20 интересни факта за Черно Море

Черно море е едно от големите водни тела и известно вътрешно море в света. Известно още като Евксинско море, Черно море се намира между Западна Азия и Източна Европа. Страните, с които граничи са България, Румъния, Турция, Русия, Грузия и Украйна. В тази статия на “Всички теми” ще научите и 20 интересни факта за Черно море

Черно море е популярно не само заради името си, но и поради няколко изненадващо необичайни характеристики. В тази статия ще ви разкрием интересни факти за добре познатото ни Черно море.

10 интересни факта за Черно море

1. Древните мореплаватели са смятали Черно море за труден за плаване воден басейн, тъй като дивите племена са обитавали бреговете му.

В допълнение, аноксичният характер на черноморската вода, поради който процесът на разлагане е бавен в долните водни слоеве, също довежда до няколко страшни слухове, които правят морето печално известно.

Прочетете също : Топ 3 хотела в Каваците – незабравима почивка

Колко е голямо Черно море?

2. Огромното море се простира на площ от над 430 000 кв. км. Освен заобикалящите го страни, водното тяло също има извисяващи се планини като Кавказ, Крим и Понтийско море съответно на изток, север и юг. На северозапад и югозапад се простират съответно Добруджанското плато и Странджа планина.

3. Максималната дълбочина на вътрешното море е повече от 2 км. В него се вливат много реки като Дунав, Днепър, Южен Буг, Днестър и Риони.

20 интересни факта за Черно Море


Проливът Босфор свързва Черно море със Средиземно море, след среща с Егейско море и Критско море. Черно море е свързано и с Мраморно море и пролива Дарданели.

Водата в Черно море

4. Водата на Черно море е силно аноксична. Това означава, че има осезаема липса на кислород във водата. Морето е доста дълбоко и солеността и плътността на водата на по-ниските дълбочини са доста високи.

Това означава, че смесването на прясна и солена вода е ограничено до горните 150-200 метра. Няма забележим обмен на газ с повърхността. Следователно разлагащата се органична материя изяжда целия наличен кислород.

5. Черно море получава прясна вода от валежите и реките, които се вливат в него. Но притокът на сладка вода се случва само на повърхността. Така целият живот на морските животни е ограничен до горните 180-200 метра на морето.

20 интересни факта за Черно Море

6. Много морски геолози смятат, че преди няколко хиляди години Черно море е било сладководно езеро. Голямо наводнение в Средиземно море позволява навлизането на солена вода в това езеро, което го кара да стане солено.

7. Къпането в Черно море е нормално, както във всяко друго море по света. Безопасно е и е приятно – с прекрасната природа наоколо.

Прочетете също : Топ 5: Недостижими върхове на Земята

Да, водата може да е студена в определени моменти, но това е съвсем нормално климатично явление. В безопасност от акули сте, но приливите и теченията се случват в по-дълбоките води.

Така че не се впускайте там без водач или съвсем сами.

8. Друга интересна характеристика на това море е, че няма забележими приливи и отливи. Следователно нивата на водата не претърпяват никакви колебания. В резултат на това повърхността на морето е спокойна и необезпокоявана – още една причина да скочите в него и да се насладите на релаксиращо плуване!

9. Черно море е най-голямото водно тяло с меромиктичен басейн, което означава, че движението на водата между долния и горния слой на морето е рядко срещано явление навсякъде по света. Това създава значителна температурна разлика между тези слоеве, което прави долните слоеве напълно свободни от кислород и неактивни.

10. Черно море е дом на много малки острови. Тези острови са около десет на брой и са фантастичен склад на фауна и флора, които правят това море още по-уникално. Тези острови – предимно принадлежащи на страни като България, Украйна, Турция и Румъния – включват и Змийския остров, който се намира близо до делтата на река Дунав.

Остров Свети Тома в България също е известен с наличието на рибоядни сиви водни змии във водите на острова. Други забележителни острови в Черно море включват Св. Анастасия (България), Березан и Гиресун (Турция), Св. Кирик (България) и Джарългач (Украйна) и др.

20 интересни факта за Черно Море

Още 5 интересни факта за Черно море

11. Това, което изглежда като интригуващ и почти страшен факт е, че се смята, че мъртвите продължават да съществуват във водите на Черно море. Останки от кораби и хора и други разлагащи се материали като въжета, дърво и т.н. все още могат да бъдат намерени на морското дъно, стотици години след като са навлезли във водите на Черно море.

Колкото и вълнуващо да звучи този факт, научното обяснение за него е, че поради аноксичната природа на долните водни слоеве на това море, процесът на разлагане е пренебрежимо бавен.

12. Бреговата ивица на Черно море е слабо разчленена, с изключение на северозападния и северния бряг, които са ниски и набраздени от множество дерета, долини и реки, чиито устия често са блокирани от пясъчни коси. Планините на Южен Крим образуват единствените стръмни скалисти райони.

13. Водното тяло с груба овална форма има площ от 436 400 квадратни километра.

14. Най-дългата дължина изток-запад е около 1175 км. Най-краткото разстояние между върха на Крим и нос Керемпе на юг е около 260 км.

15. Корабоплаването по Черно море е известно още от времето на древните финикийци.

… И още няколко интересни факта…

16. Черно море е свидетел на съперничествата на българи, хети, карийци, траки, гърци, перси, скити, римляни, византийци, готи, хуни, авари, славяни, варяги, кръстоносци, венецианци, геновци, татари, османци и руснаци.

20 интересни факта за Черно Море

 17. Неговата история през по-голямата част от 18-ти и целия 19-ти век е борбата за надмощие на двете големи сили по бреговете му: Османската империя и Русия. В хода на тази борба до средата на 19-ти век Русия излиза като категоричен победител.

Прочетете също: Семейна ваканция 2022: Най-търсените кътчета в България това лято

18. Погрешно се предполага, че името произлиза от цвета на водата или най-малкото е свързано с климатичните условия.

Черно или тъмно в този контекст обаче се отнася до система, в която цветовете представляват кардиналните точки на познатия свят. Черно или тъмно представлява север – червено юг – бяло запад – и зелено или светло синьо за изток.

19. Черно море е едно от четирите морета, наречени на английски с общи цветови термини — другите са Червено море, Бяло море и Жълто море.

20. Гребенестите медузи са открити в Черно море през 1982 г. – след 8 години те възлизат на около 900 милиона тона. Те са причинили загуби за 350 милиона долара на риболовната и туристическата индустрия в Черно море.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни