Базови стъпки за създаване на успешен бранд

Мечтаеш ли за червило със своето име? Искаш ли да си „виновник” за създаване на успешен бранд като магазин за детски играчки? Е, мечтата може да се превърне в реалност, но преди да започнеш да работиш по сбъдването ѝ, трябва да  почерпиш необходимата информация. Понякога създаването на конкретната стока или услуга може да е в пъти по-лесно от изграждането и популяризирането на един наистина успешен бранд. За Ваше улеснение по пътя към успеха ние от „Всички теми” ще споделим няколко базови стъпки, които със сигурност ще Ви бъдат от полза.

Какво представлява брандингът?

Не всеки, който се е решил на създаване на собствен бранд е наясно какво всъщност представлява брандингът и колко важен е за крайния успех.  Брандингът прави марката разпознаваема и отличаваща се от конкурентите. Той е нейният облик, онова, което кара хората да предпочитат Вашия продукт пред останалите. Без значение от мащаба на бизнеса, който развивате, имате нужда от брандинг. Правилно разработената стратегия може в пъти да увеличи възвръщаемостта на вложените средства и да Ви направи сериозни конкуренти на пазара.

А ето и някои от базовите стъпки, които ще ви доведат до успех:

Проучете конкуренцията

След като сте вложили време и средства във формирането на цялостната идея, е време да анализирате конкуренцията. Проучете какво я прави успешна и кое отблъсква клиентите ѝ. Така ще имате ясна представа за възможностите и заплахите, които ще се открият пред Вас в бъдеще.crypto365

Лого и дизайн

създаване на успешен бранд

Логото е изключително важно за изграждането на успешен бранд. То трябва да бъде иновативно, лесно запомнящо се и отговарящо на идентичността на предлагания продукт или услуга. В маркетинга има редица лога, които са се превърнали в еталон за успех. Не е задължително да създавате изключително сложна композиция от форми, букви и числа. Може да се спрете на нещо простичко, но достатъчно ефектно и привличащо внимание, за да остане във времето.

Бъдете гъвкави

Използвайте всички възможности, които Ви предлага съвременният свят. Рекламирайте се в своите лични социални мрежи, използвайте фирма за дигитален маркетинг, инфлуенсъри, печатайте визитки, флаери. Всяка една стъпка е важна и всяко усилие си заслужава. Не се ограничавайте само в една област. Понякога за създаване на успешен бранд се изисква агресивната реклама, а тя често има най-голям успех.

създаване на успешен бранд
Grow Easy Ltd – отличен избор за Вашата дигитална реклама

Не копирайте конкуренцията

Това със сигурност е нещо, което знаете дори да не сте специалисти по бранд мениджмънт. Важно е да се информирате какво и как правят останалите играчи на пазара и няма нищо лошо в това да почерпите идеи, но задължително ги пречупвайте през своята призма. В никакъв случай не губете идентичността си, защото в противен случай, вместо равноправен конкурент, ще се превърнете в бледо копие на нечии чужди идеи.

Комуникирайте с потребителите

създаване на успешен бранд

Без значение от сферата, в която се развивате, е важно да черпите информация от потребителите. Те са хората, които ще Ви дадат най-добра обратна връзка и ще Ви насочат в развитието на бранда. Използвайте личен контакт, социални мрежи. Организирайте или участвайте в различни бизнес изложения и семинари, бъдете максимално активни и конкурентноспособни. Питайте директно хората защо избират конкурента Ви, а не Вас и не се срамувайте да разберете защо пък се спират на Вашия продукт. Клиентът може най-ясно да ви информира какво действително Ви отличава от останалите.

Прочетете също: Бърнаут – бичът на съвременния работохолик

За създаване на успешен бранд и стратегия се изисква изключително много работа и за Ваше улеснение е най-добре да се допитате до професионалист. Една обикновена бизнес консултация може да Ви даде сигурност за крайния резултат на идеята. Важно е да не спирате да се интересувате и да продължавате да се развивате, било то чрез книги или онлайн семинари. Учете постоянно и не позволявайте прекрасно създадения от Вас продукт или услуга, да останат незабелязани заради лоша брандинг стратегия.

А някога интересували ли сте се какво искат да работят хората в България? Зад коя фирма искат да застанат и да изградят своето име? Ние от “Всички теми” открихме 10-те най-желани работодатели в България, като може да разберете кои са те от този материал.крипто прогнози

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни