Истинската криза в Северна Америка – 45 щата и Мексико Сити потъват с бързи темпове

Една от най-мрачните статистики за последните години е факт. Немалка част от Северна Америка потъва! Това е най-видимо в столицата на Мексико – Мексико Сити, като градът потъва с 50 сантиметра всяка година. Това изследване е направено сред учени, които смятат, че причината е почвата под града, която сляга поради изключително бързото извличане на подземните води и то десетилетия наред. В следващите редове ние от “Всички теми” ще ви разкажем малко повече за този сериозен проблем.

Прочетете още: Най-посещаваните дестинации в света

Предистория

Още в началото на XXI-ви век стана ясно, че човечеството изразходва годишните си земни ресурси още до месец септември и след това „взима” от тези за следващата година. Ето, че този факт се доказва.

Столицата на Мексико е построена върху някогашното езеро Тескоко. Преди векове там е била и столицата на великите ацтеки – Теночтитлан. Към днешна дата Мексико Сити се е превърнал в истински мегаполис. Той обхваща не само центъра, но и околните райони. През 1950 година там живеят малко над 3 000 000 души, но днес популацията надскача 20 милиона. Освен това градът черпи от подводните слоеве почти ¾ от питейната си вода и това продължава от няколко века.

Защо се стига до този проблем?

Това дългосрочно изпомпване изтласква подземните води по-дълбоко под земята. От своя страна, езерното корито се пресушава до толкова, че глинените пластове започват да се напукват и компресират. Почвата се спаружва и отслабва.

За първи път се забелязва, че градът потъва през 1900 година. Индикатор за това дава метрото в града, чието ниво спада с 3,5 инча всяка година. 50 години по-късно правителството слага ограничения върху използването на подземни води, но тогава пропадането вече е с 11 инча на 12 месеца. Ограниченията дават частичен резултат, като потъването се забавя, но не спира.

Големият проблем започва през 2021 година

Последното проучване, което е от март тази година, показва потъване с 16 инча на година в центъра на града. В крайните райони цифрата е 20 инча. Изчисленията пък са още по-стряскащи, тъй като те показват, че метрото ще потъне с над 100 фута (30 метра) през следващия век. При загуба на надморска височина с подобни размери, градът не го очаква нищо добро. Това са предпоставки за срутване на сгради и исторически обекти, разрушаване на водопровод и канализация и газопровод. Градът ще е по-уязвим на бедствия и недостиг на питейна вода.

Проблемът засяга и САЩ

Освен в Мексико Сити, потъването на земята засяга и над 17 000 квадратни метра в Съединетите Американски Щати. Там също това бедствие се случва поради огромното потребление на питейната вода. Към този момент най-голям е проблемът в Калифорния, а цели 45 щата търсят начин да се справят със загубата на надморската височина.

Прочетете още: Ефикасна ли е хомеопатията?

семеен хотел каваците

4 подходящи четива за зимата

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни