Как да възпитаме уверен млад мъж?

В сървеменния свят икономиката ни предлага всевъзможни професии от архитект до дегустатор на вино. Най-трудната мисия на човечеството обаче е родителството. Има редица учебници, лекции и семинари, които могат да те научат как да бъдеш успешен маркетинг експерт. Няма обаче общовалидна книга за отглеждане на деца. Всяко семейство има свой собствен похват и ценности, предавани през поколенията и възпитава детето си без да следва някаква точно определена доктрина. Смяната на бебешки пелени, приготвянето на пюрета и нощното будуване са неща, които истински плашат хората, които все още не са станали родители. Това обаче са едни от най-лесните и приятни занимания, защото предизвикателството на родителството е да отгледаш един стойностен човек.

Мъжката рожба е мечта на всеки мъж от поколения наред, продължаването на фамилното име е важно и до днес. Момченцата обаче, колкото и да обичат и да подражават на бащите си, са истински привързани към майките. Сигурно и вие често сте чували израза „той е същиснко мамино синче“ или „мъжът ми е обсебен от майка си“. Това е така, защото родителите, и най-вече майките, често в желанието си да дадат най-добрите грижи на децата си, ги правят зависими от тях и не достатъчно самостоятелни. Ние от „Всички теми” не целим да Ви учим как да възпитавате децата си. Просто ще дадем няколко идеи и насоки. Чували сме ги от различни родители относно това как се възпитава един силен и уверен мъж.

Прочетете също: 5 отлични идеи за подарък за бебе

Мама не е длъжна да върши всичко вкъщи сама

Още докато са малки, е добре да делигираме на синовете си определени задължения. От подреждането на масата и оправяне на леглото, когато са на 5 г., до пускане на прахосмукачка и изхвърляне на боклука в тийнейджърска възраст. Момчето трябва да знае, че домакинските задължения не са само за жени. Всеки член на семейството има своя принос! Така домът ще изглежда подреден и чист, а във фурната винаги ще има топла храна. По този начин момчето ще се научи да бъде самостоятелно и ще се чувства уверено, че определени неща у дома са факт, благодарение на неговите усилия. Освен това ще цени повече труда, който полага майка му за семейството, а в бъдеще и този на съпругата си.

Тати винаги ще бъде супергерой

За всяко момче бащата е първият и единствен супергерой в живота. Той е най-силният, най-умният и най-любящият мъж в детските очи. Тати винаги ще бъде насреща, когато малкото или вече пораснало момче изпитва трудности. Бащата обаче е и човекът, който трябва да го научи как да води личните си битки сам. Детето трябва да знае как да отстоява себе си без значение от възрастта си. То не бива да очаква, че тати винаги ще разрешава конфликтите вместо него. Един ден него няма да го има, но ще му е оставил безценни съвети, които да следва.mamcheta

Никой не се ражда кавалер

Днес все по-често чуваме жените да казват, че кавалери вече не се раждат и са прави. Всъщност те никога не са се раждали.  Кавалерството и уважението към жената са качества, които се възпитават най-добре чрез личния пример на бащата. Купете цветя на съпругата си след работа или ѝ откъснете от парка. Така ще покажете на синовете си колко важни са малките жестове. Научете ги на добри обноски, не повишавайте тон на майка му пред него. Правете ѝ комплименти и ѝ казвайте колко много я обичате. Тези неща ще останат в съзнанието на детето Ви. Ще му помогнат един ден то да създадете хармонична връзка с жената, която обича.конкурентно право

Научете го да бъде отговорен за действията си

За един мъж е изключително важно да се научи на отговорност както към себе си и собствените си нужди, така и към тези на другите. Все пак се предполага, че в бъдеще той ще бъде глава на семейство, за което ще трябва да полага необходимите грижи. Двойката в бележника няма да стане шестица, ако се разкрещим изключително разочаровани от получената оценка. Отнемането временно на значими неща за него като телефон, компютър или видео игри, ще го накарат да се замисли следващия път, в който му хрумне да пропусне да си напише домашното. Така ще знае, че за всяко негово неправилно действие има определени последствия, които трябва да изтърпи. В противен случай просто трябва да влезе в правия път и ще се радва на любимите си неща постоянно.

Отрежете крилата му, за да полети

Повечето майки трудно приемат факта, че малкото момче вече е пораснало и до последно се стараят да го обгрижват така, както са го правили през първите месеци на раждането му. Не си представят как един ден то ще живее ивън дома и правят всичко възможно да се отложи колкото се може по-дълго във времето. Синът Ви никога няма да се научи как се пуска пералня или как се прави мусака, когато вие сте винаги на разположение, за да вършите тези домакински неща. Щом остане сам обаче той ще научи всичко просто, защото ще знае, че зависи само и единствено от него. Да знаеш, че мама винаги е изпрала и изгладила дрехите ти, е чудесно, когато си на 15, но на 25-30 е време да поемеш по своя път.

Прочетете също: 10-те най-често срещани имена в света

Обичайте, обгрижвайте, обожавайте синовете си. Прегръщайте ги силно, смейте се шумно с тях и правете любимите си неща заедно. Любовта, която получават у дома, ще ги направи по-уверени от всичко!плочки за кухня

Да родиш след 30 – предимства и недостатъци

Харесахте статията? Споделете с приятели!

НАУЧИ НЕЩО НОВО

Продължете да четете

ИМЕЙЛ ЛИСТ

Не пропускай статия

Получавай ежемесечно подбрани от нас заглавия и интересни факти. Научи първи за всякакви новости около платформата!

Последвай ни