Топ 10: Тайнствените места по света

Светът е огромно място, в което се крият множество тайнствени места и мистерии. Тези територии са толкова озадачаващи и така възбуждат любопитството, че ти се приисква да отидеш и да ги видиш с очите си.  Пригответе се да бъдете изумени! Ние от “Всички теми” представяме нашата класация на 10 от тайнствените места по света.

#1 Бермудският триъгълник

Бермудският триъгълник се намира в Атлантическия океан – разположен е между остров Бермуди, Маями, Флорида, и Сан Хуан, Пуерто Рико. 

Неслучайно сме му отредили почетното първо място. Интересен факт е, че близо 20 самолета и 50 кораба са изчезнали или са се разбили без обяснение в този район.

тайнствените места по света

Има изобилие от теории защо тези кораби или пътници попадат в “ръцете” му, които варират от свръхестествени дейности до логически хипотези. 

#2 Кривата гора – Тайнствените места по света

На второ място в нашата класация на 10 тайнствени места по света е Кривата гора. Разположена е в южната част на полски град Шчечин. В тази мистериозна местност има стотици причудливи и странни борови дървета.

Прочетете също: Топ 10 културни забележителности по света

Интересен факт е, че тези иглолистни растат с почти 90-градусов завой в основата си. Някои хора вярват, че техника или човешки инструмент действително е бил използван, за да се извият дърветата. 

тайнствените места по света

#3 Замъкът Бран – Тайнствените места по света

Замъкът Бран се намира в самото сърце на Румъния, по-специално в Трансилвания. И то попада сред 10 тайнствени места по света най-вече заради оприличаването му със замъка на Дракула. 

Прочетете също: Красиви, но малко познати кътчета в България

Замъкът е пряко свързан с Влад Цепешът. Влад, кръвожадният владетел, е известен със своите ужасяващи техники и нечовешки изтезания. Зловещата атмосфера, покрити с мъгла планини и звънтящото ехо на църковните камбани, го правят призрачен и мистериозен. Повечето посетители споделят, че ги побиват тръпки още щом прекрачат входа на този дворец.

тайнствените места по света

#4 Зона 51

Зона 51 на САЩ също попада в списъка на 10 тайнствени места по света. Тя е съоръжение на ВВС, заобиколено от безплодна пустиня. Това тайнствено място е пазено строго секретно от правителството на Съединените щати и днес спекуланти и пътешественици смятат, че може да бъде всичко. От център за обществено наблюдение до станция за контрол на времето и дори станция за пътуване във времето.

тайнствените места по света

#5 Великденски остров

Великденският остров се намира в Чили. Този изолиран остров в Тихия океан някога е бил населен от цивилизацията Рапа Нуи. Все още е загадка защо древните полинезийци са издълбавали и поставяли статуите на целия остров, въпреки че една скорошна теория предполага, че те са били поставени като маркери на сладководни източници.

Досега никой не знае как са успели да преместят на място тези статуи, които между другото тежат около 14 тона всяка, или защо изобщо съществуват. Великденският остров вече е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

тайнствените места по света

#6 Стоунхендж – Тайнствените места по света

Това тайнствено място се намира в Англия. Стоунхендж е праисторически паметник от преди повече от 5000 години. 

Стоунхендж е направен от уникален материал от син камък, който е могъл да бъде добиван само от хълмовете Пресели в Пембрукшир, който се намира на около 200 мили от мястото на този феномен.

тайнствените места по света

Историци, учени и дори любопитни хора все още са озадачени как строителите му са транспортирали монолитите преди 5000 години. А каква е целта на каменните паметници, никой не знае.

#7 Кратер Дарваза – Тайнствените места по света

 „Вратата към ада“ е огромен, пълен с газ кратер, който гори непрекъснато, откакто беше осветен от съветски учени през далечната 1971 г. Мястото е зейнал огнен кратер, открит в пустинята на Северен Туркменистан.

Кратерът Дарваза гори и днес, а през нощта сиянието му се вижда от километри разстояние. Геолозите са запалили района, за да спрат разпространението на опасни газове и не знаят колко дълго ще гори огънят.

#8 Великата пирамида в Гиза

Египетската Велика пирамида в Гиза завладява човечеството от хиляди години досега. Освен че попада сред 10-те тайнствени места по света, тя е и едно от седемте чудеса на древния свят, което все още е непокътнато.

Мястото продължава да бъде една от най-посещаваните туристически атракции на Земята. Посетителите, учените и дори потребителите на мрежата все още са озадачени от това как високата близо 140 метра пирамида и двете й съседни пирамиди са създадени без съвременни инструменти. 

#9 Островът на куклите

Островът на куклите също попада в нашата класация на 10 тайнствени места по света. Призрачно и мистериозно място се намира в каналите в Мексико Сити. 

Прочетете също: Мистиката около пещерата Дяволското гърло

Според една легенда пазачът на споменатия остров е преследван от вина, след като не успява да спаси малко момиченце, което трагично се удавило там преди повече от 50 години. Името на пазителя било Джулиан Сантана Барера. 

Говори се, че той окачвал кукли из острова в знак на почит, докато мистериозно се удавил на точно същото място, в което се погубило и малкото момиче. Там все още остават тревожните кукли с отрязани крайници, обезглавени и празни очни кухини.

#10 Дяволският мост – Тайнствените места по света

Дяволският мост е едно красиво място, което се намира в Кромлау, Германия. Името му идва от неговите свръхестествени асоциации. Цикълната структура образува перфектен кръг с водното си отражение. Наистина може да се каже, че това е хитър инженерен трик, който някои смятат за извънземен. Поради необичайния си дизайн, той се превръща в обект на очарование и истории.картина с мъх

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни