Най-скъпите картини в света – Топ 10

Изобразителното изкуство е необятна материя, изпълнена с неповторими шедьоври. В света съществуват стотици екземпляри, чиято стойност надхвърля милиони долари. Други пък са толкова ценни за историята и културата на цялото човечество, че могат да бъдят видяни само като музейни експонати и не се предлагат за продан. Дори да не сте големи почитатели на този тип изкуство, сме сигурни, че ще ви бъде интересно да научите повече за някои от шедьоврите. Ние от „Всички теми“ направихме класация, в която включихме най-скъпите картини в света.

най-скъпите картини в света – „Кога ще се омъжиш“ на Пол Гоген

Творбата предизвика същински фурор в арт средите, след като през 2015 г. беше продадена на организацията „Музеи Катар“ от швейцарския колекционер Рудолф Щехелин за колосалната сума от 300 млн. долара. Това я прави най-скъпата картина, продавана някога в световната история. Тя е нарисувана през далечната 1892 г., като в продължение на около 50 години е била експонирана в Музея на изобразителното изкуство в Базел.

Прочетете също: 23 интересни факта от живота на Иван Вазов

Картината „Картоиграчи“ на Пол Сезан

Картината е дело на френския живописец Пол Сезан. Той става популярен с осъществяването на връзката между импресионизма и кубизма. Творбата му „Картоиграчи“ води класацията за най-скъпо продадени картини в света до 2015 г. Преди това нейната стойност възлизала на 250 млн. долара, които спрямо днешната инфлация се равняват на над 260 млн. долара.bebeshori

най-скъпите картини в света – „№ 5“ на Джаксън Полък

Шедьовърът е рисуван върху голия под в ателието на американския художник в Лонг Айлънд. Тогава той не е подозирал какъв фурор ще създаде с творбата си, която няколко години подред държи първото място като най-скъпо продадена картина в света. През 2006 г. „№ 5“ е продадена за 140 млн. долата, а стойността ѝ днес надхвърля 160 млн. долара.

Картина „Жена III“ на Вилем де Кунинг

„Жена III“ е дело на нидерландския абстрактен и импресионистичен художник Вилем де Кунинг. Тя е част от поредица, съдържаща шест картини, чиято ключова тема е била жената. От края на 70-те години на миналия век до 1994 г. тази картина е част от колекцията на Техеранския музей за съвременно изкуство. След революцията през 1979 г. не може да бъде показана поради строги правила, определени от правителството. През ноември 2006 г. е продадена от Дейвид Гефен за 137,5 млн долара.

най-скъпите картини в света – „Le Reve“ на Пабло Пикасо

Това е едно от най-забележителните произведения на великия испански художник. Картината е с еротичен подтекст и изобразява женска фигура, смятана за Мари-Терез Уолтър, която е била любовница на твореца. От 2013 година произведението е собственост на американския колекционер Стивън Коен, който платил сумата от 155 млн. долара, а цената ѝ е възлиза на 157,5 млн.

„Портрет на Адел Блох-Бауер“ на  Густав Климт

Творбата, известна още като „Австрийската Мона Лиза“, изобразява портрет на любовницата на големия художник. Картината е продадена през 2006 г. за 135 млн. долара като стойността ѝ днес се е покачила и е достигнала почти 159 млн. долара.

най-скъпите картини в света – „Портрет на д-р Гаше“ на Винсент ван Гог

Класацията продължава с едно много интересно произведение на изкуството на нидерланския художник Винсент ван Гог. Картината е нарисувана през 1890 г., около два месеца преди кончината на твореца. Той е запечатал образа на Пол Гаше, лекарят, който се грижел за неговото здраве по време на престоя му в Овевр-сюр-Оаз. Картината може да се открие в два варианта. Единият се съхранява в парижкия музей Орсе, а другият е продаден на акционната къща „Кристис“ на 15 май 1990 г. за 82,5 млн. долара. Към днешна дата творбата е със стойност от 149,4 млн. долара. Точно за това попада в класацията за най-скъпите картини в света.

Картината „Три изследвания на Лусиан Фройд“ на  Франсис Бейкън

Триптиха от картини на бележития художник е продаден през 2013 година за колосалната сума от 142,4 млн. долара. Стойността ѝ към днешна дата се е покачила с близо 4 мн. долара.

най-скъпите картини в света – “Бал в Мулен дьо ла Галет” на Реноар

Това е една от любимите ни картини в днешната класация.  Красивото произведение, създадено с маслени бои, е продадено през 1990 г. за сумата от 78,1 млн. долара. Стойността ѝ днес почти се е удвоила и може да бъде продадена за сумата от 145 млн. долара и съвсем логично попада в класацията за най-скъпите картини в света.

„Момче с лула“ на Пабло Пикасо

Завършваме класацията за най-скъпите картини в света с още едно бележито произведение на испанския виртуоз Пабло Пикасо. Картината е част от колекцията на известния американски колекционер  Дж. Уитни. Той я е закупил за сумата от 104,2 млн. долара през 2004 г. , а днес цената ѝ е 130,6 млн.

Прочетете също: Топ 10: Интересни факти за София

В света на изкуството шедьоврите са много, но само истинските колекционери с големи финансови възможности могат да ги окачат над камината в хола си. Според нас творби с подобна стойност би следвало да бъдат съхранявани в галерии, достъпни за хора от цял свят, за да могат да им се наслаждават.семейни хотели созопол

В нашата секция с различни класации, се опитваме да споделяме с вас интересни и полезни новини. Една от тях е свързана с най-желаните работодатели в България. Повече по темата прочетете тук.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни