Как да отгледаме авокадо от костилка?

Авокадото е един най-прекрасните пловоде на топлите месеци. Благодарение на високите температури то успява да узрее и да се превърне в отлично допълнение към нашата салата или предястие. В последните години авокадото стана изключително популярно и в България, като вече може да го откриете не само в специализирани магазини за плодове и зеленчуци, но и на всеки пазар или сергия.

Ако потърсите в интернет, ще се изненадате от това в колко много рецепти може да откриете авокадото като съставка. А при желание да си засадите дърво, следващия път може да запазите костилката. Авокадото има доста интересен начин за отглеждане, като в този „проект” може да включите и децата. Бъдете сигурни, че ще впечатлят не малка част от своите връстници, когато отидат на училище.

В следващите редове ние от “Всички теми” ще опишем стъпките, които да предприемете, за да засадите и отгледате авокадо у дома.

Стъпка 1

Разрязвайки авокадото, внимателно извадете костилката и я почистете добре. Може да я оставите

за няколко минути накисната в чаша с вода, за да бъде отлично почистена. Внимавайте да не премахнете най-горния предпазен слой. Това може да попречи на по-нататъчното развитие на вашето дръвче.адвокатска кантора

Стъпка 2

Важно е да определите точно коя е горната и коя е долната част на костилката. Обикновено горната част е по-изпъкнала. Има два вида авокадови костилки – продълговати и обли. Важно е да локализирате горната и долната част, за да не объркате проекта си още от началото.

Стъпка 3

Вземете четири клечки за зъби. Внимателно ги забодете в кората, като частта, която остава извън костилката, е добре да сочи леко нагоре. Тези клечки ще играят ролята на „скеле”. Бъдете внимателни, когато забивате, за да не нараните семката под обвивката. Чрез вече създаденото „скеле”, ще може да потопите долната част от костилката във вода.

Стъпка 4

Напълнете чаша с вода и я оставете на прозореца. Хубаво е тя да бъде прозрачна, за да видите, когато корените порастнат или когато е време за смяна. Изберете място, на което слънчевата светлина е умерена.толпас

След като потопите авокадовата костилка в чашата може да започнете да сменяте водата веднъж на 5-7 дни. Прясната вода предпазва от появата на мухъл и гъбички по повърхността на костилката. Не е препоръчително водата да се сменя по-често. Това го казваме от опит!

Стъпка 5

Търпение. Стъпка 5 се казва „Търпение”. За да започнат да излизат корените на авокадото ще трябва да почакате най-малко 8 седмици. Това, което ще наблюдавате в периода, в който костилката е потопена във вода е:

  1. Горната част на костликата ще изсъхне и ще се напука
  2. Пукнатината ще се разпространи по цялата костилка до долния край
  3. В дъното ще се появи малко коренче. Внимавайте! То винаги трябва да бъде потопено във вода
Стъпка 6

Ще забележите скоростта, с която стъблото расте. Когато височината достигне 15-20 см. може да го подкастрите, като това ще мотивира още повече растежа. Щом отново стигне височина от 20 см. може да го пресадите. Изберете саксия с

дълбочина поне 25-30 см. и поставете растението вътре. Оставете горната част на костилката да се подава над почвата. Не забравяйте, че веднъж израстне ли, растението започва да се нуждае все повече от слънце. Колкото повече слънчева светлина получава през летните месеци, толкова по-добре.

Стъпка 7

Поливането също е от значение. Важно е да поливате авокадото често. Хубаво е от време на време и дори да го накисвате. Ако листата пожълтеят, значи сте го преполяли. Оставете го няколко дни да изсъхне и ще забележите как се съвзема.

Стъпка 8

Когато стеблото достигне височина над 30 см. може да откъснете няколко от горните листа, което отново се ползва като насърчаване на растежа. Също така ще спомогне и разлистването настрани. Тази техника може да я ползвате и за напред.

Авокадото е любител на топлината. Лятото спокойно може да бъде изкарано на тераса, но при застудяване е хубаво да го приберете в най-топлата ви стая. Важно е да знаете, че трудно може растението ви да даде плод, тъй като ще му липсва опрашване, но ще внесе екзотичност в дома ви и усмивки от положения труд. Лалета

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни