Скандинавски мъх – 10 ползи от отглеждането му

„В една дупка в земята живееше хобит. Това обаче не беше някаква неприветлива, мръсна и усойна дупка, пълна с отдавна умрели червеи и мирис на влага; не беше и някоя суха, песъчлива и празна дупка, в която няма нито на какво да седнеш, нито какво да хапнеш. Не — това беше дупка на хобит, а дупката на един хобит означава удобство.“ Но защо ви казваме това и какво общо има то с темата на статията – скандинавски мъх?

Известният фентъзи-роман на Джон Толкин – “Хобит. Билбо Бегинс или дотам и обратно” първоначално е бил написан като приказка за болна от грип монахиня. В него думи и имена идват от скандинавската митология, която се предавала устно сред северните германски племена. Наследили ги викингите, които пък вярвали в тролове, елфи, гномове и гоблини – все малки създания, криещи се в гъсти гори и пазещи своите съкровища. А дали бихме могли да наречем скандинавския мъх като такова? Несъмнено!

В тази статия на “Всички теми” ще разкрием 10 ползи за това Скандинавският мъх да бъде отглеждан и използван в ежедневието ни.

1. Скандинавски мъх – жадният гост

Мъховете са изключителни растения с много и най-различни свойства. В тях липсват тъканите, по които се провежда водата и нямат корени, а специални образувания, чрез които се осъществява абсорбцията. И тук идва големият парадокс – мъховете са способни да абсорбират влага до 20 пъти от собственото си тегло! Именно заради това те се срещат във влажни и сенчести места. В северното полукълбо растат от северната страна на дървета и скали. А В Южното – обратното.

скандинавски мъх
скандинавски мъх

Разбира се, има и изключения, защото все пак това са растения, които имат нужда от определено количество влага и светлина. Но е факт, че това тяхно свойство ги прави предпочитани за употреба в затъмнени или вътрешни помещения, където липсва светлина и има нужда да се абсорбира влага. Това му качество е било известно още на древните племена, населявали Скандинавия и те са използвали мъха за медицински и дори кулинарни цели. Мъхове са били използвани и за превръзки на раните на войници в Първата световна война. А в някои части на Англия с мъховете са се борили с пожари, тъй като са знаели за абсорбираната вода в тях.

2. Непретенциозен за отглеждане

Скандинавският мъх не изисква нито поливане, нито косене, нито торене. Той е растение, което се грижи изключително само за себе си и си набавя всичко необходимо от средата, в която живее. Поради липсата на корени, той не изисква и голямо количество почвен субстрат. Ако използвате мъх за направа на зелена стена, в никакъв случай няма да натежи. Освен това е много устойчив и адаптивен. И нещо много важно – притежава антистатични свойства. Те се приемат с широки усмивки от всички собственици на домакинства, които абсолютно всеки ден почистват прах от различни повърхности. Със скандинавския мъх този проблем изчезва. Тази негова способност е още един актив в избора на зелен приятел у дома или офиса.

3. Тишината е постижима със скандинавски мъх

скандинавски мъх

Това растение, освен всичко друго, е и чудесен изолатор. В шумните градове, в които всеки клаксон, вик или спирачка се отблъсква от сградите наоколо и така усилва звука си, е истинска благодат да разполагате с кът, където можете да се отпуснете и отпочинете. Установено е, че в така модерните open space офиси, шумът е от порядъка на 60 децибела, които нашият слух възприема като силен шум. За да добиете по-ясна представа – 80 децибела е шумът от минаващ мотоциклет. Ние сме изложени на това шумово замърсяване всеки ден. Часове наред.

Едно от предимствата на използването на скандинавски мъх като звукопоглъщащ материал е, че той е естествен и устойчив. За разлика от много синтетични материали, които обикновено се използват за намаляване на шума, скандинавският мъх е възобновяем ресурс, който не изисква използването на вредни химикали или интензивни производствени процеси.

скандинавски мъх

4. Ползи за здравословния климат

И с това далеч не свършват предимствата на мъха! В Норвегия съществуват бореални гори, в които подлесът е почти изцяло от редки видове мъх. Те имат специална връзка с азотфиксиращите цианобактерии и при промени в околната среда може да освобождават фиксиран азот, като така този елемент става достъпен за цялата екосистема. Мъхът има и способността да усвоява и въглеродния диоксид. Благодарение на това пречиства въздуха. И отделя кислород.

5. „Белият дроб“ е наистина бял

Знаете ли, че истинският цвят на това растение не е зеленият, а белият? Ето защо той още повече може да се оприличи на „бял дроб“. След като се събере, той се багри с безвредни бои и едва след това се използва за търговски цели. Друг любопитен факт е, че и днес продължават да се откриват нови видове мъхове.

скандинавски мъх

6. Минимализъм и скандинавски мъх

За минимализма и претрупването все повече се говори и дори има цяло течение в интериорния дизайн, изцяло уповаващ се на него. В преселената ни планета, всеки от нас разполага с все по-малко място за себе си и отдавна пространството се използва не само по хоризонтала, а и по вертикала. Ако имате малко жилище и все пак искате да бъде уютно и зелено, то изберете място, където да поставите картина от скандинавски мъх. Или пък направете цяла зелена стена. Ще си осигурите здраве, тишина, спокойствие и красота!

Скандинавският мъх определено притежава много предимства. Днес е модерно да бъдеш „зелен“, но от друга страна здравето на самите нас, близките ни и грижата за здравословен климат, в който всички ние живеем, никога няма да бъде демоде. И имаме чудесен помощник в лицето на този властелин на здравето.

Прочетете също: Отглеждане на орхидея – какво трябва да знаем?

7. Забравете за праха във въздуха

Е, тук може би се изказахме прекалено силно. Трудно може да гарантираме изцяло премахването на праха от стаята или жилището. Скандинавският мъх обаче има свойствата да намали драстично съдържанието му.

Тъй като мъхът е колонизиран от бактерии, които се поддържат от разлагането на органични вещества, той може ефективно да намали праха във въздуха. Прахът във въздуха може да съдържа различни потенциално опасни замърсители, като аерозоли от почистващи препарати, частици дим, химически прах, плесени и изпарения. Когато хората вдишват прах от въздуха, те са изложени на риск от заболявания, свързани с праха, като астма, алергичен алвеолит и рак.

Поставянето на мъх в стаята ви помага да упражнявате по-голям контрол върху праха във въздуха. Разтворимите неорганични компоненти на праха във въздуха се абсорбират и метаболизират, като ефективно се елиминират от въздуха.

скандинавски мъх

8. Скандинавски мъх за по-здрава кожа

Известно е, че наличието на растения във вашите жилищни и работни помещения, намалява сухотата на кожата. Хидратираната кожа не само ни помага да изглеждаме по-здрави и да избегнем бръчките, но и помага на раните ни да зарастват по-бързо. Като цяло се чувстваме по-здрави и избягваме сърбежа и чесането, които съпътстват сухата кожа.

9. Стабилизира нивото на влага

Мъховете могат да помогнат за стабилизиране на нивата на влага в помещението и поддържане на нива на относителна влажност между 40 и 60%. Това е едно от по-интересните и полезни качества на мъха – че той може да абсорбира влагата от въздуха, когато влажността е висока, и след това да я освободи обратно във въздуха, когато влажността е ниска.

Освен че регулира влажността, скандинавският мъх е и естествен пречиствател на въздуха. Той може да помогне за филтриране на замърсителите и токсините от въздуха, като подобрява качеството на въздуха в помещенията и намалява риска от респираторни проблеми.

За да се възползвате максимално от регулиращите влажността свойства на скандинавския мъх, е важно да му осигурите постоянно влажна среда. Това може да се постигне чрез редовното му разпръскване с вода или поставянето му в поднос с влажни камъчета. Важно е обаче също така да не се преовлажнява скандинавският мъх, тъй като това може да доведе до загниване на корените и други проблеми.

Как това е полезно за хората? Проучванията показват, че вирусите е най-вероятно да се разпространят, когато влажността падне под 10 грама/кубичен метър. Следователно, по време на периоди с ниска влажност на годината, стените от мъх могат да помогнат на вашите вътрешни пространства да поддържат нива на влажност, които не насърчават разпространението на болести. Но мъхът увеличава превенцията от подобен тип заболяване. Той също така служи за почистване на болестните частици, които вече се носят във въздуха.

скандинавски мъх

10. Скандинавски мъх – подпомага фокусирането

Изследователи от Кралския колеж по земеделие в Сайрънстър в Англия направиха интересно проучване относно вниманието на учениците и растенията. Те установиха, че учениците са 70% по-внимателни, когато се преподават в класни стаи, съдържащи цветя и/или растения. Освен това посещаемостта е била по-висока. Как по-голямото внимание би било от полза за вас и хората около вас?

Както можете да видите, научните ползи от стените и картините от мъх са много и доста интересни. От психологически ползи като по-малко стрес и подобрена производителност до финансови ползи като по-ниски разходи за отопление и охлаждане, стените от мъх могат да предложат много. Екологичните ползи от стените от мъх също са впечатляващи. Те могат да подобрят качеството на въздуха и да помогнат за стабилизиране на влажността във вашия интериор.

Нашите вносни скандинавски мъхове са колкото полезни за вашето здраве, толкова и красиви на вид.

Ние от “Всички теми” се стараем да предлагаме интересна и любопитна информация на нашите читатели. Грижата за дома и градината е една от най-важните, за да създадем уют у дома си. А какви 5 лесни стъпки можем да изпълним, за да върнем уюта, ще научите от нашата статия по темата.

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни