Художниците, с които се гордеем

Изобразителното изкуство е неотменна част още националното богатство на България. От години през вековете и до днес родината ни се слави по света с не един и двама талантливи художници. Ето защо всички ние трябва да знаем техните имена и да разказваме на децата си за техните дела. В тази статия ние от “Всички теми” ще ви запознаем с някои от най-известните български художници.

Захари Зограф (1810 – 1853)

Захари Зограф принадлежи към Самоковската художествена школа. Въпреки краткия си живот – умира едва на 42 год. – смята се, че той е един от художници с най-голям принос към изобразителното изкуство в България

Прочетете също: Кукерите – История, символика и факти

Освен като художник, той е познат и като изключителен иконописец. Негови творби и до днес красят параклиса и църквата „Св. Никола“ на Бачковския манастир, Троянския манастир и църквата в Рилския манастир.

най-известните български художници

Най-известните български художници – Владимир Димитров-Майстора (1882 – 1960)

Бележитият българин създава своето творчество през първата половина на 20 век. Владимир Димитров – Майстора също е сред художниците, с които се гордеем и е едно от най-значимите имена в българския живопис.

Освен в портретния жанр, той се изявява силно и в битовите композиции и пейзажите. Неговите рисунки се отличават със силно символно излъчване и изразителни цветове.

Малко известни факти за Владимир Димитров – Майстора:

  • Преди да се впусне в изобразителното изкуство, той е работил като бояджия, а по късно в Окръжния съд- като писар. Там забелязват изключителния му талант и по-късно е организирана първата му изложба.
  • Взема участие като доброволец в Балканската война и в Първата световна война. В този период той не спира да рисува, а напротив – отразява всички събития и живота на войниците в стотици картини. През 1916 год. дори представя 13 свои рисунки в Берлин на изложба на художници от съюзническите армии.

най-известните български художници

Златю Бояджиев (1903 – 1976)

Още едно бележито име сред художниците, с които се гордеем, е това на Златю Бояджиев. Този бележит българин е известен със своите пейзажи и портрети. Златю Бояджиев е смятан за един от най-самобитните художници на миналия век. 

Специалистите по изобразително изкуство разделят творчеството му на два периода. Първият сякаш се отличава с неокласически маниер при пресъздаването на сцени от селския бит на българина. През втория се наблюдават промени в стила на художника. В този период посоката на сюжетите изразяват гротескова образност и се наблюдават по-експресивни цветове. 

най-известните български художници

Най-известните български художници – Доньо Донев (1929 – 2007)

Доньо Донев е още едно име сред художниците, с които се гордеем. Освен като художник-карикатурист, той е известен и като сценарист, режисьор и аниматор в близо 100 анимационни филма. Най-нашумелият сред тях е “Тримата глупаци” – филмова поредица, по която Доньо Донев работи над 20 год. 

В периода 1954 – 1956 г. той работи като художник във вестник “Вечерни новини”. Първата му проява като карикатурист на анимационно филмче е 1957 г. с “Грух и Грушка”. Със своите карикатури той е известен не само в нашата страна, а и пред света.

Може би най-известният факт за Доньо Донев е, че той е професор в НАТФИЗ и години наред преподава анимационна режисура. Освен това той е и главен редактор във вестника, който е с името на емблематичните му герои от филмовата поредица  “Тримата глупаци”. 

Най-известните български художници – Христо Явашев – Кристо (1935 – 2020)

Христо Явашев, по-известен в глобален мащаб с псевдонима си “Кристо”, е американски творец с български произход. Още едно бележито име, с което се гордеем, не само ние българите, а и много хора по света. 

Кристо е известен с невъобразимия си талант да създава пространствени художествени инсталации. Неговото изкуство всъщност се свързва с използването на опаковането на сгради като художествен подход – като например на Райхстага в Берлин или най-стария бележит мост в Париж – Пон Ньоф

Малко известен факт за Кристо е, че докато живее в Париж, среща голямата си любов. Един ден, докато рисува портрет на съпругата на един от известните френски генерали, случайно се запознава с дъщеря им. Случайно или пък не Кристо и съпругата му са родени в един и същи ден.

Прочетете също: Историята на Къщата с ягодите

И докато сме на тема изкуство, можем да поговорим и за това кои са най-скъпите картини в света. Повече по тази тема ще откриете в нашата статия. картина с мъх

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни