Как да отгледаме авокадо от костилка?

Авокадото е един най-прекрасните пловоде на топлите месеци. Благодарение на високите температури то успява да узрее и да се превърне в отлично допълнение към нашата салата или предястие. В последните години авокадото стана изключително популярно и в България, като вече може да го откриете не само в специализирани магазини за плодове и зеленчуци, но и на всеки пазар или сергия.

Ако потърсите в интернет, ще се изненадате от това в колко много рецепти може да откриете авокадото като съставка. А при желание да си засадите дърво, следващия път може да запазите костилката. Авокадото има доста интересен начин за отглеждане, като в този „проект” може да включите и децата. Бъдете сигурни, че ще впечатлят не малка част от своите връстници, когато отидат на училище.

В следващите редове ние от “Всички теми” ще опишем стъпките, които да предприемете, за да засадите и отгледате авокадо у дома.

Стъпка 1

Разрязвайки авокадото, внимателно извадете костилката и я почистете добре. Може да я оставите

за няколко минути накисната в чаша с вода, за да бъде отлично почистена. Внимавайте да не премахнете най-горния предпазен слой. Това може да попречи на по-нататъчното развитие на вашето дръвче.адвокатска кантора

Стъпка 2

Важно е да определите точно коя е горната и коя е долната част на костилката. Обикновено горната част е по-изпъкнала. Има два вида авокадови костилки – продълговати и обли. Важно е да локализирате горната и долната част, за да не объркате проекта си още от началото.

Стъпка 3

Вземете четири клечки за зъби. Внимателно ги забодете в кората, като частта, която остава извън костилката, е добре да сочи леко нагоре. Тези клечки ще играят ролята на „скеле”. Бъдете внимателни, когато забивате, за да не нараните семката под обвивката. Чрез вече създаденото „скеле”, ще може да потопите долната част от костилката във вода.

Стъпка 4

Напълнете чаша с вода и я оставете на прозореца. Хубаво е тя да бъде прозрачна, за да видите, когато корените порастнат или когато е време за смяна. Изберете място, на което слънчевата светлина е умерена.толпас

След като потопите авокадовата костилка в чашата може да започнете да сменяте водата веднъж на 5-7 дни. Прясната вода предпазва от появата на мухъл и гъбички по повърхността на костилката. Не е препоръчително водата да се сменя по-често. Това го казваме от опит!

Стъпка 5

Търпение. Стъпка 5 се казва „Търпение”. За да започнат да излизат корените на авокадото ще трябва да почакате най-малко 8 седмици. Това, което ще наблюдавате в периода, в който костилката е потопена във вода е:

  1. Горната част на костликата ще изсъхне и ще се напука
  2. Пукнатината ще се разпространи по цялата костилка до долния край
  3. В дъното ще се появи малко коренче. Внимавайте! То винаги трябва да бъде потопено във вода
Стъпка 6

Ще забележите скоростта, с която стъблото расте. Когато височината достигне 15-20 см. може да го подкастрите, като това ще мотивира още повече растежа. Щом отново стигне височина от 20 см. може да го пресадите. Изберете саксия с

дълбочина поне 25-30 см. и поставете растението вътре. Оставете горната част на костилката да се подава над почвата. Не забравяйте, че веднъж израстне ли, растението започва да се нуждае все повече от слънце. Колкото повече слънчева светлина получава през летните месеци, толкова по-добре.

Стъпка 7

Поливането също е от значение. Важно е да поливате авокадото често. Хубаво е от време на време и дори да го накисвате. Ако листата пожълтеят, значи сте го преполяли. Оставете го няколко дни да изсъхне и ще забележите как се съвзема.

Стъпка 8

Когато стеблото достигне височина над 30 см. може да откъснете няколко от горните листа, което отново се ползва като насърчаване на растежа. Също така ще спомогне и разлистването настрани. Тази техника може да я ползвате и за напред.

Авокадото е любител на топлината. Лятото спокойно може да бъде изкарано на тераса, но при застудяване е хубаво да го приберете в най-топлата ви стая. Важно е да знаете, че трудно може растението ви да даде плод, тъй като ще му липсва опрашване, но ще внесе екзотичност в дома ви и усмивки от положения труд. Лалета

авокадо

Как да отглеждаме, засаждаме и берем авокадо

Добре отгледаното плододаващо авокадо е прекрасна гледка. Дърветата са плодородни и след като се установят, могат да дават до 50 kg плодове годишно. Ако можете да отгледате добро лимоново дърво, със сигурност можете да отгледате и авокадо. Не е толкова труднo!

Да започваме

Авокадото се развива добре в богата, добре уплътнена почва. Плитките им корени се нуждаят от влага, но в наситени почви могат да бъдат податливи на гъбично кореново гниене. Засадете го в дълбока, добре дренирана почва с добавен компост.

Ако сте наследили здраво изглеждащо, но безплодно дърво, има вероятност то да е отгледано от семена. Дърветата, отгледани от семена, могат да пораснат до седем години и да дадат малко плодове. За да получите реколта след три до пет години, купете от разсадник присаден сорт с име и проверете дали не са ви необходими две дървета, за да осигурите добро опрашване.

авокадо

Как се засажда авокадото

Изберете място с постоянно слънце през цялата година и защита от силен вятър. Осигурете място за развитие на дървото. Засаждайте през топлите месеци. Първо разкопайте почвата, след което добавете обилно количество органична материя на дълбочина около 60 cm. Опитайте със смес от гъбен компост и кравешка тор. След това изкопайте дупка за засаждане, дълбока колкото са корените и два пъти по-широка. Засадете, полейте и мулчирайте.

Какви грижи изисква авокадовото дърво

Редовното поливане е от съществено значение. Подхранвайте растенията четири пъти между пролетта и есента с органични торове и още веднъж, когато започнат да растат. Подсилвайте дървото всяка пролет, като използвате тор с микроелементи.

Съвети за отглеждане

Изберете сорт, който да е подходящ за вашия климат.

Сортовете с тънка кожа, като Bacon, може да са податливи на нападение от плодови мухи. Можете да използвате примамки, за да проверявате за наличието им.

Когато започнат да се отварят нови листа през пролетта, нанесете поташ, за да предотвратите антракнозата – гъбично заболяване, което може да развали производителността.

Авокадото мрази солена или сива вода, затова винаги поливайте с дъждовна или чешмяна вода.

Никога не копайте около основите на дърветата. Това уврежда хранителните корени.

Дърветата могат да бъдат за кратко листопадни през зимата; не се притеснявайте, листата бързо се подновяват.

Необходимо е малко подрязване. Отстранявайте слабите, мъртви или пресичащи се клони, когато се появят.

За оформяне на млади дървета изрязвайте върховете на леторастите. Възрастните дървета се подрязват след прибиране на реколтата.

авокадо

Подрязване на авокадо

Подрязването на авокадо е важна част от грижата за растението и може да има положителни въздействия върху растежа и формата на дървото. Процесът на подрязване включва следните стъпки:

  1. Подготовка на инструментите: За да започнете подрязването на авокадо, ви е необходим остър и чист нож или градински ножици. Инструментите трябва да са добре заточени и дезинфектирани, за да предотвратите инфекции или повреди на растението.

  2. Идентифициране на клонката за подрязване: Прегледайте дървото и идентифицирайте клонката или клоните, които искате да подрежете. Това може да бъде клон, който расте неправилно, стари или повредени клони или просто клони, които желаете да се отървете, за да формирате по-плътна и желана форма на дървото.

  3. Извършване на рязане: Използвайте острия нож или ножици, за да изрежете клонката в желаната дължина и под ъгъл. Рязането трябва да става чисто и без надрасквания на кората.

  4. Заздравяване на раната: След рязането на клонката, може да се появи течност или сок от мястото на рязане. Това е естествена реакция на растението. За да помогнете на раната да заздравее, оставете я да изсъхне на въздуха за няколко часа преди да продължите с грижата.

  5. Осигуряване на правилна грижа след подрязване: След успешното подрязване на авокадо, продължете да го поддържате с подходяща грижа. Вода редовно, но не претоварвайте с поливане. Осигурете подходяща осветеност и температурни условия. Продължете да мониторирате дървото и подрязвайте според необходимостта за поддържане на желаната форма и здравословен растеж.

Подрязването на авокадо е необходимо, за да се поддържа желаната форма на растението, да се премахнат стари или повредени клони и да се стимулира нов растеж. Правилното подрязване може да доведе до по-здраво и продуктивно дърво и подобряване на качеството на плодовете.

Бране на авокадо

Плодовете могат да се берат, след като набъбнат. Това се прави по метода на пробата и грешката, но твърде ранното бране може да доведе до изсъхване на плодовете. Отрязвайте всяко авокадо, така че да запази част от дръжката – това помага за завършване на зреенето. Вземете на закрито и боравете с него внимателно, тъй като кората е деликатна и плодовете лесно се натъртват. Готови са за консумация, ако са леко меки при натискане.

Полезен съвет при брането е, че напълно оформеното авокадо узрява много по-бързо при откъсване от дървото, което може да отнеме около 10 дни. Съхранявайте на закрито, но не поставяйте напълно узрелите плодове в хладилника, тъй като температури под 10 °C могат да ги развалят.

авокадо

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни