трябва да бъдат разположени на разстояние 18 инча (45 см) едно от друго, с около четири фута (120 см) между допълнителните редове, така че да са лесни за достъп. Нарежете бастуните обратно до девет инча (22 см) височина, след като бъдат засадени, за да насърчите нов растеж.

Тренировка Малини

Малиновите бастуни растат до височината на главата и повече, така че ще се нуждаят от опорна система. Забийте два изправени стълба във всеки край на реда, след което опънете здрава поцинкована тел между тях.

Стълбовете трябва да са високи около шест фута (2 м) с три хоризонтални кабела за малини с лятно плододаване или два проводника за по-малко високи типове с есенно плододаване.

„Обучение

Обучението на малини на жици ги прави по-лесни за управление

Беритба на малини

Берете малините веднага след като са се оцветили навсякъде. Зърната трябва да се отделят лесно от централната си тапа. Малините няма да се запазят дълго, така че им се насладете възможно най-скоро след бране.

Смятаме, че най-добрият начин да им се насладите е с чаша кисело мляко или сметана в гръцки стил, с може би лека струйка кленов сироп. Можете да замразите излишните горски плодове за използване в смутита и десерти или да ги направите на вкусно сладко от малини.

„Узрял

Подрязване на малини

Подрязвайте летните малини веднага след като приключите с брането им. Отрежете всички бастуни, които са дали плодове, обратно на земята. Използвайте градинска връв, за да завържете най-здравите бастуни, които са останали, към телените опори. Не трябва да има повече от един бастун на всеки четири инча (10 см) тел, така че отрежете допълнителни бастуни.

Есенните малини са още по-лесни за подрязване – просто отрежете всички бастуни обратно на земята в края на зимата.

„Подрязване

Подрязвайте бастуните от предходната година на летните малини

Поддържайте вашите малинови редове подредени, като копаете или издърпвате нови бастуни, които растат доста далеч от редовете. Те се наричат ​​„издънки“ и ако вашите малинови бастуни са свободни от болести, можете да ги използвате за отглеждане на нови растения. Изкопайте ги, поставете ги в прясно подготвено място и ги полейте.


кокосово или какаово масло за тен


кокосово и какаово масло за тен

кокосово масло за тен

какаово масло за тен