Пещери в България | Дестинации и преживявания 

В тази статия на Всички Теми ще ви запознаем с част от най-впечатляващите пещери в България. Нашата родина е известна с разнообразната си природа и забележителности и пещерите са сред най-уникалните примери за това. От митове и легенди, до скални образувания на милиони години, тук ще се запознаем с най-интересните пещери у нас. 

Магурата | Пещери в България

Пещера Магурата се намира 18 км от Белоградчик. Тя е формирана преди около 15 милиона години вследствие карстови процеси. Първите следи от човешко присъствие датират от 8 хиляди години пр. Хр., а хора са я обитавали до раннобронзовата епоха ( 3 хиляди години пр. Хр.). Температурата на пещерата е константно между 12-15 °C, което допринася за целогодишен живот в пещерата. Открити са древни останки от домашни пособия, основи на жилища и кости на животни, които свидетелстват за ранното заселване на района. 

Античността и влажните условия в пещерата благоприятстват за развиването на впечатляващи карстови образувания. Сред тях са сталактити, сталагмити и сталактони, които се отличават с впечатляващи размери и форми. Например „Големият сталактон“, който достига височина от 20 метра и има диаметър на основата от 4 метра. Друга забележителност е сталагмитът „Падналият бор“, който е с дължина от 11 метра и диаметър 6 метра.

Това, което прави Магурата наистина уникална, са добре запазените пещерни рисунки от палеолита до раннобронзовата епоха. Те представят ловни и ритуални сцени, танцуващи фигури, маскирани хора, животни, както и геометрични символи, слънчеви и звездни изображения. Подобни палеолитни рисунки са ценни поради факта, че са открити само на 3 други места по света – в пещерите Шове (Франция), Ласко (Франция) и Алтамира (Испания). В сравнените с открите в чужбина, рисунките в Магурата са по-малко на брой и колоритни, но за сметка на това са  по-релефни и цялостно запазени, поради факта, че скалата под тях е ерозирала. 

Прочетете Също : ТОП 10 еко селища в България

Орлова чука | Пещери в България

Пещера Орлова чука се намира до село Две могили, на 45 км от Русе. Образувана е около 2.5 милиона години пр. Хр., като минаващата през нея подземна река издълбава варовита скала, за да създаде пещерата, каквато я познаваме днес. В близкото минало, скалите до входа са били обитавани от орли, от където идва и името на пещерата.

В пещерата са открити ценни находки, включително кости от пещерни мечки и древни инструменти датирани до енеолита (200 000 – 40 000 пр. Хр.). Тези находки свидетелстват за факта, че пещерата е служила като убежище за хора и животни през различни периоди. Благодарение на постоянната си топла температура, тя предоставя идеални условия за оцеляване в условията на променящия се климат. 

Пещерата също е известна с уникалните си сталактити, сталагмити и сталактони. Най-известните са Пеещия сталактон, който при почукване издава звуци като на музикален инструмент и Големият сталактон, висок 3,5 метра. 

Интересен факт е, че целогодишно в пещерата обитават 14 вида прилепи, които формират колонии от общо 12 хиляди екземпляра през различните сезони. Пещерата Орлова чука също така е най-значимото зимно убежище за някой от застрашените видове прилепи в България, предоставяйки им идеални условия за оцеляване през студените месеци.

Магурата, Орлова чука, Пещери в България

Пещера Проходна | Пещери в България

Проходна се намира до село Карлуково, Ловеч. В резултат на денудационните процеси (оголване на скалите) и ерозията от просмукващите се води, в тавана на пещерата се е образувал феноменът „Окната“ (известен още като „Очите на Бога“). Това са два огромни, почти еднакви отвора с формата на очи, които създават уникално природно явление и придават на пещерата мистичен вид. Смята се, че този процес е започнал преди около 66-68 милиона години. Заради този феномен, пещерата е една от най-посещаваните в България и Балканския полуостров. Организират се бънджи скокове и скално катерене, като маршрутите варират по трудност.

Красотата и уникалността на пещерата не остават незабелязани и от световната киноиндустрия. Тя е била използвана за множество международни филми, в които участват известни актьори като Ед Харис, Колин Фарел, и Кристоф Ламбер. Български продукции като „Време разделно“ и  „Борис I“, също биват заснети в тази пещерата. Тези филми допринасят за популяризирането на пещера Проходна в световен мащаб.

Пещера Дяволското гърло

Пещера Дяволското гърло се намира на 1.5 км от село Триград. Тя получава името си от формата на естествения си вход (сега изход от пещерата), който наподобява голямо гърло, поглъщащо водите на реката, която минава през него.

Дяволското гърло е пропастна пещера, която е сформирана вследствие на пропадането на земните пластове в течение на милиони години. Тези процеси образуват основната зала на пещерата – „Бучащата зала“. Това е най-голямата такава зала в българска пещера – в нея може да се побере катедралата „Св. Александър Невски“. През пещерата преминава подземна река, която образува

впечатляващ 42 метров водопад.

Името на залата идва от звука, който падащата вода и акустиката на пещерата създават.

Най-голямата мистерия на пещерата е подземната река. Всеки предмет, пуснат в сифона, не се появява от другата страна. По време на стихия през 1968, придошлата река отнася 350 кубика дървен материал в сифона на реката в пещерата. Хората от селата чакат на изхода с дни, но нищо не излиза от там.

Пещерата е не само природен феномен, но и място, обвито в митове и легенди. Легендата гласи, че именно тук Орфей е влязъл в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика след смъртта ѝ. Любовта му разчувствала Хадес, който позволил на двамата да се върнат на повърхността, при условие че Орфей не се обръща назад. Но, преминавайки през Бучащата зала, Орфей не чул стъпките на Евридика зад него, уплашил се и се обърнал. В този миг Евридика се вкаменява, а душата ѝ остава завинаги в подземния свят.

Прочетете Също : Самоковски манастир – история и интересни факти

Дяволско Гърло, Проходна, Пещери в България

Пещерите в България са едно от най-старите ни културни наследства. От великолепни сталактити, сталагмити и сталактони до древните митове и легенди и следи от праисторически хора, всяка е уникална сама по себе си и заслужава да се посети. 

Въпреки че пещерите съществуват от милиони години, това не означава, че те ще са вечно тук и толкова красиви. Човешка дейност, небрежност и браконерство застрашават тяхното съществуване в сегашния им вдъхновяващ вид. Запознайте се със стъпките, които може да предприемете за опазването на природата в нашата статия тук.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни