Шумери… Шумер е най-ранната цивилизация в Южна Месопотамия. Шумерската цивилизация възниква през ранната бронзова епоха – от средата на IV хилядолетие пр. Хр. Шумерите са създали една от първите цивилизации, заедно с Древен Египет, Мезоамерика и Древен Китай. Цивилизацията се простира между реките Тигър и Ефрат. Излишъкът на зърнени и други култури, отглеждани от шумерите, позволил за изграждането на селища. Най-ранните текстове произхождат от градовете Урук и Джемдет Наср

Шумери – Името

“Шумер” идва от името на езика, който са говорили тогава. Шумерите са се наричали земята си “Кенгир” – “Страна на благородните владетели”. От друга страна шумерите наричали себе си “черноглав народ”. Може да се даде за пример шумерския цар Шулги, който се описвал като “пастир на черноглавия народ”. Акадците също наричали шумерите “черноглави хора”. Името “Шумер” има много диалектни варианти на други древни езици.

Шумери – Произход

Повечето историци предполагат, че Шумер е бил трайно заселен между около 5500 и около 3300 г. пр. Хр. от западноазиатски народ, който е говорил шумерски език.

Други предполагат, че шумерите са северноафрикански народ, който мигрира от Зелена Сахара към Близкия изток и е отговорен за разпространението на земеделието в Близкия изток. Въпреки това, тъй като доказателствата категорично сочат, че първите земеделци произхождат от Плодородния полумесец, това предположение често се отхвърля.

През 2013 г. Генетичен анализ на четири древни ДНК проби от скелети в Месопотамия предполага връзка на шумерите с цивилизацията на долината на Инд, вероятно в резултат на древните отношения между Инд и Месопотамия. Според някои данни шумерите се свързват с хуриите и урартите, а Кавказ се смята за тяхна прародина.

Шумери

Народът преди шумерите

Праисторическият народ, живял в региона преди шумерите, е наречен “протоефратски” или “убаидски” и се предполага, че е еволюирал от културата Самара в Северна Месопотамия. Въпреки че никога не са споменавани от самите шумери, съвременните учени приемат, че убаидите са първата цивилизационна сила в Шумер. Те пресушават блатата с цел земеделие, развиват търговията и създават индустрии, включително тъкачество, кожарство, металообработване, зидарство и керамика.

Някои учени оспорват идеята за протоефратски език или за един субстратен език; те смятат, че шумерският език първоначално може да е бил език на народите, занимаващи се с лов и риболов, които са живели в блатата и крайбрежния район на Източна Арабия и са били част от арабската двуполюсна култура. Надеждните исторически сведения започват много по-късно; в Шумер няма никакви сведения, които да са датирани преди Енмебарагеси (Ранна династия I). Юрис Заринс смята, че шумерите са живели по крайбрежието на Източна Арабия, днешния регион на Персийския залив, преди то да бъде залято в края на ледниковия период.

Шумери – Началото на Шумерската цивилизация

Шумерската цивилизация се оформя през периода Урук (4 хилядолетие пр. Хр.) и продължава през периода Джемдет-Наср и ранния династичен период. Шумерите постепенно губят контрол в полза на семитските държави от северозапад. Шумер е завладян от семитскоговорящите царе на Акадската империя около 2270 г. пр. Хр., но шумерският език продължава да се използва като свещен език. Родното шумерско управление се възстановява за около един век при Третата династия на Ур приблизително през 2100-2000 г. пр. Хр., но акадският език също остава в употреба за известно време.

Шумерският град Ериду, разположен на брега на Персийския залив, се смята за един от най-старите градове, в който може би са се слели три отделни култури: селската убаидска, живееща в колиби от кални тухли и практикуваща напояване; мобилната номадска семитска скотовъдна, живееща в черни палатки и следваща стада овце и кози; и рибарската, живееща в тръстикови колиби в блатата, която може би е била предшественик на шумерите.

Шумери
Шумери

Градове-държави в Месопотамия

В края на IV хилядолетие пр. Хр. Шумер е разделен на множество независими градове-държави, които са разделени с канали и гранични камъни. В центъра на всяка от тях се намирал храм, посветен на конкретния бог или богиня-покровител на града, и той бил управляван от жречески управител (енси) или от цар (лугал), който бил тясно свързан с религиозните обреди на града.

История

Шумерските градове-държави се издигат по време на праисторическите периоди Убайд и Урук. Писмената история на Шумер достига до 27 век пр. Хр.. и преди това, но историческите сведения остават неясни до периода на Ранната династия III, около 23 век пр.Хр., когато езикът на писмените сведения става по-лесен за разшифроване, което позволява на археолозите да разчитат съвременните записи и надписи.

Акадската империя е първата държава, която успешно обединява по-големи части от Месопотамия през 23 век пр. Хр. след Гутинския период царството Ур III обединява по подобен начин части от северна и южна Месопотамия. То приключва пред лицето на аморитските нашествия в началото на второто хилядолетие пр. Хр. Аморейската “династия на Исин” се запазва до около 1700 г. пр. Хр., когато Месопотамия е обединена под вавилонско управление.

Шумери – една от първите цивилизации в историята на човечеството. Шумер е древна цивилизация, която се развива в Месопотамия (съвременен Ирак) около четвърто хилядолетие пр. Хр. Шумерците са измислили писмеността, изградили големи градове, развили различни аспекти на културата, религията, изкуството и политическата организация. Тя е известна с развитието на клинопис, който е бил използван за писане на глинени таблички. Шумер остава важен център на власт през цялата история на Месопотамия, но постепенно губи влияние пред акадците и други цивилизации.

Шумери

Акадска империя

Акадска империя е основана около 23-ти век пр. Хр.. от Саргон Велики и се разпростира в голяма част от Месопотамия. Акадците говорят акадски език, който постепенно замества шумерския език. Въпреки усилията на акадците да насърчат употребата на акадския език, шумерският остава свещен език и се използва в литературата и религиозните практики. Акадската империя също така преживява гутянски период, когато гутяните завладяват империята, но в края на краищата се установява нова династия в Лагаш, която продължава да развива културата и изкуството.

Третата династия на Ур

Третата династия на Ур, която прави властта си усетена до Южна Асирия. В този период Месопотамия става все по-семитска, като акадският език се възстановява в Асирия и други места. Това време също така е отбелязано с приток на семитски народи и създаването на различни конкуриращи се местни сили, включително Исин, Ларса и Вавилония. Вавилония постепенно става доминираща сила в южната част на Месопотамия, а шумерският език остава литературен и религиозен, подобно на латинския в средновековна Европа. В края на периода Шумер попада под властта на амореите, а последващите владетели в Асирия и Вавилония често приемат титлата “цар на Шумер и Акад”.

Шумери – Култура

Социален и семеен живот

В ранния шумерски период примитивните пиктограми показват, че керамиката е била много богата, а формите на вазите, купичките и съдовете са били разнообразни; имало е специални буркани за мед, масло, олио и вино. Някои от вазите на шумерите имали заострени крака и стояли на стойки с кръстосани крака; други били с плоско дъно, поставени върху квадратни или правоъгълни рамки от дърво. Съдовете за масло са били запечатани с глина, точно както в ранния Египет. Вазите и съдовете от камък са били изработени по подобие на тези от глина.

Носеше украса с пера. Използвали са се легла, табуретки и столове с издълбани крака, наподобяващи тези на вол. Имало е огнища и камини.

Познати са ножове, бормашини, клинове и инструмент, който прилича на трион. Докато копия, лъкове, стрели и кинжали (но не и мечове) са били използвани във войната.

Таблетките са били използвани за писане. Носели са кинжали с метални остриета и дървени дръжки, вавали са медни плочи, а огърлиците или яките са били изработвани от злато.

Времето се е следяло в лунни месеци.

Съществуват значителни доказателства за шумерската музика. Свирило се е на лири и флейти, като сред най-известните примери са лирите от Ур.

Шумери

Семейството

В надписите, описващи реформите на цар Урукагина от Лагаш, се казва, че той премахнал предишния обичай на полиандрията в страната си, като предписва жената, която има няколко съпрузи, да бъде убивана с камъни, върху които е написано нейното престъпление.

Вижте книга Българите са в основата на човешката цивилизация | Евгени Сачев

Ако искате да разберете повече за семейния живот на шумерите прочетете втората част – “Интересни факти за шумерите

Ако тази статия ви е харесала прочетете още: “Кукерите – история, символика и факти“, “Български носии – видове, символика и история

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни