Белите щъркели са големи, дългокраки блатни птици. Цялостното им оперение е бяло, контрастиращо с черни махови пера и петна по крилата. Черното оцветяване на оперението им е резултат от пигмент меланин и каротеноиди, намиращи се в обичайната им диета. Птиците имат черна лента, обграждаща очите им и тъпи нокти. Мъжките и женските са сходни на външен вид, въпреки че женските са малко по-малки от мъжете. В тази статия на “Всички теми” ви представяме 20 интересни факта за щъркелите – птиците олицетворяващи настъпването на пролетта. Приятно четене!

Белите щъркели се срещат в Европа, Мала Азия, северната част на Африка и Близкия изток. До зимните месеци те мигрират в тропическите райони на Африка, някои части на Близкия изток и Индийския субконтинент. Предпочитат да се хранят в тревисти ливади, селскостопански полета, пасища, степи, савани и плитки влажни зони, като избягват места, обрасли с висока трева и храсти. Местата за размножаване включват открити пасища, особено тревни площи, които са влажни или периодично наводнени, и по-малко в райони с по-висока растителна покривка, като гори и храсти.

10 интересни факта за щъркелите

1.Съществуват 19 вида щъркели.

2. Най-големият вид щъркел е щъркелът Марабу – с височина 152 сантиметра, тегло 9 килограма и размах на крилете от 3,7 метра.

3. Най-малкият щъркел от всички е Чукчето – с дължина 56 сантиметра и тегло 470 грама.

4. Повечето щъркели ядат жаби, риби, миди, насекоми, земни червеи, малки птици и дребни бозайници. Някои щъркели са чистачи – те ядат мъртви или умиращи животни и поддържат района чист.

5. Щъркелът е почти безгласен и до голяма степен мълчалив, въпреки че общува с кратки съскащи звуци и най-важното – тракане.

Прочетете също: 20 интересни факта за Черно море

6. Много видове щъркели са мигриращи.

7. Използват се различни термини за обозначаване на групи щъркели, два много често използвани от тях са сбор от щъркели и фаланга от щъркели.

8. Някога се е смятало, че щъркелите са моногамни, но това е вярно само в определени случаи. Те могат да сменят партньорите си след миграции и да мигрират без тях.

9. Когато става въпрос за гнездене, щъркелите могат да гнездят в колонии или самотни гнездове. Гнездителите на колониите се събират в големи групи, от няколко двойки до няколко хиляди птици. В зависимост от вида, гнездата могат да бъдат намерени в дървета, по сгради, сред скали или на земята.

10. Техните гнезда често са много големи и могат да се използват в продължение на много години. Известно е, че някои гнезда растат до над два метра в диаметър и около три метра в дълбочина.

Още 5 интересни факта

11. Женската снася между 2 и 5 яйца. Инкубационният период продължава от 25 до 35 дни.

12. Когато щъркелчетата се излюпят, те са почти голи, но бързо развиват покритие от пухкави пухени пера. Те са алтрици и се нуждаят родителите им да се грижат за тях, така че и двамата родители са заети да летят напред-назад, за да носят храна за семейството. Пилетата могат да изядат до 60% от собственото си телесно тегло на ден.

13. Подобно на повечето семейства водни птици, щъркелите изглежда са възникнали през палеогена, може би преди 40-50 милиона години.

Прочетете още: 20 интересни факта за човешкото тяло

14. Три вида щъркели са посочени като застрашени (ориенталски бял щъркел, щъркел Буря и по-голям адютант) и два като уязвими (по-малък адютант и млечен щъркел). Боядисаният щъркел и черният щъркел са посочени като почти застрашени. Много други видове страдат от регионални спадове в лицето на непрекъснато нарастващия натиск за земя за селско стопанство и развитие на сгради.

15. Размерът на щъркелите, серийната моногамия и вярността към установено място за гнездене, допринасят за тяхната известност в митологията и културата.

И още 5 интересни факта за щъркелите

16. Легендата за щъркелите, носещи бебета, е започнала във викториански времена. Когато едно дете попитало родителите си: „Откъде съм дошъл?“, родителите просто отговорили: „Щъркелът те донесе“. Това се свързва с факта, че европейските бели щъркели често гнездят на покрива и комина на къщи през пролетта, време, в което се раждат много бебета. Птицата се е превърнала в символ на плодородието и се смята за късмет.

17. Щъркелите са тясно свързани с чапли, лопатарки и ибиси.

18. Щъркелите са тежки птици. Те не могат да летят много далеч, като махат с криле. Вместо това те се плъзгат по топъл въздух, наречен термики.

19. Щъркелите използват набор от стратегии за търсене на храна, като сядане и изчакване, за да изследват активно водата или почвата, за да усетят плячка.

20. На иврит видът се нарича “chasidah”, което означава “милостив” или “блажен”.


Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни