Масоните, известни със своите бели престилки, тайнствени символи и тайно ръкостискане, са членове на най-старата братска организация в света. Въпреки дълголетието си, въпросното масонство отдавна е обвито в мистерия. За външни наблюдатели обредите и практиките на организацията може да изглеждат култови, кланови и потайни – дори зловещи.

Част от това произтича от често умишленото нежелание на масоните да говорят за ритуалите на организацията пред външни лица. Но това е отчасти и резултат от много популярни филми и книги, като „Шифърът на Леонардо“ на Дан Браун, които подхранват погрешни схващания или изобразяват реда в нелицеприятна светлина.

В действителност обаче масонство е световна организация с дълга и сложна история. Неговите членове са политици, инженери, учени, писатели, изобретатели и философи. Много от тези членове са изиграли видни роли в световни събития, като революции, войни и интелектуални движения. Едва ли можем да изброим всички, но ето кои са най-интересните факти, свързани с масонството.

Масонство – най-старата братска организация в света

По данни на BBC освен най-старата братска организация в света, масонството е и най-голямата подобна институция в глобален мащаб, с приблизително членство от около 6 милиона души. Както подсказва името, братска организация е тази, която се състои почти единствено от мъже, които се събират заедно за взаимна изгода, често по професионални или бизнес причини. Интересен факт е, че в нашето съвремие и жените също могат да бъдат масони.

 

масонство

Масоните са посветени на по-високи цели. Свързани заедно с тайни ритуали на инициация, членовете му привидно насърчават „братството на хората“ и в миналото често са били свързвани с принципите на Просвещението от 18-ти век.

Интересни факти за вярата и правилното морално поведение на масоните

Историците споделят, че съществува Етичен кодекс, който ръководи поведението на членовете. Специалистите стигат до тези изводи след проучване на  поредица от документи, известни като „Старите обвинения“ или „Конституции“. 

Интересен факт е, че в един от тези документи, известен като „Ръкописът на Халиуел“, който датира от края на 14-ти век, масонството призовава членовете да бъдат постоянни, надеждни и верни, да не вземат подкупи и да не приютяват в домовете си крадци.

Докато много масони са християни, масонството и християнството са имали сложни, често разделящи отношения. Някои ортодоксални християни оспорват деизма на масонството и неговите често възприемани връзки с езичеството и окултизма.

Но католическата църква е сред най-суровите критици на масонството. Интересен факт е, че през 1738 г. папски декрет забранява на католиците да стават масони. Дори днес папската забрана за масонство остава в сила, като църквата обявява масонството за несъвместимо с доктрината на Ватикана.

 

масонство

Могат ли жените да бъдат масони?

Ранните масони са били представени изключително от мъже, което означава, че на жените е било забранено да членуват. Това е точно и ясно изразено в ръкописа „Старите обвинения“ („без роби, без жени, без неморални или скандални мъже…“). Интересен факт е, че тази традиция, отразява преобладаващите социални устройства от онова време.

С годините обаче жените все повече започват да играят активна роля, особено в континенталната част на Европа. Във Франция през 1740-те, например, започват да се появяват така наречените „ложи за осиновяване“, които приемат смесица от мъже и жени, като последните са предимно съпруги, дъщери и роднини от семейството на мъжете масони. По-късно подобни се появяват в Холандия и накрая в Съединените щати.

От тази традиция в крайна сметка се формират масонски организации, които приемат както мъже, така и жени за пълноправни членове. Някои от тези организации включват Ордена на Амаранта, Ордена на Бялото светилище на Йерусалим и Ордена на Източната звезда. В тези организации и мъжете, и жените участват в масонски обреди и жените могат да заемат позиции на власт и лидерство.

 

Жената с най-висок ранг в Ордена на Източната звезда е известна като „Достойната Матрона“ и е председател на организацията. Съществуват и няколко организации на момичета и млади жени, свързани с масоните, като „Ордена на дъщерите на Йов“ и „Международният орден на дъгата за момичета“. И двете са активни днес. картина с мъх

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни