Мистиката около пещера Дяволското гърло

България е малка, но изключително богата страна. Богата на невероятно красива природа, добри хора и изключителна история. У нас има стотици невероятни мистични кътчета, които всеки от нас трябва да посети, защото са прави старите хора, които казват „Опознай родината, за да я обикнеш.“ Едно от тях е именно пещера Дяволското гърло.

Прочетете също: Животът на село – предимства и недостатъци

Мечтаем за околосветски пътешествия и се чудим колко ли красиво е в Сибир, но забравяме, че и тук имаме многобройни красоти, на които трябва да се наситим. Ние от „Всички Теми“ ще разкрием някои от най-интересните факти около пещера Дяволоското гърло и ще споделим за мистиката около нея.

Какво трябва да знаем за пещера Дяволското гърло?

Едно от най-загадъчните места по родните ширини е пещерата „Дяволското гърло“. Тя се намира в необятните Родопи в близост до община Девин. Пещерата е дълга 1 км, но само 350 м са подходящи за туристи. В нея се намира и най-големия подземен водопад на Балканския полуостров от цели 42 м.  Наскоро „Дяволското гърло“ беше и снимачна площадка на едноименния криминален сериал, който определено  увеличи туристите, желаещи да се потопят в мистиката. А откъде идва тя? Знаем, че за много от историческите туристически обекти у нас има различни истории, дело на богатия български фолклор. Една от най-популярните е тази за голямата любов на Орфей и Евридика.

любовта между Орфей и Евридика

Орфей бил един от най-великите поети и музиканти в древността. Син на бог Еагър и Калиопа.  Той се оженил за красивата Евридика, която обичал безумно. За нещастие тя била ухапана от смъртоносна змия в сватбения им ден и отишла завинаги в подземното царство на Хадес. Орфей страдал неспирно по своята любима и бил готов на всичко, за да си я върне отново. Решил, че ще слезе в подземното царство, за да измоли връщането на Евридика на горната земя. Входът на Хадес бил пещера Дяволското гърло. Орфей се изправил пред сенките, владеещи долната земя и започнал да свири на своята лира.

пещера Дяволското гърло

Песента му била толкова звучна и вълнуваща, че дори злите Аид и Персефона не могли да му устоят. Те били толкова трогнати от музиката и любовта му, че му позволили да вземе своята любима, стига да изпълни едно единствено условие – да не се обръща към нея докато не види светлината. Орфей хванал Евридика за ръка и двамата тръгнали нагоре из пещерата, но той бил толкова развълнуван, че забравил обещанието си и се обърнал към своята любима, за да я зърне за миг. За съжаление този миг бил фатален и в този момент девойката полетяла в дебрите на Дяволското гърло завинаги. Орфей също загинал, разкъсан от менадите в близост до днешната река Марица.

Мистиката около пещера Дяволското гърло

Съвременни учени също не могат да си обяснят някои от събитията, случващи се около пещерата. През 70-те години на миналия век двама водолази решили да изследват това, което е невидимо за туристите. Спуснали се в устието на „дявола“, но никога повече не се завърнали.  След тях още десетки изследователи са се опитали да опознаят по-обширно дебрите на пещера Дяволското гърло. До ден днешен обаче никой не е регистрирал успех. 

Друга история датираща от 60-те години на миналия век разказва, че в следствие от няколко поредни прииждания на река Триградска, тя вкарала в пещерата 450 куб. м. трупи, които така и не биват открити или изплували, а това истински озадачило местните. През годините са правени редица експерименти с пускане на оцветена вода, която след часове излизала на повърхността, но до днес никой не знае от къде и как минава през пещерата.

пещера Дяволското гърло

Носят се и не малко местни легенди, които не са дело на фолклора. Според тях във водите не пещерата живеели пъстърви с дължина от 1 метър. С течение на времето те ослепявали, а кожата им ставала бяла в следствие на непрогледния мрак.адвокатска кантора

Прочетете също: Най-четените книги в България за 2020 година

Всички тези истории, обаче не са подплатени с нужните научни факти, защото, както споменахме по-горе, опитът да се разкрие мистиката на „Дяволското гърло“ се оказал пагубен за двамата опитни водолази. През лятото това е една чудесна дестинация, която може да посетите с приятели, за да се потопите в дебрите на мистичната и опасна пещера Дяволското гърло.

Ако сте любители на дългите разходки и красивите места, тогава ние можем да ви предложим приятни дестинации. Разгледайте нашата статия “Красиви, но малко познати кътчета на България” и изберете място за следващата си разходка. басенджи

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни