10 от Най-чудатите животни на света

Когато ние от Всички Теми казваме 10 от най-чудатите животни на света, разбира се, нямаме предвид, че те са само 10. На нашата планета има много странно изглеждащи и уникални животни. Някои от тях могат, както да ни впечатлят с външния си вид, така и да ни ужасят.

Животинското царство определено предлага голямо разнообразие на чудати и интересни видове! Предлагаме ви един широк списък от странно изглеждащи животни, които обитават нашата планета:

Ай-Ай | Най-чудатите животни на света

Това е вид лемур, който е открит на остров Мадагаскар. Отличава се с това, че има дълги уши, пухкава опашка и тънък среден пръст. Използва го, за да извлича насекоми от дърветата.

Друга отличителна черта на Ай-Ай е необичайния му метод за намиране на храна. Почуква по дърветата, за да намери личинки. Изгризва дупки в дървото, като използва своите наклонени напред резци, за да създаде малка дупка, в която вкарва тесния си среден пръст, за да извади ларвите. Ай-Ай обитава горите на Мадагаскар, води нощен начин на живот и рядко издава звуци.

Аксолотъл

Това е вид воден саламандър и неговият външен вид се дължи на факта, че не извършва метаморфоза. Видът е характерен с това, че има плоска глава, външни хриле и способността да регенерира изгубени части от тялото си. Аксолотъла е често срещан в Мексико и е познат също като мексиканска амбистома.

Най-чудатите животни на света

Риба-капка | Най-чудатите животни на света

Тази риба е дълбоководна и живее покрай бреговете на Австралия и Нова Зеландия. Тъй като тя живее при екстремни дълбочини, рибата-капка има и физиологични особености, които значително я разграничават от останалите риби. Едно от най-чудатите животни на света няма плавателен мехур, защото той би се спукал под натиска на налягането.

Всъщност тялото на рибата-капка е с високо съдържание на вода и мазнини и е малко по-плътно от водата. Това ѝ позволява да се полузаравя на морското дъно и да дебне плячката си. Какво се случва с рибата-капка, когато не е в естествената си среда?

Ами, заприличва на това желе, което виждате на снимката ѝ и това е причината тази чудата риба да попада в класациите като едно от най-грозните животни на планетата.

Гол земекоп

Голият земекоп е гризач, който се среща в Източна Африка. Характерен е с това, че има набръчкана розово-сива кожа, но без козина и големи предни зъби. Разполага с голям набор от физиологични и поведенчески черти, които му позволяват да оцелява в сурова подземна среда.

Това е бозайник с почти изцяло студенокръвна форма на регулиране на телесната температура. Също така, на голата къртица ѝ липсва чувствителност към болка в кожата си и е забележителна със своето дълголетие и резистентноста си към рак и лишаване от кислород.

Най-чудатите животни на света

Звездоноса къртица | Най-чудатите животни на света

Тази къртица се среща в Северна Америка, като живее във влажни равнинни райони и се храни с малки безгръбначни като например водни насекоми. Тя има повече от 25 000 сензорни рецептори за допир и уникален нос във формата на звезда, който използва за откриване на плячка.

Прочетете също: Сватбените традиции, които трябва да знаем

Риба дявол

Морските дяволи са хищни костни риби  със специфична форма на тялото и повечето имат голям месест луминисциращ израстък на главата, който използват за да привличат плячка.

Любопитно за тази луминисценция е произходът ѝ, който се дължи на симбиотичната връзка между рибата с вид бактерия. Според различните класификации съществуват 16-18 семейства от този разред.

Всички морски дяволи са месоядни и чрез израстъка си са адаптирани за улавяне на плячка. С цвят от тъмносив до тъмнокафяв, дълбоководните видове имат големи глави, които носят огромни усти с форма на полумесец, пълни с дълги зъби, наклонени навътре за ефикасно грабване на плячка.

При повечето видове широката уста се простира по цялата предна обиколка на главата, а ивици от наклонени навътре зъби очертават двете челюсти. Рибата е в състояние да раздуе както челюстта, така и стомаха си, тъй като костите й са тънки и гъвкави, до огромни размери, което й позволява да поглъща плячка до два пъти по-голяма от цялото й тяло. 

Антилопа сайга

Антилопата сайга е бозайник, който се среща в Русия и Казахстан. Има дълъг, луковичен нос, който му помага да филтрира праха в сухите и безводни среди, където живее. Козината е съставена от вълнист подслой и от груби четинести косми, които служат на сайгата за предпазване. Към момента тази антилопа е силно застрашен вид.

Птицечовка | Най-чудатите животни на света

Този бозайник е често срещан в източната част на Австралия. Птицечовката притежава клюн, подобен на патица, има ципести крака и опашка която е подобна на бобър. Характерното за птицечовките е, че те снасят яйца, въпреки че са бозйаници и имат отровни шипове на задните си крака.

Друг много любопитен факт е, че очите на птицечовките съдържат двойни конуси, каквито повечето бозайници нямат. Птицечовката е месоядно животно и използва торбички на бузите за да носи плячка на повърхонстта където се храни.

Тя трябва да изяжда около 20% от собственото си тегло всеки ден, което изисква от нея да прекарва средно по 12 часа дневно в търсене на храна, което е впечатляващо. 

Най-чудатите животни на света

Минога

Миногата е вид риба без челюст, която прилича на дълга лигава змиорка. Има кръгла, подобна на смукало уста, която използва, за да се прикрепи към плячката си и да изсмуче кръвта им.

Възрастните външно приличат на змиорки по това, че имат удължени тела без люспи и могат да варират от 13 до 100 см на дължина. Без чифтни перки, възрастните миноги имат големи очи, една ноздра на върха на главата и седем хрилни пори от всяка страна на главата. Интересното при миногите е, че вместо истински прешлени, те имат поредица от хрущялни структури, наречени аркуалии, разположени над нотохордата.

Прочетете също: Предложение за брак – Идеи, украса и локация

Скарида богомолка

Скаридата богомолка е морско ракообразно с невероятно мощни нокти, които използва, за да разбие плячката си. Любопитно е да разберем, че скоростта на удара е най-бързата, регистрирана при животински вид и може да счупи стените на обикновените стъклени аквариуми.

Другата най-впечатляваща особеност при тази скарида са нейните очи. Именно те са монтирани на подвижни стъбла и могат да се движат независимо едно от друго. Смята се, че скаридите богомолки имат най-сложните очи в животинското царство и имат най-сложния преден край за всяка зрителна система, откривана някога.

Тези факти със сигурност ги нареждат като достойни представители на най-чудатите животни в света.

Най-чудатите животни на света

Както виждате, разнообразието на уникални и странни видове животни на нашата планета е огромно. Ние сме сигурни, че има още много видове, за които вие се сещате и бихте споменали. Може би също и такива, които тепърва ще бъдат открити и проучени!

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни