Виртуална реалност – що е то и как ще промени живота ни?

Има хора, които имат базови познания за технологията, но не са в крак с текущите продукти, предлагани на пазара и не следят редовно всички иновации и тенденции в тази сфера.

Обратно, има и хора, които са наясно с редица от най-популярните технологични продукти и всичко ново, което се предлага на пазара, но все още се затрудняват с разбирането на някои от концепциите и терминологията в сферата на технологиите.

За тези типове хора създадохме днешната статия и се фокусираме върху един от най-актуалните аспекти в полето на модерните технологии – виртуална реалост.

С това ръководство искаме да покрием всичките ви нужди от повече информация и разбиране на концепцията за виртуална реалност и терминологията, която я придружава. Ще обясним основните концепции за виртуална реалност.

Терминологията и ще поговорим за очилата за виртуална реалност, които са достъпни на пазара и за това каква всъщност е тяхната функция и как работят. Ако не знаете откъде да започнете с виртуалната реалност, ние можем да помогне, продължавайте с четенето.

Виртуална реалност – що е то?

Определението за виртуална реалност идва, естествено, от съчетанията на думите „виртуална“ и „реалност“. Определението за „виртуален“ е близо и реалността или това, което преживяваме като човешки същества.

Така че терминът „виртуална реалност“ основно означава „близка до реалността“. Това, разбира се, може да означава всичко, но обикновено се отнася до конкретен тип емулация на реалност.

Ние познаваме света чрез нашите сетива и системи за възприятие. В училище всички сме учили, че имаме пет сетива: вкус, допир, обоняние, зрение и слух. Това обаче са само нашите най-очевидни сетивни умения и възприятия.

Истината е, че хората имат много повече сетива от това, като чувството за баланс например. Тези други сензорни входове, плюс някаква специална обработка на сензорна информация от нашите мозъци гарантират, че поемаме и обработваме богат поток от информация от околната среда към нашите умове.

Всичко, което знаем за нашата реалност, идва чрез нашите сетива. С други думи, цялото ни преживяване на реалността е просто комбинация от сензорна информация и мозъчните ни механизми за обработване на тази информация.

Тогава е логично, че ако можете да предоставите на сетивата си с измислена информация. Вашето възприятие за реалността също ще се промени в отговор на нея. Ще ви бъде представена версия на реалността, която всъщност не съществува. Но от ваша гледна точка ще се възприема като реална.

И така, в обобщение, виртуалната реалност включва изпращаме към нашите сетива компютърно генерирана виртуална среда, която можем да изследваме по някакъв начин..

Виртуалната реалност е терминът, използван за описване на триизмерна, компютърно генерирана среда, която може да бъде изследвана и с която човек може да взаимодейства.

Този човек става част от този виртуален свят или се потапя в тази среда и докато е там, може да манипулира обекти или да извършва поредица от действия.

Очила за виртуална реалност

виртуална реалност

ВР, съкращение за виртуална реалност, позволява на хората да бъдат напълно потопени в измислена и фантазионна среда. Това обикновено (но не винаги) се опосредствява чрез монтиран на главата хардуер под формата на очила за виртуална реалност. Който проследява движенията на човек.

Тези специални очила се състоят от екран (или два дисплейни панела, по един за всяко око), поставени в рамка (или очила), с възможност удобно да се поставят и закрепят към главата.

Чифт лещи обикновено са фиксирани между панелите и очите ви, блокирайки външния свят, за да изглежда така, сякаш това, което виждате през очилата, е цялата обграждаща ви среда.

Прочетете също: Ретрогаден Сатурн – Какво да очакваме? (първа част)

Важно е, да се спомене че всички очила проследяват движението ви, така че изображението, което виждате, се коригира съответно. Някои очила обаче проследяват и повече, например движение на хора, ивотни или предмети около вас, които попадат в обсега на очилата.

виртуална реалност

В повечето случаи с ВР изживяванията, също има и метод, чрез който да контролирате или избирате неща в симулираната среда. Понякога ще имате контролер във всяка ръка, за да контролирате аспекти на изживяването.

В някои случаи контролерите доставят виртуални изображения до вашите ръце. За да манипулират околната среда и обектите в нея по начини, подобни на реалния свят.

Как работят очилата за виртуална реалност?

Всички компоненти на ВР очилата, заедно със сложния ВР софтуер, позволяват на очилата да функционират правилно. След като очилата се заредят, потребителите са посрещнати от реалистична виртуална среда.

Която действа като предверие и е еквивалентна на началната страница на компютъра. Докато са там, потребителите могат да избират различни приложения, да се срещат с други виртуални хора. Да променят настройките, да актуализират устройства и други функции от това пространство.

виртуална реалност

Междувременно изображенията се подават през видео източник като смартфон, настолен компютър или по-вероятно облака в съвременните очила.

Обективът ще раздели видео изображението на две и ще ги калибрира в стереоскопично 3D изображение, което се вижда на екрана. Благодарение на вградените сензори околната среда се променя едва доловимо, докато се оглеждате наоколо, измествате фокуса на окото си или вдигате ръце.

Видове очила

Налични са няколко различни вида ВР очила, ориентирани към потребителите на този вид технологии.

 • Самостоятелни ВР очила – Самостоятелни ВР очила са всички очила, които работят напълно самостоятелно, без необходимост от друго оборудване или технология. Цялото изживяване се управлява от хардуера, носен на главата ви, и не изисква свързване към друго външно оборудване.

  Със самостоятелна ВР очила, всичко, от което се нуждаете, за да изпитате ВР, идва със самото устройство, въпреки че някои игри изискват допълнителни контролери, които да държите в ръце, за да взаимодействат.
 • РС ВР очила – PC ВР е всеки чифт очила, който изисква постоянна връзка с близък компютър. Въпросният компютър също ще се нуждае от високи спецификации, които отговарят на изискванията за ВР.

  Предимството на PC ВР очилата е, че мощните компютърни спецификации могат да осигурят страхотна графична точност, много по-висока от самостоятелните ВР очила.

  Постоянната връзка с компютър обаче често означава, че вашите очила трябва да останат свързани с компютъра през цялото време. Има някои безжични опции, налични за PC ВР, но те обикновено изискват повече хардуер, свързан към вашия компютър и батерия, носена някъде по тялото ви.

  ВР очилата за компютър с кабел изисква плейърът да управлява кабел, свързващ очилата към компютъра. Това може да осигури по-малко свобода на движенията в сравнение с безжичните самостоятелни очила.
 • Конзолни ВР очила – В момента конзолни ВР очила се предлагат само в две разновидности –  PlayStation VR и Nintendo Labo VR за Nintendo Switch.
виртуална реалност

PlayStation VR е допълнителна ВР система за PlayStation 4 или PlayStation 5. Очилата PSVR са допълнителна покупка, която се свързва с вашата PlayStation 4 и, подобно на PC ВР очилата, изисква постоянна свързана връзка с конзолата, за да работи. Те използват камерата PlayStation, продавана с очилата и свързана към конзолата за проследяване. Някои игри за PlayStation VR също изискват допълнително закупуване на контролери PlayStation Move, за да се играят. 

Прочетете също: Синастрия в Астрологията (първа част)

Nintendo Labo VR за Nintendo Switch са сглобяема рамка за очила , в която можете да поставите оригиналния пълноразмерен Nintendo Switch. То ви позволява да играете определени игри във ВР режим. Много от преживяванията с Labo VR са, просто казано, изключително невпечатляващи и всъщност не си заслужават

Очила – как да изберем?

Има няколко ключови характеристики, които характеризират добрите VR очила, като например:

виртуална реалност

● Лесни за използване контролери – Контролерите неизбежно ще имат многобройни бутони, колелца и стикове, за да ви помогнат да навигирате във ВР. Те трябва да са ергономично проектирани и да осигуряват безпроблемно потребителско изживяване.

● Вградено хранилище – Докато повечето ВР очила разчитат на интернет и облак. Добре е да имат поне 32 GB вградено хранилище. За да позволяват инсталирането на приложения, да осигуряват навременни актуализации и да съхраняват няколко файла, без да се забави системата.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни