20 интересни факта за Човешкото тяло

Човешкото тяло е невероятно сложна система, която все още редовно озадачава лекарите и изследователите, въпреки хилядите години медицински познания. В тази статия на “Всички теми” ще поговорим именно за тези интересни факти за човешкото тяло.

Има толкова много вълнуващи и странни факти за тялото, които наистина ще ви поразят. Искате ли да научите повече за странните факти за човешкото тяло? Е, ако отговорът е „да“, тогава нека разкрием всички забавни факти за човешкото тяло. 

Приятно четене!

Интересни факти за човешкото тяло

  1. Бебетата се раждат с приблизително 300 кости, но докато растат, някои от тези кости се сливат. Докато достигнат зряла възраст, те имат само 206 кости.
20 интересни факта за Човешкото тяло

2. Най-голямата кост в човешкото тяло е бедрената кост, известна още като бедрена кост. Най-малката кост е стремето, което се намира в тъпанчето на ухото.

Прочетете също: Най-посещаваните дестинации в света

3. Нашата роговица, прозрачната предна част на очите, не получава никакво кръвоснабдяване и получава кислород директно от въздуха!

4. Зъбите се считат за част от скелетната система, но не се броят за кости.

5. Ноктите на ръцете растат близо 4 пъти по-бързо от ноктите на краката. Ако забележите, че подрязвате ноктите си много по-често, отколкото ноктите на краката си, не просто си въобразявате.

Ноктите, които са най-изложени и се използват най-често, растат най-бързо. Средно ноктите на пръстите на краката и ръцете растат с около една десета от инча всеки месец.

6. Повече от половината от костите са разположени в ръцете, китките, краката и глезените.

7. Един от странните факти за човешкото тяло е, че белите ни дробове са единствените органи, които плуват във водата. Това е така, защото белите ни дробове съдържат 300 милиона подобни на балон структури, известни като алвеоли.

20 интересни факта за Човешкото тяло, Интересни факти за човешкото тяло

8. Челюстта  е най-силният мускул в човешкото тяло.

9. Киселината в стомаха е толкова силна, че може да разтвори метал. За щастие стомашната лигавица може да го понесе!

 10. Човешката коса е практически неразрушима. Освен запалимостта си, човешката коса се разпада с толкова бавна скорост, че практически не се разпада.

Прочетете също: Топ 6 най-продавани книги през XX век

Нови 5 – Интересни факти за човешкото тяло

Ако някога сте се чудили как така бързо запушвате тръбите си, помислете за това: косата не може да бъде унищожена от студ, промяна на климата, вода или други природни сили и е устойчива на много видове киселини и корозивни химикали.

 11. Съществува връзка между храносмилателната система и вашия мозък, известна като ос черва-мозък. Всеки стрес или мозъчни нарушения могат да повлияят на начина, по който тялото ви смила храната.

 12. След като достигнете 20-годишна възраст, започвате да губите неврони и докато навършите 75 години, поне 1/10 от невроните са изчезнали.

20 интересни факта за Човешкото тяло, Интересни факти за човешкото тяло

 13. Най-дългият нерв на тялото минава от гръбначния мозък до пръстите на краката на тялото. Това е известно като седалищния нерв.

 14. Някои жени се раждат с две матки и те са известни като двойна матка. Това обаче не е много често срещано състояние, при което 1 на 2000 жени страдат от него по света.

И още 5 факта за нашето тяло

 15. Сърцето бие около 100 000 пъти на ден. Биещият звук на сърцето възниква поради затварянето и отварянето на сърдечните клапи.

 16. Капацитетът за съхранение на мозъка е неограничен, тъй като мозъкът се състои от 86 милиарда неврони и тези неврони образуват връзки с други, закръгляйки до общо 1000 трилиона.

17.  Кожата е дом на повече от 1000 вида бактерии. Най-дебелата кожа на тялото ви се намира в краката, докато най-тънката е в клепачите.

 18. Костта е жива тъкан, което означава, че на всеки 7 години имате нов скелет. И се нуждаете от видове колаген, за да попълните костите.

  19. Информацията се движи с различни скорости в различните видове неврони. Не всички неврони са еднакви. В тялото има няколко различни типа и предаването по тези различни видове може да бъде бавно от 0,5 метра/сек или бързо от 120 метра/сек.

 20. Мозъкът не може да почувства болка. Докато мозъкът може да бъде центърът на болката, когато си порежете пръста или се изгорите, самият мозък няма рецептори за болка и не може да почувства болка.

Това не означава, че главата не може да ви боли. Мозъкът е заобиколен от множество тъкани, нерви и кръвоносни съдове, които са много податливи на болка и могат да ви причинят силно главоболие.

Прочетете също: Топ 10: Тайнствените места по света

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни