Топ 5: Недостижими върхове на Земята

Вярвате или не, в света все още има много планини, които по една или друга причина не са изкачени. Както можете да си представите, много от тези недостижими върхове се намират в Хималаите. За да развълнуваме приключенските ви умове, ние от “Всички теми” събрахме за вас Топ 5 недостижими върхове. Преди да ви разкрием кои са те, ще обърнем внимание на един интересен факт. Защо тези върхове все още не са изкачвани?

Защо тези върхове са недостижими?

Обикновено те не са изкачвани, защото са изключително отдалечени и труднодостъпни, или защото има забрана за алпинизъм поради религиозното им значение. При други това се дължи на политически пречки или просто на невежество. В крайна сметка не можете да изкачите това, за което не знаете, че съществува.

Прочетете също: Топ 10: Най-скъпите картини в света

Понякога е трудно да се определи дали планините вече са изкачени или не. Няма окончателна база данни за историята на изкачването на всички върхове в света. Много от записите никога не са били дигитализирани или преведени на английски език. Има много първи изкачвания, които не са потвърдени или оспорвани и така те остават в историята като недостижими върхове.

Каквато и да е причината, неизкачените планини в света остават примамливо предизвикателство за алпинистите. А сега е време да преминем към тях – топ 5 най-опасни планински върхове.

#1 ГАНГКАР ПУЕНСУМ (GANGKHAR PUENSUM)

  • Височина: 7 570 м;
  • Местоположение: Бутан/Китай.

Най-високият и недостижим връх в Бутан, Гангкар Пуенсум, може да е само 40-и по височина в света, но е много вероятно да е най-високият неизкачен в света.

В превод името му означава „Белият връх на тримата духовни братя” и се намира на спорната граница между Бутан и Китай. 

През 1994 г. Бутан забранява изкачването на планини, по-високи от 6 000 м, от уважение към местните духовни вярвания. От 2003 г. насам алпинизмът е напълно забранен и поради това Гангхар Пуенсум остава сред топ 5 недостижими и най-опасни планински върхове в света.

#2 МУЧУ ЧИШ (MUCHU CHHISH)

  • Височина: 7 452 м;
  • Местоположение: Пакистан.

Разположен в Западния Каракорум в Пакистан, връх Мучу Чиш е толкова трудно достъпен, че е известен само един опит – неуспешна испанска експедиция през 1999 г.

#3 КАБРУ (KABRU)

  • Височина: 7 412 м;
  • Местоположение: Индия/Непал.

Най-високият връх на Кабру е 7 412 м. и официално остава неизкачен.

Загадъчният връх Кабру (понякога наричана Кабру IV) е хребет, който се простира на юг от Кангчендзьонга, третата по височина планина в света. Това е и най-южната планина в света с височина над 7000 м.

Топографията на Кабру е меко казано объркваща. Тъй като официално планината е класифицирана като хребет, в нея се намират множество върхове, чиито имена са двусмислени.

Най-високият от тях е 7 412 м и се смята, че попада сред топ 5 недостижими върхове. Съществува обаче аргумент, че този връх е достатъчно забележим, за да бъде класифициран като най-високата точка на отделна планина, което води до още по-голямо объркване.

Ако прочетете внимателно в Уикипедия, може да си помислите, че индийска експедиция е изкачила най-високия връх на планината през 1994 г. Въпреки това в отчета на експедицията, публикуван в “Хималайския журнал”, не се споменава за достигането на истинския връх.

#4 ЛАБУШ КАНГ III (LABUCHE KANG)

  • Височина: 7 250 м;
  • Местоположение: Тибет, Китай.

През пролетта на 2018 г. е планиран опит за изкачване на връх Лабуш Канг III. Обявен е за най-високия незабранен недостижим връх на Земята.  Етикетът „най-високият незабранен неизкачен връх на Земята” също е малко двусмислен. 

Докато Гангхар Пуенсум в Бутан наистина е забранен, Мучу Чиш, Кабру и Лабуш Канг III все още са достъпни. Основният проблем, както вече споменахме, идва от алпинистките записи, които са с много неточности.

#5 КАРДЖАНГ (KARJIANG I)

  • Височина: 7221 м; 
  • Местоположение: Тибет, Китай.

Последният сериозен опит за изкачване на най-високия връх от групата Карджанг I е направен от холандска експедиция през 2001 г. Алпинистите се изкачили на близкия връх Карджанг  III (6820 м), преди лошото време да принуди екипа да слезе и в крайна сметка да напусне планината.

Прочетете също: Топ 10: Любопитни факти за София

През 2010 г. американските алпинисти Джо Пуриър и Дейвид Готлиб се опитват да изкачат Карджанг I. Въпреки това те не успяват да получат необходимото разрешение и вместо това правят опит за изкачване на Лабуш Канг III. За съжаление опитът е неуспешен и Пуриър умира в планината. Оттогава насам не са правени опити.картина с мъх

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни