Най-четените книги в България за 2023 година

Изминалите години бяха години на изолация, новите професии и възход за стрийминг платформите. Милиони хора по света имаха изобилие от свободно време по принуда или собствено желание. Така бе и у нас. В тази статия на “Всички теми” ще откриете най-четените книги в България, които спокойно биха се харесали на всеки един.

Различните места за развлечение бяха затворени и хората търсеха всевъзможни начини за разнообразяване на ежедневието си.

За любителите на хубавата литература обаче това бе блажено време за четене, много четене…

На книжния пазар продължаваха да излизат нови заглавия, а редица класики бяха преиздавани. През 2020 и 2021 г. не можехме да се оправдаем, че нямаме време за книги и това беше страхотно.

Днес ние от “Всички теми” ще ви представим няколко от най-предпочитаните книги през пандемичните години, за да ви дадем идея и вдъхновение за посещение на близката книжарница.

Най-четените книги в България – „Моята история“ – Мишел Обама

 

 • Автобиографичната книга на Мишел Обама се превърна в световен бестселър. Тя излезе на пазара през октомври 2019 г., но все още е една от най-търсените книги от дамите. Мишел Обама е вдъхновение и идеал за много жени по света.Тя е първата чернокожа първа дама в САЩ, израстнала в работническо семейство. В книгата за живота ѝ можем да проследим всички събития хронологично – от детството в покрайнините на Чикаго до заставането под светлините на прожекторите.

  Мишел Обама е дъщеря, сестра, майка и съпруга, която успява перфектно да жонглира между всички свои ангажименти без това да попречи на кариерата и личността ѝ. Книгата е прекрасен подарък за жена, която има нужда от вдъхновение, вяра и амбиция.

най-четените книги в България

„Всичко е прецакано“ – Марк Менсън

 • След като пожъна голям успех с първия си роман „Тънкото изкуство да не ти пука“ Марк Менсън зарадва читателите си с нова книга.

  Във „Всичко е прецакано“ можем да прочетем за съвременните проблеми на нашия привидно икономически процъфтяващ свят. Днес всичко е в своя апогей – здравеопазване, образование, икономика, култура… Защо, обаче все повече хора изпадат в дълбока депресия, стигаща до самоубийство или пък стават убийци?!? Отговори на тези и на редица други въпроси ще открием в книгата.

„Не се надявай на по-добро, просто бъди по-добър.“

Най-четените книги в България – „Алманах. История на българщината“

проф. Пламен Павлов и проф. Милко Палангурски

 • Един от най-популярните реалити формати у нас „Фермата“ години наред успешно запознава или припомня на българите голяма част от забравените исторически факти и обичаи на нашата родина.

  Настолната книга на всеки участник е „Алманах. История на българщината“. В нея можем да проследим хронологично събития от създаването на българската държава, минавайки през средновековието, падането под Османско робство, до спортните успехи на България. Това е книга, която всяко едно българско семейство трябва да притежава в своята библиотека.

най-четените книги в България

„Шантарам“ – Грегъри Дейвид Робъртс

 • Световният автобиографичен бестселър за живота на Гергъри Робърдс беше изключително продаван у нас през 2020 г. Роденият през 1952 г.

  Робърдс развива хероинова зависимост след краха на брака си. Той успява да извърши 24 банкови обира с детски пистолет като общата открадната сума само за 3 месеца възлиза на 38 000 долара.

  Наричан е „бандита-днежтълмен“ заради изтънчените обноски, които демонстрира. Той е осъден на 19 години затвор под строг контрол, но две години по-късно успява да избяга. Заловен е окончателно през 1990 г. за доизлежаване на присъдата и в затвора пише романа „Шантарам“. През 2004 го продава на филмовата индустрия.

Най-четените книги в България – „Живот в скалите“ – Мария Лалева

 • Ако сте от хората, които обичат да прекарват време в социлните мрежи, сигурно сте забелязали, че в периода на изолация стотици хора препоръчваха и четяха книгата на Мария Лалева „Живот в скалите“.

  Това е роман, който изчиташ на един дъх, но искаш да се връщаш към нея отново и отново. Той разказва една изключително драматична история, представена на границата между философията и притчата.

  Дава много отговори, но също толкова много въпроси към самия себе си. „Живот в скалите“ е от онези романи, които няма как да те оставят безразличен.адвокатска кантора

Без значение дали сме в период на изолция или сме затрупани от ангажименти, е добре да отделяме по малко време за четене. Книгите успокояват, обогатяват и ни пренасят в един по-различен свят. Четете!

Най-четените книги в България – “Последното нещо, което той ми каза” – Лора Дейв

Мистериозният трилът на Лора Дейв съвсем скоро ще се появи на екраните за притежателите на Apple TV+. В главната роля ще играе Дженифър Гарнър, която замени Джулия Робъртс.

Историята е за жена, която се опитва да открие мистериозно изчезналия си съпруг. В това време успява изключително много да се сближи с 16-годишната си дъщеря.

“Двор от сребърни пламъци” – Сара Джей Маас

Романът се класифицира спокойно като фентъзи. Главната героиня Неста Арчерън винаги се е определяла като човек, който не прощава лесно, бързо се ядосва и е горда жена. Тя обаче е принудена да влезе в “Котела” и да се превърне във Върховен елф, който не спира да търси мястото си в трудния за оцеляване свят. плочки за кухня

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни