10 рядко срещани факти за Нобеловата награда

Нобеловата награда е известна като най-високото отличие в областта на науката. Колко обаче знаем за тези награди? С тези 10 рядко срещани факти за Нобеловата награда ще откриете как през годините са се определяли най-великите умове в глобален мащаб.

#1 Алфред Нобел (1833-1896) е шведски химик, инженер и изобретател.

Факти за Нобеловата награда

Рядко срещан факт за създателят на Нобеловата награда е, че се е занимавал с оръжейната промишленост, като най-запомнящото се негово изобретение е динамитът. И поради тази му дейност са го „търговец на смърт“. За да се пребори с това наследство, той нарежда в завещанието си да се основе Нобелова фондация, в която отиват над 90% от състоянието му. 

#2 Нобеловите награди се присъждат от отделни академични институти

Нобеловата фондация само номинира и решава кой да получи наградите за съответната година. Представители на различни академични институти присъждат наградите. Например:

  • Кралската шведска академия на науките присъжда Нобеловите награди за физика и химия. 
  • Институтът Каролина присъжда Нобеловата награда за медицина. 
  • Норвежкият Нобелов комитет присъжда Нобеловата награда за мир. 
  • Междувременно Шведската академия присъжда Нобеловата награда за литература. 
  • След въвеждането ѝ през 1968 г. Шведската академия на науките присъжда Нобелова награда за икономика.

#3 Ако Нобелов лауреат почине преди да бъде награден, наградата ще бъде връчена на неговите роднини

Факти за Нобеловата награда

Рядко срещан факт за Нобеловата награда е, че тя не се присъжда посмъртно. Ако обаче лауреатът почине, след като е обявен за победител за съответната година, наградата не се задържа. Вместо това тя се предоставя на роднините му/ѝ.

#4 Медалите на Нобеловите награди са изработени от злато

Нобеловите награди са от 23-каратово злато за тези, които са направени преди 1980 г. От 1980 г. до днес Нобеловите награди се предлагат в 18-каратово зелено злато с 24-каратово златно покритие. Шведският монетен двор произвежда медалите до 2010 г., следван от Норвежкия монетен двор, който ги произвежда и досега.

#5 Медалите по физика и химия имат две цифри, отпечатани в предната част

Първата фигура за наградата за физика и химия е богинята Изида, която държи рог на изобилието в едната си ръка, като и двете символизират природата. Втората фигура е жена, която олицетворява науката, вдига покривалото на Изида и разкрива лицето ѝ. Това представлява гений, който разкрива тайните на природата.

#6 На медала за Нобелова награда за медицина отпред са изобразени жена и дете

На Нобеловата награда за медицина е изобразена жена, която седи с отворена книга в скута си и представлява медицината. До нея стои момиче, а лекарката събира вода от извор, за да я даде на момичето.

#7 Медалът на Нобеловата награда за литература препраща към гръцко-римската митология

Факти за Нобеловата награда

На медала за Нобелова награда за литература е изобразен млад мъж, символизиращ твореца, седнал под лаврово дърво. В гръцко-римската митология лавровото дърво е свещено за Аполон, бога на изкуствата и музиката. На медала е изобразена и една от музите, напътстващи художника в творчеството му.

#8 На предната страна на Нобеловата награда за мир са отпечатани трима мъже

На медала на Нобеловата награда за мир са изобразени трима мъже, прегърнали раменете си в знак на братство. Надписът по ръба на предната страна също се различава от този на другите медали. Той гласи “Pro pace et fraternitate gentium”, което в превод от латински на български означава „За мира и братството между хората.“

Интересен факт за Нобеловата награда за мир е, че Махатма Ганди няколко пъти е номиниран за нея. Първите три пъти са от 1937 до 1939 г. Четвъртият път е през 1947 г. , а последният – през 1948 г. След убийството му членовете на Нобеловия комитет изразяват съжаление, че Ганди така и не получава наградата за мир.

#9 Мария Кюри е един от 4-мата души, получили 2 Нобелови награди

За първи път получава наградата за физика през 1903 г. като признание за работата ѝ върху радиоактивността. През 1911 г. получава наградата за химия за изолирането на радиоактивния елемент радий.

#10 Веднъж руски милиардер купил модел на Нобелова награда

През 2014 г. Алишер Усманов купува медала на д-р Джеймс Уотсън на търг в Ню Йорк. Д-р Уотсън организира търга, за да събере средства за изследване на рака, а Усманов печели модела за 4,1 млн. долара.

За изненада на д-р Уотсън Усманов връща медала след търга, като заявява, че заслужава да го запази и че сумата от 4,1 млн. долара трябва да продължи да отива за изследвания на рака.

факти за Нобеловата награда | Вместо заключение

Рядко срещан факт е и, че всеки може да бъде номиниран за Нобелова награда. И вие, и ние… Адолф Хитлер, Бенито Мусолини и Йосиф Сталин са били номинирани за Нобелова награда за своето време. Те никога не са знаели за това, защото номинираните за Нобелова награда не получават уведомление. Разбира се не е изненадващо, че нито един от тях тримата не е спечелил наградата.


Препоръчваме ви:

Виртуална реалност – що е то и как ще промени живота ни?

ВСИЧКИ КИТАЙСКИ ЗОДИИ И ТЕХНИТЕ ЗНАЧЕНИЯ (ВТОРА ЧАСТ)

ВСИЧКИ КИТАЙСКИ ЗОДИИ И ТЕХНИТЕ ЗНАЧЕНИЯ

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни