Какво да видим в Лисабон – 5 забележителности в 3 дни

Какво да видим в Лисабон? Този античен град е пълен със забележителности, които ще ви запленят и омагьосат. Но кои наистина си струва да се видят, особено ако сме там само за 3 дни?

В тази статия на Всички теми ще ви представим най-уникалните места, които може да посетите в този невероятен град. Започнете пътешествието си с нас!

Ден първи – Асансьорът на Санта Жуста и замъкът Сао Жорже | Какво да видим в Лисабон

Асансьорът на Санта Жуста

Асансьорът на Санта Жуста е атрактивна постройка в лисабонския квартал Байша, проектирана през 1902 г. от Раул Месние дьо Понсар. Издига се на 45 метра височина и предлага неповторима гледка към историческия център на града, което го прави популярна туристическа спирка за тези, които се чудят как изглежда Лисабон от високо.

Сложната желязна конструкция е вдъхновена от късния готически възрожденски стил, богато украсена по майсторския дизайн показва влиянието на учителят на Понсар – Густав Айфел, който съчетава инженерството с изкуството. 

Оборудван е с полираните дървени кабини, които са изключително елегантни по стил от началото на ХХ век. Любопитно е, че асансьорът все още функционира и като средство за транспорт между долен и горен Лисабон. Това го прави една от най-уникалните туристически дестинации в Европа и света. Околностите са пълни с магазини, кафенета и културни обекти, което го прави идеална отправна точка за почивка в Португалия

Замъкът на Сао Жорже

Замъкът на Сао Жорже е една от най-значимите исторически забележителности в Лисабон. Разположена в квартал Алфама, тази древна крепост води началото си от римския и вестготския период. Достига своя разцвет по време на мавританското владичество през XI в.

Посещавайки замъкът, ще се пренесете в средновековното минало на града. Неговите здрави бойници и високи кули дават представа за военните стратегии, използвани през вековете. Докато се разхождате по крепостните стени, ще имате възможност да разберете стратегическото разположение на крепостта и нейното значение за отбраната на Лисабон.

На територията на замъка се намират множество археологически останки, включително руини от бивши резиденции на благородници както и мавритански артефакти. В малък музей на място са изложени предмети от различни епохи, открити по време на разкопки, които показват богатото културно наследство на Лисабон. 
Друга причина замъкът да е неизменима част от една перфектна екскурзия до Португалия – Сао Жорже предлага едни от най-добрите панорамни гледки към Лисабон. От местоположението му на върха на хълма, посетителите могат да видят целия градски пейзаж, простиращ се до река Тежу. Това изживяване, съчетаващо история, култура и незабравими пейзажи, ще ви омагьоса и остави без дъх. Горещо препоръчваме!

какво да видим в Лисабон

Ден втори – Църквата Свети ВинсентЕ де Фора и Националният Пантеон | Какво да видим в Лисабон

Църквата Свети Винсенте де Фора

За старт на втория ден, препоръчваме църквата Сао Винсенте де Фора, която е важна религиозна и архитектурна забележителност. Построена през XVII в., тя е посветена на Свети Винсенте, покровител на Лисабон, и демонстрира забележителни ренесансови и маниерни архитектурни стилове. Дизайнът ѝ отразява влиянието на италианските архитекти, като подчертава красотата и елегантността на фасадата и интериора.

Вътрешността на църквата има изключителна колекция от португалски керамични плочки или азулежу. На тези плочки са изобразени исторически сцени от живота на свети Винсенте и различни епизоди от португалската история. Тези произведения на изкуството ви дават да поемате от Португалия на големи глътки, и да се потопите в богатата история, за която не сте чували! 

Национален пантеон

Националният Пантеон, известен още като църквата Санта Енграсия, е един от най-забележителните барокови паметници в Лисабон. Строежът започва през XVII в., но отнема близо 300 години, в резултат на което се влияе от различни архитектурни стилове. Уникално е да се наблюдава подходът на различните архитекти по време на строежа. Величието на сградата се подчертава от масивния ѝ купол, който винаги се вижда в хоризонта на квартал Алфама.

Вътре в Пантеона ще се зашеметите от невероятните мраморни подове, запленителни дизайни и големи, открити пространства, които внушават усещане за тържественост и благоговение. Използването на различен по цвят мрамор добавя слой художествени детайли, които впечатляват посетителите още при влизането.
Терасата на купола предлага една от най-добрите панорамни гледки към Лисабон. Всичко това се смесва в една от невероятните дестинации за семейна почивка, не само в Португалия, но и цяла Европа!

Трети и последен ден – Кулата Белем | Какво да видим в Лисабон

Кулата Белем е основен символ на морското наследство на Лисабон. Построена в началото на XVI век първоначално като отбранителна крепост, тя се издига на северния бряг на река Тежу и бележи входа на лисабонското пристанище. Местоположението ѝ говори за ролята, която кулата е играла в защитата на града през вековете.

Тук ще откриете още една сграда с уникална архитектура и фасада. Стилът се отличава със сложна каменна резба, с мотиви, вдъхновени от епохата на откритията в Португалия, като въжета, морски елементи и кръст на Ордена на Христос. 
В уникалния интериор ще посетите блещящо украсената зала на губернатора, още по-пищно декорираната зала на краля, както и параклис. Всеки от тези етажи се е използвал за различни военни и политически функции. Тесни спираловидни стълби водят до горната тераса, откъдето се открива панорамна гледка към реката и околността. Кулата несъмнено е част от едно незабравимо лятно приключение за всеки, който я посети.

какво да видим в Лисабон

Вижте също:

Почивка в Дубай – какво да посетим?

Топ 10 дестинации в България за семейна почивка

6 НЕОБИКНОВЕНИ забележителности в Рим, които задължително да посетите

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни