Как да си направим разсад в домашни условия?

В днешно време със сигурност домашно приготвената храна е по–добра от закупената от магазина. За да можем да си приготвяме домашна храна, трябва да имаме запас от хранителни продукти, които са наше производство и да знаем, че са екологично чисти. За целта първото нещо, което трябва да направим е разсад, а след това вече да отглеждаме каквото и да било в домашни условия. Ако все още се чудите как да си направите разсад вкъщи, продължете да четете днешната статия на “Всички теми“. Безспорно ще намерите отговора на този въпрос! 

Прочетете още: Скандинавски мъх – 6 ползи от отглеждането му

ПОЧВА

За истинските градинари е ясно, че още в началото на годината стартира подготовката за производството на разсад в дома. Почвата е от основно значение  и затова е добре да си набавите необходимите съставки, които се включват в торопочвената смес. Основна част на качествения разсад са почвата от градината – най–добре от участък, в който не са отглеждани зеленчуци, торф, компост, пясък – добре е да е чист и оборски тор, който да е без наличие на плевели. Върху топли, високи лехи с ширина 120 см и дълбочина 50 см може да се направи гъст и пикиран разсад. При разсадите, които се пикират, това се прави в подходящи  за целта съдове. Такива са глинените съдове, пластмасовите саксийки или кофички, на които се правят отвори. При пикирането е особено важно да не се подвива коренчето.

Салатата и ранното зеле изискват малка площ, затова се засаждат без да се пикират, а тези, които изискват по – голямо пространство, като доматите и краставиците – се пикират. За ваше улеснение ви съветваме да използвате терени с различни размери и да ги изберете според вида на зеленчука, който ще се отглежда.

КАЧЕСТВЕНИ СЕМЕНА

Разбира се, изборът на сорт трябва да бъде съобразен с направлението на производството, продължителността и периода на отглеждане. Устойчивостта на болести и продуктивността също трябва да бъдат взети под внимание. Тези изисквания задължително трябва да се спазят от професионалните фермери. За любителите много по–важен е вкусът на зеленчуците, а също така и това да са доволни от свършената работа и постигнатия резултат. Семената трябва да бъдат сертифицирани, калибрирани и обеззаразени. Редно е семената да се купуват от магазини, които са се утвърдили на пазара и гарантират качеството продуктите си.

СЕИТБА

Срокът за засяване на семената от зеленчуковите култури е различен в зависимост от насоката на производство, уреда, който ще се използва, както и времето навън. В някои случаи при производства на домати, патладжан и пипер се използва 60-дневен пикиран разсад, а при краставици, тиквички, дини и пъпеши – едномесечен. В случай на средноранно и късно производство на домати, пипер и патладжан се използва 50-дневен непикиран разсад, а при краставици, тиквички, дини и пъпеши – 20-25-дневен разсад. Пипер, домати и патладжан се сеят в сходен период, който започва от 20 до 25 януари. Краставиците и тиквичките се сеят около 20 – 25 март, както и видовете зеле, лукът, празът и целината. Разсадът на салатите се различава от другите култури. Той се сее от есента(късно производство) до началото на феврурари (ранно производство).

УСЛОВИЯ

За качествен разсад е необходимо той да бъде здрав, с еднаква дебелина на стъблото и със скъсени междувъзлия по цялата дължина. При постигането на тези показатели, е важно да се осигурят условия. Постарайте се да са близки до биологичните изисквания на съответната култура. Това са  температура, светлина и влага. Относно помещението, където се държи разсадът – то трябва да бъде добре осветено, за да се получи възможно най–добър резултат от вашия разсад. Добре е мястото да може да се проветрява и да поддържа определена температура. По време на периода, в който разсада расте изискванията към факторите на средата се променят. В началото по–високата температура е от огромна важност, за да поникнат растенията, а после температурата се поддържа по–умерена. Умереността се намалява още след пикирането. Не позволявайте понижаване на температурата под 15 градуса. При слабо изсъхване на най–долните листа, растенията трябва задължително да се полеят.

Искрено се надяваме да сме ви улеснили, да проявите желание и да направите своя разсад в домашни условия. Пожелаваме ви богата реколта!Лалета

Прочетете още: Истинската криза в Северна Америка – 45 щата и Мексико потъват с бързи темпове

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ако сте любители на екзотичните плодове, може да се запознаете с нашата статия и идеи за отглеждането на авокадо от костилка. Повече по темата прочетете тук.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни