20 интересни факта за живота на Алеко Константинов

Алеко Константинов е един от най-талантливите и обичани наши автори. В творбите си той описва много добре българския манталитет и с уникалното си чувство за хумор провокира хиляди размисли в своите читатели. Затова и днес ние от “Всички теми” избираме да ви представим 20 интересни факта за Алеко Константинов.

Животът не е бил много справедлив към него. Той е е изпитал много болки, трагедии и е живял в бедност. Въпреки това обаче той нарича себе си Щастливец. Избира да живее като истински бохем. Алеко Константинов остава завинаги на 34 години и в сърцата на всеки, докоснал се до прекрасното му творчество. georgivaleiov

 

Прочетете също: 23 интересни факта за живота на Иван Вазов

 

Интересни факти за Алеко Константинов

1. Алеко Константинов е роден на 13 януари, или на 1 януари по стар стил, през 1863 година в гр. Свищов.

2. Баща му е видният български търговец Иваница Хаджиконстантинов, който е заможен, духовит, образован, изключително културен и начетен човек.

3. Майка му е Тинка Хаджииванова. Тя е потомка на една голяма видинска фамилия – Шишманови. Тинка Хаджииванова е била много мила, добре възпитана дама и особено свенлива. 

4. Още от малък Алеко проявява интерес към своето самоусъвършенстване и има голямо желание да учи. Първо е частен ученик на Емануил Васкидович и Янко Мустаков, а след това става и редовен такъв в Свищовското училище.

5. Продължава своето образование в известната Априловска гимназия в Габрово през 1874 година, където учи до 1877.

6. Той прекъсва учението си, когато започва Руско-турската освободителна война. След приключването ѝ, заминава за гр. Николаев в Русия, където през 1881 г. завършва своето образование.

7. Записва и завършва право в Одеса и след това се връща в родината си.

8. След като се връща в България, започва работа като съдия през 1885 г., а през 1886 година става прокурор в Софийския окръжен съд. Същата година се мести в Софийския апелативен съд, където първо е помощник-прокурор, а през 1890 г. става и съдия.

9. Алеко Константинов работи като юрисконсулт през 1896 г. в Софийското градско управление. Променливата политическа обстановка в България обаче става причина той да бъде двукратно уволняван от длъжността си. Затова и остава адвокат на свободна практика в София до края на живота си.

10. Интересен и известен факт е, че Алеко защитава многократно бедни българи по време на своята адвокатска кариера, които не могат да си позволят да плащат високите хонорари на други негови колеги.

 

интересни факта за алеко константинов

Още 5 интересни факта за Алеко Константинов

11. През 1896 г. той подготвя и успешно защитава свой хабилитационен труд, който е на тема „Правото за помилване по повод на новия наказателен закон“. Това го прави с цел да стане преподавател по углавно и гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет.

12. Интересен факт е, че Алеко Константинов пише за следосвобожденската действителност в България и не се опитва изобщо да спести от нейните отрицателни черти.

13. Друг интересен факт е, че писателят много обича да пътешества из света. Той участва в международни изложения в Париж, Прага и Чикаго, на които търси различи добри примери от американската и европейската култура, за да може да ги приложи у дома. Именно от тези негови визити той черпи идеи и вдъхновение за най-емблематичните си произведения. Въпреки че тези негови произведения съдържат критика към нашите типични балкански черти, той не спира да вярва в хората в България и да работи за родината си.

14. Алеко Константинов е виден обществен деец. Той е бил училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет, както и на редица други организации като настоятелството на дружество „Славянска беседа“, Българското народообразователно дружество, Комисията за насърчаване на местната индустрия, Дружеството за насърчаване на изкуствата, Музикалното общество, Театралния комитет.

15. Благодарение на него се основава и първото туристическо дружество в България. По негова инициатива се поставя началото на организирания туризъм с изкачването на Черни връх на 27 август 1894 г.

интересни факта за алеко константинов

 

Прочетете също: Художниците, с които се гордеем

 

И още интересни факти за Щастливеца

16. Също така той не остава безразличен към политическата обстановка в България. Членува в Демократическата партия на Петко Каравелов и участва в изготвянето на нейната програма. Също така сътрудничи с пътеписи, фейлетони, дописки и статии в партийния орган на вестник „Знаме“ от самото му създаване през 1894 г.

17. Макар Алеко Константинов да е известен със своите фейлетони и пътеписи, в които осмива неприятните черти на българина, той започва своята творческа кариера с поезия. Пише през 1880 г. стихотворението „Огледало“ и „Защо“ през 1881 г., които са изпратени от гр. Николаев. По това време Константинов живее там и всичко се публикува във вестниците „Целокупна България“ и „Свободна България“. В тях авторът проявява деликатна чувствителност към социалните пороци на своите сънародници и не крие отношението си към политическата обстановка в България.

18. „До Чикаго и назад“ е първата му зряла творба. Тя е написана през 1893 г. и е изпълнена с типичната за Алеко артистичност, темперамент и чувство за хумор. Този пътепис му носи литературна известност, а като самостоятелно издание е публикувана през 1894 г.

19. Разказът „Пази Боже сляпо да прогледа“, фейлетоните „Разни хора, разни идеали“, „Страст“, „Честита Нова година!“ са друга важна част от неговото творчество. Те са емблематични за неговото тънко чувство за хумор, ирония и самоирония. Точно от тях и произлиза неговото прозвище, с което всички го наричат и днес – Щастливеца.

20. Щастливеца Алеко Константинов умира на 23 май 1897 г. Тогава е бил извършен неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев. Наемните убийци Милош Топалов и Петър Салепов стрелят по файтона на Алеко Константинов и го пронизват смъртоносно, на пътя между Пещера и Пазарджик.

картини със скандинавски мъх плочки за кухня

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни