Васил Левски със сигурност се определя като един от най-големите и значими национални герои на България. Революционер, организатор на българската национална революция и създател на Вътрешната революционна организация (ВРО). В тази статия на “Всички теми” ще разкрием 20 интересни факта за Васил Левски, животът му и наследството, което оставя след себе си!

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година в град Карлово. Последни проучвания показват, че вероятно той е бил роден на 18 юли 1840 година, но това не е потвърдена информация. Васил е второто дете на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова-Кунчева. Бъдещият революционер има по-голям брат Христо и по-младите от него Петър, Яна и Марийка.

Баща му Иван Кунчев е работил като занаятчия и по-точно се занимавал бояджийство и гайтанджийство. Майка му Гина Караиванова-Кунчева е преселник в град Карлово, където пристига като дете. Васил – нейният баща – е бил златар.

Прочетете също: 23 интересни факта за живота на Иван Вазов

След седем години прекарани в учене, през 1859 година той е ръкоположен за йеродякон от пловдивския митрополит Паисий. Това се случва в карловската църква „Света Богородица“. До края на 1861 година служи там при своя вуйчо. След това се отдава на революционната борба.

интересни факта за Васил Левски

5 интересни факта за живота на Васил Левски

1. Прякорът Левски той получава по време на военни упражнения в Сърбия. Една от версиите е, че е направил лъвски скок над голяма пропаст, подготвена като капан за сраженията с турския гарнизон. Това, което се счита за по-достоверен факт е, че името му бива давано заради ловкостта и храбростта, която притежава още от детските си години.

2. По време на цялата си дейност на революционер и организатор на българската национална революция, Левски използва огромно количество имена и прозвища. Най-известни сред тях са: Васил Иванов, Васил Левски (В. Левски), Васил Гинин, Дяконът, Дякон Игнатий, Дякон Левски, Апостола на свободата, Апостола и др.

3. Интересното е, че Васил Иванов Кунчев е използвал и много фалшиви имена, с които да подписва писма, документи и да използва за фалшиви документи и паспорти. Сред тях са: Дидьо Пеев, Добри Койнов, Стойчо Бешикташът и др.

4. Дядото на Васил Левски по бащина линия е син на Тудор Кръстилов – един от основните преписвачи на „История Славянобългарская“.

5. За кратко Васил Левски е бил преподавател в училището на карловското село Войнягово. И до днес там се носят легенди за излъчването на Левски и начинът, по който е повлиял за развитието на школото.

Още 5 интересни факта за Васил Левски

6. В своята класна стая Апостола е преподавал на 19 деца. На стената са били закачени две дъски – на честта и на порицанието. На едната били записвани имената на послушните деца, а на другата – на непослушните.

7. Първият документиран филм за живота на Васил Левски датира от 1922 година. Носи името „Прослава на Левски“ и е заснет от Христо Константинов.

8. Васил Левски е бил висок между 171 и 172 сантиметра. Това става ясно от една от най-известните му снимки. Тя е направена през август 1867 година в Белград. Тогава сънародникът ни е бил знаменосец в четата на Панайот Хитов. Височината на Левски е установена на база пушката, с която Левски позира.

9. До Великден през 1864 година Дякон Левски е бил с дълги коси като всеки монах. След като се посвещава на революционерското дело, той отрязва косите и ги изпраща на майка си Гина Василева Караиванова-Кунчева. Това, което поискал е, ако бъде убит без да е погребан и опят, то църковните ритуали да се извършат именно върху тях.

10. През годините много се говори за това, че българите не са направили нищо необходимо, за да спасят Апостола на свободата след последното му залавяне. Това обаче не е истина, като една от най-сериозните организации е дело на Атанас Узунов.  Идеята е била да се нападнат турците, които превозват Левски от София до Цариград. Решенията на Османската Империя обаче изобщо не били такива и те изпълнили присъдата в София, което объркало плановете на Узунов и неговите съмишленици. Акцията изобщо не се е състояла.

интересни факта за Васил Левски

Други 5 интересни факта за Васил Левски

11. Васил Левски е бил голям любител на музиката. Сам споделял пред Христо Ботев и други съмишленици, че усещал особено силен трепет при изпълнението на Богородичния химн.

12. Най-малкият брат в семейство Кунчеви – Петър е бил наричан Левски III, заради огромните си прилики със своя именит батко. Той е участвал и в Руско-турската Освободителна война, за което получава военен орден.

13. Най-големият брат – Христо – е бил съподвижник на Левски и близък саратник на Христо Ботев.

14. В навечерието на Коледните празници – на 24 декември 1872 година, той пристига в Ловеч. Преоблечен като турчин, той успешно стига до къщите на Никола Сирков и Величка Хашнова. Там остава да пренощува в продължение на две вечери. На 26 декември взима архив, който зашива в самара на коня си и заедно с Никола Цвятков потегля към Велико Търново. Тогава е спрян от конен патрул, на който споделя, че отива да нагледа лозето си. Турците се усъмняват, че християнин работи на най-светлия празник и решават да го задържат и откарат до Велико Търново. Там самоличността му е разкрита.

15. Съдът на Османската империя го осъжда на смърт на 14 януари 1873 година, а султан Абдул Азис я потвърждава седмица по-късно.

Какво още не знаем за Дякон Левски?

16. На 18 февруари 1873 година присъдата е изпълнена в покрайнините на София. Днес това място се намира в центъра на столицата, а на мястото на бесилото е издигнат паметник.

17. В последните си мигове Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов. На него той казва: Каквото съм правил, в полза народа е. Моли се, отче, не за мене, а за отечество България“.

18. Васил Левски се провиква „Боже, избави България“ секунди преди бурето под краката му да бъде избутано. Това са последните думи на Васил Иванов Кунчев и са свидетелствани по-късно от отец Тодор Митов.

19. 16 години отнема, за да бъде построен паметникът на Васил Левски. Той се намира на метри от бесилото, на което е изпълнена присъдата и е сред първите паметници, създадени след Освобождението.

20. Четирите страни на паметника са изписани с различни послания. Те гласят:

– Западна страна: „На великия български апостол на свободата Васил Левски от признателното отечество“.
– Северна страна: „Роден на 1837 г. 6 юний в Карлово, умрял мъченически на 1873 год. 6 февруарий в София“.
– Източна страна: „Тържествено открит на 1895 г., 22 октомврий“.
– Южна страна: „След 12 годишно проповядване народу борба за свобода, Левски, ранен и пленен при Къкринский хан, бил хвърлен в Софийската тъмница и обесен тук, на това място“.

Прочетете също: 20 интересни факта за живота на Христо Ботев

Делата и думите на Васил Левски никога не ще бъдат забравени. Това, което той прави за България и българския народ, вече 149 години се помни и ни кара да бъдем горди от факта, че такъв човек може да се нарече Българин! Безспорно един от великите национални герои, който дава всичко, което има, за своето Отечество България! Манев и партньори

басенджисъстезателна математика 3 класgrow easyкрипто прогнози

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни