6 НЕОБИКНОВЕНИ забележителности в Рим, които задължително да посетите  

Можете да се насладите на много забележителности в Рим, но повечето от тях са труднодостъпни, поради туристи и други ентусиасти. 

Да, вечният град е изпълнен с иконични забележителности като Колизеума, Ватикана, които са задължителни за всички почивки в Рим. Но градът има и множество скрити съкровища, които често остават извън светлините на прожекторите.

В тази статия на Всички теми  ще ви разкажем за 6 необикновени забележителности в Рим, които заслужават вашето внимание и време при следващата ви почивка в този магичен град.

Прочетете също: 10 от Най-чудатите животни на света

#1 Базиликата Сан Клементе | забележителности в Рим 

Базиликата Сан Клементе е една от най-забележителните и мистериозни църкви в Рим. Разположена близо до Колизеума, тази църква предлага уникален поглед върху различните слоеве на римската история.

Църквата е построена върху останките на по-стара църква от 4-ти век. Тя своя страна е изградена върху римски жилищни и търговски сгради от 1-ви век. Подземните нива на Сан Клементе са истинско археологическо съкровище, което позволява на посетителите да се разходят през времето и да видят как различните епохи се преплитат.

Особено впечатляваща е фреската на Свети Климент, която е запазена в оригиналния си вид от 12-ти век. Тази базилика е едно от най-значимите места за археологически и исторически изследвания, както и за любителите на историята и архитектурата.

#2 Вила Торлония

Вила Торлония е един от малко познатите, но изключително красиви паркове и музейни комплекси и забележителности в Рим. Разположена в североизточната част на града, вилата е била резиденция на известното семейство Торлония през 19-ти век.

Комплексът включва няколко различни сгради и градини, всяка от които има своя уникална архитектура и стил. Важно е да споменем Къщата на совите (Casina delle Civette), която впечатлява със своите необичайни форми и декоративни елементи. Тази къща е пример за еклектичния стил на архитектурата и е обвита в митология и символизъм.

забележителности в Рим, забележителности в Рим какво да видим

В парка на вилата можете да се насладите на спокойствие и красота, като разходките из зелените алеи и посещенията на малките павилиони и фонтани са истинско удоволствие за сетивата. Вила Торлония е идеално място за онези, които търсят спокойствие и културно обогатяване далеч от туристическите тълпи.

#3 Криптата на капуцините  | забележителности в Рим

Криптата на капуцините, разположена под църквата Санта Мария дела Кончеционе, е едно от най-необикновените и малко познати забележителности в Рим. Тази крипта е известна със своите макарбирни декорации, създадени от костите на около 4000 капуцински монаси.

Стаите на криптата са декорирани със сложни мозайки и орнаменти, направени изцяло от човешки кости и черепи. Всяка стая има своя уникална тема. Макар че това място изглежда мрачно и страшно, то всъщност е символ на преходността на живота и вечния кръговрат на съществуването.

Посещението на криптата на капуцините е едно незабравимо изживяване, което оставя дълбок отпечатък и провокира размисли за живота, смъртта и духовността. Тази забележителност в Рим е идеална за тези, които търсят нещо различно и необичайно.

#4 Порта Пиа  | забележителности в Рим

забележителности в Рим, забележителности в Рим какво да видим

Порта Пиа, известна още като „Врата на Марките“, е един от най-необикновените и малко познати исторически паметници в Рим. Тази монументална врата е построена през 1561 година и е част от римските градски стени.

Вратата е известна със своята впечатляваща архитектура и декорации, включващи гербове и скулптури, които разказват историята на римската аристокрация и нейната роля в защитата на града. Порта Порта Марки е била важен вход към града и е играла ключова роля в отбраната му през вековете.

Днес вратата е малко известна на туристите, но предлага уникален поглед върху историческото наследство на Рим. Посещението на Порта Пиа е като пътуване във времето, което позволява на посетителите да се докоснат до миналото и да разберат повече за важността на укрепленията в римската история.

#5 Галерия Алберто Сорди  | забележителности в Рим

Галерия Алберто Сорди е една от най-очарователните и малко познати скрити скъпоценности на Рим. Този, разположена в сърцето на града, предлага уникална комбинация от архитектурна елегантност и артистичен дух. Построена в началото на 20-ти век, Галерия Алберто Сорди е място, където можете да се потопите в атмосферата на старинния Рим.

Галерията е дом на множество малки магазини, кафенета и галерии, които предлагат разнообразие от уникални артикули и произведения на изкуството. Това е идеалното място за разходка и пазаруване на автентични сувенири, далеч от масовите туристически зони.

забележителности в Рим, забележителности в Рим какво да видим

Със своите витражи и декоративни елементи, Галерия Алберто Сорди е истинско архитектурно бижу. Атмосферата тук е спокойна и романтична, което го прави перфектно място за тези, които искат да усетят истинския дух на Рим и да открият неговите скрити съкровища.

#6 Църквата на Свети Игнатий Лойола  | забележителности в Рим

Църквата на Свети Игнатий Лойола е една от най-впечатляващите и малко познати барокови църкви и забележителности в Рим. Разположена в центъра на града, тази църква е истинско произведение на изкуството със своите изключителни фрески и архитектурни детайли.

Основната атракция на църквата е фреската на тавана, създадена от Андреа Поцо, която създава илюзия за купол, въпреки че таванът е плосък. Тази техника, наречена тромп-льойл, е впечатляваща със своето майсторство и реализъм. Фреските изобразяват сцени от живота на Свети Игнатий и други важни събития от историята на ордена на йезуитите.

Църквата на Свети Игнатий Лойола е място, където изкуството и религията се преплитат по уникален начин. Посещението на тази църква е истинско визуално и духовно удоволствие, което оставя незабравими впечатления.

Неповторимо изживяване с тези забележителности

Рим е град, който никога не спира да удивлява своите посетители. Освен известните си забележителности, Вечният град крие множество скрити съкровища, които предлагат уникални и незабравими изживявания. 

Забележителности в Рим, които ви представихме предоставят възможност да се потопите в богатата история и култура на града, далеч от туристическите тълпи и да откриете истинския дух на града.

забележителности в Рим, забележителности в Рим какво да видим

Прочетете също: Топ 10: Тайнствените места по света

Всяко от тези места има своя уникална атмосфера и история, които ще ви оставят дълбоко впечатление и ще ви накарат да се влюбите още повече в този невероятен град. Независимо дали сте за първи път в Рим или се търсите дестинации за семейна почивка, не пропускайте да посетите тези скрити съкровища и да обогатите своя опит и познания при следващата си екскурзия в Италия – Рим

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни