Джулай Морнинг

Историята на “Джулай Морнинг” в България е свързана с традицията на хиляди българи да излизат на морето в нощта срещу 1 юли, за да посрещнат изгрева на слънцето под звуците на песента Юлско утро на Юрая Хийп. Тази традиция продължава вече повече от 35 години, но много хора все още се учудват, че това е автентичен български празник.

Как е започнал Джулай Морнинг

Има няколко версии за началото на “Джулай Морнинг”. Една от тях е романтичната история, която разказва за двама влюбени през 1984 година. Момче и момиче се изпращат по варненските улици, но момчето изпуска последния автобус за Белослав. Решават да изчакат заедно първия рейс на сутринта и отиват на вълнолома в Морската градина. Там момичето свързва датата с песента Юлско утро на Юрая Хийп. Постепенно се присъединяват още двайсетина приятели, сред които и известни музиканти като Виолин Станкович и Стоян Георгиев – Тяната.

Друга версия, представена от кинорежисьора Кирил Станков, също започва през 1986 година. В тази версия петима юноши, с дълги коси и кожени якета се събират на вълнолома във Варна без никаква конкретна идея за създаване на традиция. Решават да изпеят песента Юлско утро с китари. Така слагат начало на една нова традиция традицията.

Според някои хора традицията е свързана и с протест против комунистическия режим и се е съхранила до ден днешен

Какво символизира традицията Джулай Морнинг в днешно време

В днешно време може да няма нужда от протести против комунистическия режим, но традицията е страхотен начин да си починеш от рутината и да се откъснеш от градския живот за една сутрин.

Прочетете още: Как да отгледаме здрава и красива брада

Джулай морнинг като част от хипи движението

Какво представлява хипи движението

Хипи движението, известно още като хипарство, възниква през 1960-те години в САЩ и постепенно се разпространява в други страни по света. То представлява младежка контракултура, която се характеризира със сексуална освободеност, новаторски идеи и протести срещу войната във Виетнам. Хипитата най-често носят да носят свободни дрехи в ярки цветове, шарени аксесоари и дълга коса. Музиката, особено разновидностите на рокендрола, играе важна роля в движението.

Хипитата се отличават със своите идеи за свобода на сексуалната ориентация, права на цветнокожите, природозащитничество и универсални човешки права. Те противостоят на официалните институции като църквата и правителството и насърчават гражданско неподчинение. Хипитата изповядват любовта като основа на човешкото съществуване и се противопоставят на потискането на индивидуалността.

Въпреки че хипарството е по-малко масово в настоящето, то продължава да оказва влияние върху обществото. Много от идеите и ценностите на хипитата са приети в ежедневието, като например музикалните фестивали, промяна на моралните норми, здравословната храна и защитата на природата.

Фестивалът Удсток, проведен през 1969 година, се смята за кулминацията на хипи движението. Той събра огромен брой хора и привлече вниманието на световните медии. Фестивалът е символ на младежкия бунт и събра изпълнители като “Ху”, “Джеферсън Еърплейн”, “Грейтфул Дед”, Джанис Джоплин и други.

Как хипи движението се свързва с Джулай Морнинг

Празникът е свързан с хипи движението по много начини. Първо идеите, които са в центъра на празника се препокриват с тези на хипарството. А именно: любовта и свободата. Според някои истории именно хипита са първите, които практикуват традицията по варненското крайбрежие и изобщо в страната.

Текстът на Юрая Хийп, преведен на български:

Бях там в една юлска утрин
в търсене на любов
със силата
на новия ден, който изгрява.
И красивото слънце
при звука
на първата птица, която пее
тръгвах към вкъщи
с бурята
и нощта зад мен
и път за мен самия.
С деня дойде решението.
Ще те търся.
Ла, ла, ла, ла.
Търсех любовта.
На най-странните места.
Не беше камък.
Който оставих необърнат.

Трябваше да опитам повече
от хиляди лица.
Но нито едно не знаеше
за огъня, който изгаряше
в сърцето ми, в ума ми, в душата ми.
Ла, ла, ла, ла.
Там бях в една юлска утрин.
Търсех любов
със силата
на новия ден, който изгрява.
И красивото слънце.
И при звука
на първата птица, която пее
тръгвах към вкъщи
с бурята
и нощта зад мен.
Да, и път за мен самия.

Вокалът на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън изпълнява песента си на концертите в Каварна – Калиакра Рок Фест, които се проведежда на 1 юли след зазоряване от 2004 година. През 2018 г. фестивалът се мести на брега на Дунава в Тутракан и там Лоутън пее за последно, посрещайки слънцето.

Как ще празнуваме през 2023?

Тази година очакваме празника да се проведе на много места в страната. Най-много хора, най-вероятно, ще се съберат по крайбрежната линия на Черно море. Други пък ще предпочетат други водни басейни. Може би в планината. Задължително се опитайте да присъствате на тазгодишното празненство! Не се колебайте! Чакаме ви!

Фенове сте на интересни домашни занимания, но искате да подишате малко свеж въздух? Заповядайте на Джулай Морнинг.

С годините, традицията на “Джулай Морнинг” се разраства и превръща в неофициален социален фестивал, където хората се събират на различни места край морето, за да посрещнат изгрева на слънцето. Това се превръща във време за запознанства с нови хора, разговори, пеене и танци. Много от джулайците отиват на места като Варвара, скалите край Камен бряг или Галата, за да отбележат този специален момент, който е изградил своята уникална атмосфера и значимост в българската култура.

Преди да дойдете обаче прегледайте статиите за: “5 задължителни грим продукта за перфектна ежедневна визия” и “Устойчива мода – Защо набира популярност, какво представлява“.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни