Тайните зад петък 13-ти | Символика и значение

Подобно на ходенето под стълба, това котка да ти пресече пътя или счупването на огледало, много хора вярват, че петък 13 носи лош късмет. Прочетете статията на “Всички теми“, за да разберете повече за символиката и историята зад петък тринайсти.

Въпреки че не е сигурно кога точно е започнала тази традиция, негативните суеверия се въртят около числото 13 от векове. Научете повече за петък 13-ти в тази статия на “Всички теми”.

Докато западните култури исторически са свързвали числото 12 с пълнота (има 12 дни на Коледа, 12 месеца и зодиакални знаци, 12 труда на Херкулес, 12 богове на Олимп и 12 племена на Израел, само за да назовем няколко примера), неговият наследник 13 има дълга история като знак за лош късмет.

В древния Кодекс на Хамурапи например се съобщава, че 13-ият закон е пропуснат в списъка с правни норми. Макар че това вероятно е било чиновническа грешка, суеверните хора понякога посочват това като доказателство за дългогодишните отрицателни асоциации на 13.

Страхът от числото 13 дори си е спечелил психологически термин: трискайдекафобия. Повече ще научите в следващите редове.

петък 13

Защо петък 13 е нещастен ден?

Според библейската традиция на Тайната вечеря, състояла се на Велики четвъртък, са присъствали 13 души, включително Исус и 12-те му апостоли (един от които, Юда, предателя). На следващия ден, разбира се, е бил Разпети петък – денят на разпъването на Исус.

Смята се, че разположението на местата по време на Тайната вечеря е породило дългогодишното християнско суеверие, че присъствието на 13 гости на една маса е лошо предзнаменование – по-конкретно, че това предвещава смърт.

Въпреки че негативните асоциации за петък са по-слаби, някои предполагат, че те също се коренят в християнската традиция: Както Исус е разпънат на кръст в петък, така и Ева е дала на Адам съдбоносната ябълка от Дървото на познанието, както и Каин е убил брат си Авел.

петък 13

Клуб на тринайсетте

В края на XIX в. нюйоркчанинът капитан Уилям Фаулър (1827-1897) се опитва да премахне трайната стигма, свързана с числото 13, и по-специално неписаното правило да не се допускат 13 гости на масата за вечеря, като основава ексклузивно общество, наречено Клуб на тринайсетте.

Групата вечеря редовно на 13-ия ден от месеца в стая 13 на Knickerbocker Cottage, популярно заведение, което Фаулър притежава от 1863 до 1883 г. Преди да седнат на вечерята с 13 ястия, членовете минавали под стълба и с надпис “Morituri te Salutamus”, което на латински означава “Тези от нас, които са на път да умрат, ви поздравяват”.

Четирима бивши президенти на САЩ (Честър А. Артър, Гроувър Кливланд, Бенджамин Харисън и Теодор Рузвелт) по едно или друго време се присъединяват към клуба “Тринадесет”.

Петък 13 в поп културата

Важен момент в историята на легендата за петък 13-и (а не само за числото 13) е публикуването на романа “Петък тринайсти” от Томас Уилям Лоусън през 1907 г.

В книгата се разказва за нюйоркски брокер, който се възползва от суеверията за датата, за да създаде хаос на Уолстрийт и да спечели пари на пазара.

Филмът на ужасите “Петък 13-ти”, излязъл по екраните през 1980 г., представя на света убиец с хокейна маска на име Джейсън и е може би най-известният пример за известното суеверие в историята на попкултурата. Филмът дава началото на множество продължения, както и на комикси, новели, видеоигри, свързани с него стоки и безброй ужасяващи костюми за Хелоуин.

Какви лоши неща се случиха на петък тринайсти?

На петък 13-ти, октомври 1307 г., офицери на френския крал Филип IV арестуват стотици рицари тамплиери – могъщ религиозен и военен орден, създаден през XII в. за защита на Светите земи.

Вкарани в затвора по обвинения в различни незаконни действия (но всъщност защото кралят искал да получи достъп до финансовите им ресурси), много тамплиери по-късно са екзекутирани. Някои посочват връзката с тамплиерите като причина за възникването на суеверието за петък 13-ти, но подобно на много други легенди, свързани с тамплиерите и тяхната история, истината остава неясна.

В по-ново време на петък 13-и са се случили редица травматични събития, сред които германската бомбардировка на Бъкингамския дворец (септември 1940 г.); убийството на Кити Дженовезе в Куинс, Ню Йорк (март 1964 г.); циклон, който убива над 300 000 души в Бангладеш (ноември 1970 г.); изчезването на самолет на чилийските военновъздушни сили в Андите (октомври 1972 г.); смъртта на рапъра Тупак Шакур (септември 1996 г.) и катастрофата на круизния кораб “Коста Конкордия” край бреговете на Италия, при която загинаха 30 души (януари 2012 г.).

петък 13

Трискайдекафобия – тайните зад петък 13-ти

Страхът от числото 13, известен като трискайдекафобия, не се вписва точно в клиничното определение за специфична фобия. За разлика от други страхове, той не е свързан с конкретен обект или ситуация и трудно може да бъде избегнат. Диагнозата оказва значително въздействие върху живота на човека, но трискайдекафобията често се появява само в определени ситуации, без да влияе сериозно на ежедневието. Някои специалисти поставят под въпрос научната ѝ обоснованост, като предполагат, че тя може да се корени в суеверия, вероятно свързани с налудничави идеи.

В днешно време трискайдекафобията е широко разпространена в западните култури. Хотелите пропускат 13-ия етаж, авиокомпаниите избягват 13-ия ред, а градовете пропускат 13-ия номер на улиците. Петък 13-и се смята за нещастен ден, като се свързва с арестуването на рицарите тамплиери. Въпреки неясния си произход и научна класификация, трискайдекафобията остава реален и широко разпространен страх, дълбоко вкоренен в древните традиции.

Надяваме се статията да ви е харесала и да сте научили нещо ново за петък 13!

Прочетете още:

Неща, които не знаете за човешкото тяло

Илън Мъск посвети глава в биографичната си книга на българин

Значението на закона за авторско право

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни