20 интересни факта за живота на Христо Ботев

Христо Ботев е български поет, революционер и национален герой. Роден е в Калофер в семейството на Ботьо Петков и Иванка Ботева през 1848 година. Женен е за Венета Ботева, от която има едно дете – Иванка. Ботев умира много млад – едва на 28 години. В тази статия ние от “Всички теми” ще разгледаме 20 интересни факта за живота на Христо Ботев.

В началото учи в Карлово, после се завръща в родния си град, където успява да завърши училище. За кратко работи като учител в бесарабското село Задунаевка. Младостта му е бурна. Общува с революционери, пише стихове и проза. Издава вестници. Често е безработен и няма къде да живее. 

Когато научава за подготовката на Априлското въстание, Ботев започва организацията на чета и става нейн войвода. Планът включва превземането на парахода “Радецки”. С него четниците слизат на брега при Козлодуй и се отправят към Балкана. За съжаление, местното население не ги подкрепя и никой не се присъединява към тях. Христо Ботев и четата му попадат в няколко поредни схватки с османската войска. 

В крайна сметка четата е разбита окончателно в подножието на връх Камарата в Стара планина на 20 май 1876 година. Още се водят спорове дали е убит от вражески куршум или от свои четници. Тялото му не е погребано, а на следващия ден е открито от османски войници, обезглавено е, а главата е изложена на площада във Враца, който днес носи неговото име.

 

Прочетете също: 23 интересни факта за живота на Иван Вазов

 

В историята Ботев остава като поет, преводач, журналист, публицист, литературен критик, мислител и революционер. Написал е едва 20 стихотворения, но те оставят трайна следа в бъларската литература завинаги. 

10 интересни факта за живота на Христо Ботев

1. Христо Ботев има осем братя и сестри – Ана, Петко, Стефан, Кирил, Тота, две родени едно след друго братчета с едно и също име – Генко и Боян. 

2. През есента на 1863 година Христо Ботев заминава за Одеса, след като е получил стипендия от руското правителство. Там той постъпва във Втора гимназия като „волнослушател“, а причината за това е, че не е достатъчно добре подготвен, за да бъде редовен ученик. 

3. Близо две години по-късно е изключен заради “немарливост” и получава малко пари, за да се прибере у дома. Ботев отказва и остава в Одеса, където започва да дава частни уроци. 

4. Съвсем за кратко Христо Ботев е бил записан и в букурещкото медицинско училище. 

5. Най-често започва или търси работа като учител, но успява да се задържи съвсем за кратко, след като бъде нает. 

6. Ботев е боледувал от болести, които днес са забравени, но не и по негово време – малария и тиф. 

7. В биографията му има и някои доста тъмни периоди като например съучастие в опит за изнудване на богат браилски българин, обири на търговци и опити за фалшифициране на пари. 

8. Ботев има още едно интересно начинание – прави превод на руски учебник по аритметика, но заради включени политически коментари, книгата е унищожена.

9. Венета Стоянова Везирева е първата и единствена жена, която официално е била до Ботев. Двамата имат сключен граждански брак, но не и църковен. Причината за това е, че революционерът смятал своята дума за много по-тежка и важна, от църковния обред.

10. Коя е била първата любов на поета? Това е въпрос, около който се спори много. Според едни това са сестри Горанови от Карлово, а според други е учителка от Калофер – Парашкева Шушулова. Отговорът на този въпрос обаче завинаги ще остане мистерия. 

 

интересни факта за Христо Ботев

Още 5 интересни факта за живота на Иван Вазов

11. През 1868 година съдбата среща двама от най-големите национални герои на България – Христо Ботев и Васил Левски. Двамата за кратко живеят заедно при много тежки условия в една мелница край Букурещ. След обесването на Дякона, Ботев пише в тефтерчето си: …имах брат, когото видях на бесилото… По-късно Ботев пише и известната си творба “Обесването на Васил Левски”, с което отдава почитта си към своя “брат”. Някои източници обаче твърдят, че тази среща е една красива история, която Захари Стоянов е съчинил. Дали е така? Никой не знае.

12. На Христо Ботев са кръстени Нос Ботев и връх Ботев на антарктическия остров Ливингстън. Най-високият връх на Стара планина също е кръстен на Ботев.

13. Първото стихотворение на Христо Ботев е “Майце си” и е публикувано във вестник “Гайда”. Редактор по това време е Петко Рачов Славейков.

14. Съученици на Ботев го описват като будно и разумно дете. В ученическите си години обаче той е бил тартор на група деца, като ги е предвождал до река Тунджа, където всички заедно се къпели и играели.

15. Христо Ботев е и един от блестящите преводачи на Възрожденска България, като превежда чужди съчинения, които засягат историята на славяните и прабългарите.

И още 5 интересни факта за Христо Ботев

16. Втора програма на Българското национално радио се казва Христо Ботев. Тя е 24 часова, а основният ѝ фокус е култура, образование, музика, изкуство.

17. През 1924 г. излиза първата отпечатана в България банкнота, тя е с номинал  от 5000 лева и на нея е изобразен Христо Ботев. 

18. Традицията да се прави национален поход  „По стъпките на Ботевата чета“ от Козлодуй до Околчица води началото си от далечната 1947 година. 

19. Информацията, която имаме за раждането на Ботев е, че това се е случило в град Калофер. По това време обаче баща му Ботьо Петков е бил учител в село Осен, до Враца. За това и се “прокрадват” съмнения около това дали великият българин не е бил роден именно там, а след това да се е преместил с майка си в Калофер.

20. След смъртта на Ботев, делото и гибелта на него и четата му са забравени чак до 1886 година. Именно тогава, на 02 юни, за първи път се чества годишнина от смъртта на патриота в градовете Враца и Пловдив. Това става по инициатива на пловдивския учител Георги Бенев. През следващата година се включва и Захари Стоянов, а патриотична реч изнася братът на Христо Ботев – Кирил, който е и участник в четата.

 

интересни факта за Христо Ботев

Писмото на Христо Ботев

Нека си припомним и писмото на Христо Ботев до неговата съпруга – едно от най-силните послания, които литературата и историята ни пазят: 

“Мила ми Венето, Димитре и Иванке!

 Простете ме, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме кара да направя това. Аз знаях, че вие ще да плачете, а вашите сълзи са много скъпи за мене!

Венето, ти си моя жена и трябва да ме слушаш и вярваш всичко. Аз се моля на приятелите си да те не оставят, и те трябва да те поддържат. Бог ще да ме запази, а ако оживея, то ние ще да бъдем най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те.”

Христа

Заключение

Литературното наследство, което Христо Ботев оставя след себе си, не е голямо по обем. То обаче е изключително важно, ценно и спомага цялостното развитие на българската литература. 

 

Прочетете също: 20 интересни факта за Алеко Константинов

 

Като национален революционер той следва идеологията на Георги Раковски и Васил Левски. За поетът единственият начин за решаване на националните въпроси винаги е била революцията. картини със скандинавски мъхплочки за кухня

дропшипинг счетоводство софия

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни