Устойчива мода – Защо набира популярност, какво представлява

Думата „устойчив“ е неясна, объркваща и честно казано, малко прекомерно използвана – употребата на думата в модната индустрия не е изключение, така че тази статия ще спре объркването около често задавания въпрос: какво е устойчива мода?

Какво означава устойчива мода?

Устойчивата мода по същество се отнася до облекла и аксесоари. Които се произвеждат и/или достъпни по екологично и социално отговорен начин.

Причината думата „достъпен“ да присъства в това определение за устойчива мода е, че терминът не трябва да се ограничава до правенето или купуването на нови неща. Докато маркетинговите кампании за устойчивост ни карат да вярваме, че можем да си купим пътя към устойчивостта, това не е толкова просто.

Устойчива мода

Със сигурност можем да изберем да пазаруваме по по-устойчив начин. Но ангажирането с устойчивата мода не изисква купуване на нещо ново.

Носенето на това, което имате, пазаруването втора употреба и размяната/заемането от приятели са други начини да се включите в движението за устойчива мода. Което не изисква производството или закупуването на нещо ново.

Еко мода срещу устойчива мода

„Екологична мода“ и „зелена мода“ са термини, които ясно показват, че фокусът е върху оставянето на минимално отрицателно — или дори положително — въздействие върху околната среда или планетата.

Устойчивата мода, от друга страна, може да се разглежда като по-холистичен термин, който съчетава екологична и етична мода.

Въпреки че някои марки използват „устойчиво облекло“, за да се отнасят до облекло. Което е направено от рециклирани тъкани в условията на цех, това не е истинско разбиране за устойчивост.

Устойчивата мода включва внимание към хората, планетата и останалата част от живия свят (животни, растения и т.н.).

Препоръчваме ви още:

Как се плетат детски терлици?

Защо устойчивата мода е толкова популярна и важна?

Защо устойчивостта в модата има значение? Е, просто казано, модата причинява вредни екологични и социални въздействия от дълго време. Това, което днес познаваме като шивашки цехове, се появяват за първи път в Англия по време на индустриалната революция и тези ранни фабрики разчитаха силно на въглища.

Освен това индустриализацията на текстила създаде по-голямо търсене на памук, което беше основен двигател на робството.

Устойчива мода

Сравнително скорошният възход на бързата мода обаче е огромна част от проблемите в модата днес като съвременното робство, токсичното замърсяване и излишните въглеродни емисии.

Какво е бърза мода? Бързата мода е модерна, евтина мода, която се произвежда много бързо в големи количества.

Защо точно бързата мода е толкова лоша?

Моделът на бързата мода е изграден върху безкраен цикъл на свръхпроизводство и свръхконсумация.

Евтините цени от марките за бърза мода са възможни само защото тези марки произвеждат в огромни количества. Въпреки че компаниите не печелят много от всяка дреха, те са в състояние да спечелят стотици милиони или дори милиарди, защото произвеждат толкова много.

Устойчива мода

Само компанията майка на Zara (Inditex) произвежда около 840 милиона облекла годишно, а H&M произвежда 3 милиарда годишно. Дори когато някои марки за бърза мода започнат да включват (малък) процент рециклирани и органични материали в своите колекции. Това ниво на производство никога не може да бъде устойчиво.

Какви са ползите от устойчивата мода?

Тъй като индустрията е отговорна за между 2-10% от глобалните въглеродни емисии (получаването на точни данни за модната индустрия е друг важен проблем), възприемането на устойчивостта в модата може също да означава постигане на значителен напредък в декарбонизацията и постигане на глобалните климатични цели

Спирането на модната верига за доставки може също да означава значително намаляване на замърсяването в много общности по света.

Доставянето на текстил за мода от системи от регенеративни влакна може да ни постави на път към възстановяване на планетата и връзката ни със земята.

И с 430 милиона души, за които се смята, че работят пряко или непряко за модната и текстилната индустрия, подобряването на веригите за доставки на модната индустрия може да означава значителни подобрения в живота на много хора.

Пепоръчваме ви още;

Премахване на дъвка от дреха

Но какво точно би означавало преминаването към устойчива мода?

Един от най-честите въпроси, които биват задавани доста често е „защо устойчивата мода е скъпа?“

Но това се основава на тесния възглед за устойчивата мода – устойчивата мода не изисква закупуване на „устойчиво изработени дрехи“. Въпреки че със сигурност може да бъде част от съзнателния гардероб, не е задължително.

Най-устойчивата дреха е тази, която виси в гардероба ви! Да, най-достъпният вариант е най-устойчивият вариант.

Ако искате да добавите към гардероба си или да смените нещата. Все още можете да се възползвате максимално от това, което вече е произведено.

Вземете назаем от или разменете с приятел, разгледайте местните магазини за втора ръка или някои сайтове за мода втора употреба или помислете за алтернативни модели като наем (въпреки че това не е най-предпочитаният вариант с въздействието на доставката, почистването и т.н.).

Прочетете също:

Как да подредим гардероба си като Мари Кондо

Устойчива мода

Но какво да кажем, когато искате нещо ново?

Реалността е, че термини като „съзнателен“, „еко“ или „устойчив“ не означават нищо сами по себе си. Тъй като термините не се регулират от никаква трета страна. Докато думи като тази могат да ви помогнат да започнете да идентифицирате произведени по устойчив начин. Те сами по себе си не са достатъчни.

Устойчива мода

Тъй като облеклото играе голяма роля в ежедневието ни. То е изключително достъпен начин за всички нас да повлияем на промяната.

Дори и да не сме в състояние да контролираме пряко дейността на дадена модна компания, ние МОЖЕМ да се образоваме. Да повишим осведомеността за това кой е направил дрехите ни, от какво са направени и как производството им влияе върху хората и планетата.

Светът на тъканите е доста сложен. Но не позволявайте на тези сложности да ви възпират да започнете да правите по-съзнателни избори!

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни